Kategoriler

kamudan.com

Füze kalkanının yeri belli oldu

Füze kalkanının İkinci Ordu’ya da ev sahipliği yapan Malatya’ya kurulacağı açıklandı. AKP’nin İsrail’e karşı gürültüsü bol ama etkisi tartışmalı yaptırımlarını açıklaması, füze kalkanı üzerinde anlaşmaya varıldığı güne denk getirilmişti. Olası bir ABD-İsrail saldırısı karşısında İran’ın füze sistemlerini etkisizleştirmek için tasarlanan füze kalkanı İsrail’le istihbarat işbirliğini de beraberinde getiriyor

NATO şemsiyesi altında Türkiye'ye füze savunma sisteminin kurulması için, Doğu Akdeniz'deki gemilerle Türkiye'nin doğusunu aynı anda görebilme kriterini sağladığından Malatya'ya yakın bir arazi seçildi.

Hürriyet'ten Metehan Demir'in haberine göre, ABD öncülüğünde NATO şemsiyesi altında Türkiye’ye kurulacak füze savunma sisteminin nereye kurulacağı üzerinde Ankara-Washington-Brüksel hattında prensipte anlaşmaya varıldı. Buna göre daha önce ilk kez Hürriyet’in duyurduğu 4 alternatiften Muş-Malatya ekseni üzerinde, meskûn mahalden uzak bir alana radar ünitelerinin kurulmasına karar verildi. Daha önce Adana-İncirlik, Diyarbakır-Pirinçlik-Batman, İskenderun-Hatay ve Muş-Malatya havzalarında olmak üzere 4 ana alternatif değerlendirilmişti. Ancak yapılan son değerlendirmede, uydu fotoğraflarına bakılarak ve Doğu Akdeniz’deki gemilerle Türkiye’nin doğusunu aynı anda görebilme kriterini sağladığından Malatya’ya yakın bir arazi seçildi.

Görüşmelerde gündeme gelen bir konu da radarların yerleşim merkezine belli bir mesafeden kurulması zorunluluğu oldu. NATO görüşme heyeti, müzakerelerde radarların tehdit algılamasına yanıt verecek AEGIS sistemi donanımlı füze fırlatacak savaş gemilerinin de bulunacağını Türk tarafına bildirdi.

İsrail ile işbirliği içinde
NATO projesi olarak Türkiye’ye kurulacak olan füze kalkanı sisteminin bir benzeri İsrail’e ABD tarafından kurulmuş durumda. Türkiye’ye kurulacak olan sistem aynı yazılıma sahip olacak ve Türkiye’deki sistemle elde edilecek olan istihbarat ortak bir havuza aktarılacak.

Füze kalkanının hedefi, ABD ve İsrail’in askeri saldırı tehditlerinin odağındaki İran. AKP iktidarının girişimleri ile resmi metinlerde İran’ın adı geçirilmediyse de, gerek İran gerek emperyalist ülkeler hedefin İran olduğunu açıktan ifade ediyor.

Füze kalkanı İran’a dönük olası bir ABD-İsrail askeri saldırısı sırasında İran’ın gelişkin füze sistemlerinin İsrail’i vurmasını engellemeye çalışıyor. Ancak bu kez de füze kalkanının kurulduğu yer hedef haline getiriliyor.



Yorumlar

Daha Fazla Haber
POLİTİKA
51 Kez Görüntülendi.
Türkiye sandık başına gitti: AKP'de büyük kan kaybı!
KÜLTÜR SANAT
24 Kez Görüntülendi.
Futbolun öykü on biri
HABERDE İNSAN
66 Kez Görüntülendi.
Türkiye'den ilginç seçim manzaraları
GENEL
29 Kez Görüntülendi.
Yerel seçimin 'en'leri belli oldu: En kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ta
POLİTİKA
35 Kez Görüntülendi.
Seçim yasakları başladı: Neleri kapsıyor?
EĞİTİM
80 Kez Görüntülendi.
Dünya sıralamasına giremeyen 197 üniversite kapatılacak mı?
EĞİTİM
28 Kez Görüntülendi.
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
İstanbul'da bir benzeri daha yok! Oy kullanacak kişi sayısı 359 ilçeden fazla
SENDİKA
33 Kez Görüntülendi.
Kuruoğlu, "Neden Hür-Sen?" Sorusuna Cevap Verdi
EĞİTİM
27 Kez Görüntülendi.
1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi