Kategoriler

kamudan.com

TOKİ KONUTLARI 2015 YILI ZAM ORANI

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), satışını gerçekleştirdiği konut ve işyerlerinin borç bakiyelerine 2015 yılı ilk 6 aylık dönemde zam yapmayacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), satışını gerçekleştirdiği konut ve işyerlerinin borç bakiyelerine 2015 yılı ilk 6 aylık dönemde zam yapmayacak.
 
TOKİ tarafından satışa sunulan projelerin taksit ve borç bakiyelerinin belirlenmesinde iki ayrı oran kullanılıyor. Bunlardan biri; bir önceki altı aylık memur maaş artış oranı. Diğeri; bir önceki altı aylık memur maaş artış oranı, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) arasından seçilen en düşük oran.
 
Artış oranı Maliye’den ve TÜİK’ten talep ediliyor
 
İdare uygulamalarında esas alınan oranlar, yorumlara sebebiyet verilmemesi amacıyla TOKİ tarafından hesaplanmıyor. Veriler ilgili ve yetkili kurumlar olan Maliye Bakanlığı (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) ve Türkiye İstatistik Kurumu’ndan talep ediliyor. Söz konusu kurumlar tarafından bildirilen oranlar TOKİ tarafından hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılıyor.
 
Memur maaş artışı oranına göre artış
 
Memur maaş artış oranına endeksli projelerde, konut ve işyeri alıcılarının taksit ve borç bakiyeleri güncellenirken yapılan sözleşme gereği,taksitlerin güncelleneceği dönemdeki değil, bir önceki altı aylıkmemur maaş artışoranlarına bakılıyor. Bu çerçevede; 1 Temmuz - 31 Aralık 2014 dönemi artışı, memur maaşlarına Ocak 2014 ayında yapılan artışa göre gerçekleştirildi.
 
Temmuz 2014 döneminde memur maaşlarına zam gerçekleştirilmediğinden, TOKİ de Temmuz 2015 tarihine kadar konut ve işyeri alıcılarının taksit ve borç bakiyelerini arttırmayacak.  
 
Öte yandan TOKİ tarafından açılan konut kredilerinin kullanım ve geri ödemelerinde de artış oranı yüzde “0” olarak belirlendi.
 
TOKİ tarafından inşa ettirilen ve satışa sunulan eski projeler ile 03/04/2001 tarih ve 24362 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2001/2202 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği, T. Emlak Bankası A.Ş.’den TOKİ’ye intikal eden projelerin, geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Temmuz – 31 Aralık 2014) memur maaş artış oranı, TÜFE ve Yİ-ÜFE oranları arasından en düşük olanı yani yüzde “0” alınarak güncellenecek.
 
İdare tarafından satılan arsaların geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedellerinde ise bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Temmuz – 31 Aralık 2014) Yİ-ÜFE oranı olan yüzde 1,18 dikkate alınacak.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
POLİTİKA
51 Kez Görüntülendi.
Türkiye sandık başına gitti: AKP'de büyük kan kaybı!
KÜLTÜR SANAT
24 Kez Görüntülendi.
Futbolun öykü on biri
HABERDE İNSAN
66 Kez Görüntülendi.
Türkiye'den ilginç seçim manzaraları
GENEL
29 Kez Görüntülendi.
Yerel seçimin 'en'leri belli oldu: En kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ta
POLİTİKA
35 Kez Görüntülendi.
Seçim yasakları başladı: Neleri kapsıyor?
EĞİTİM
80 Kez Görüntülendi.
Dünya sıralamasına giremeyen 197 üniversite kapatılacak mı?
EĞİTİM
28 Kez Görüntülendi.
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
İstanbul'da bir benzeri daha yok! Oy kullanacak kişi sayısı 359 ilçeden fazla
SENDİKA
33 Kez Görüntülendi.
Kuruoğlu, "Neden Hür-Sen?" Sorusuna Cevap Verdi
EĞİTİM
27 Kez Görüntülendi.
1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi