Kategoriler

kamudan.com

İLKOKULLARA DA KURS VERİLSİN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, geçen yıldan itibaren ortaokul ve liselerde başlattığı destekleme ve yetiştirme kurslarının ilkokulda da açılması istendi. Gerekçesi ise, ortaokul ve liselerde sınav odaklı çalışmaya başlamadan önce öğrencilere sorun çözme, ileşitim kurma, karar alma gibi sorumluluk ve becerilerin kazandırılması olarak gösterildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencileri yetiştirmek ve sınavlara hazırlamak için geçen yıldan itibaran ortaokul ve liselerde eğitimi destekleme ve yetiştirme kursları düzenlemeye başladı. Daha sonra yaptığı bir değişiklikle bu kursların kapsamını genişleten bakanlık resim, müzik ve spora ilişkin kursların da açılmasına imkan sağladı. Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan ise, bu kursların ilkokullara da açılması gerektiğini savunuyor. Ceylan, bunun gerekçesini ise şöyle sıralıyor:
 
SINAV KAYGISINDAN UZAK ETKİNLİKLER ÖNEMLİ
 
“Sınav odaklı eğitim sistemimizde öğrencilerin bir yarış içine girmesi sonucu okullarımız öğrencileri hayata yeterli düzeyde hazırlayamıyor.  Öğretmenlerimiz, öğrencileri sınava hazırlamaya odaklandığından, öğretim programlarının sadece bilgi kazandırma boyutuna yöneliyor,  öğrencilere kazındırılması gereken tutum ve becerilerin birçoğu ihmal ediliyor. Bunun sonucunda, öğrencilerin çoğu arkadaş edinme, grup oyunlarına katılma, sosyal sorumluluk alma, toplumsal normlar a uyma, duygu ve düşüncelerini farklı ortamlarda rahatça açıklama, hayatta karşılaşacakları sorunları çözme gibi birçok önemli beceriyi edinmeden yetişiyorlar. Öğrencilerin bu tür becerileri edinmesi için sınav kaygısından uzak etkinliklere katılması önemli.
 
HAYATA HAZIRLANMALARINA ZEMİN OLUŞTURUYOR
 
Durumu gören  veliler, çocuklarının sosyalleşmesi ve becerilerinin gelişmesi için okul dışı saatlerde çocuklarını ücretli olarak değişik kurslara gönderiyorlar.  Ancak, bu kurslarda ders veren öğreticilerin çoğunun pedagojik formasyonu yok. Bu öğreticilerin yanlış yaklaşım ve davranışları bazen çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlara neden oluyor. Bu tür kursların öğretmenlerce yapılması elbette daha olumlu sonuçlar verecektir.
 
Okulda açılacak müzik, görsel sanatlar ve spor kursları, öğrencilerin hayata hazırlanmasına zemin oluşturması ve yukarıda bahsettiğim beceri kazanmaları bakımından önemli bir eksikliği giderecektir.
 
BİRÇOK BECERİYİ ZAMANINDA ÖĞRENİRLER
 
Tutumlar erken yaşlarda kazanılır.  Bir çocuğa iletişim kurma, girişimci, sorun çözen, araştıran inceleyen sorgulayan çevresiyle uyumlu  olmasına yönelik tutumlar kazandıracaksak bunlar erken yaşlarda olmalı. Bu nedenle ortaokuldan itibaren açılan kursların ilkokulu da kapsaması son derece önemli. İlkokullarda açılacak görsel sanatlar, müzik, spor kurslarına katılan öğrenciler bu kurslarda arkadaş edinme, iletişim kurma, çevresiyle uyumlu olma, sorun çözme, sorumluluk alma, üretken olma  gibi birçok beceriyi zamanında edinebilirler. 
Yorumlar

Daha Fazla Haber
POLİTİKA
51 Kez Görüntülendi.
Türkiye sandık başına gitti: AKP'de büyük kan kaybı!
KÜLTÜR SANAT
24 Kez Görüntülendi.
Futbolun öykü on biri
HABERDE İNSAN
66 Kez Görüntülendi.
Türkiye'den ilginç seçim manzaraları
GENEL
29 Kez Görüntülendi.
Yerel seçimin 'en'leri belli oldu: En kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ta
POLİTİKA
35 Kez Görüntülendi.
Seçim yasakları başladı: Neleri kapsıyor?
EĞİTİM
80 Kez Görüntülendi.
Dünya sıralamasına giremeyen 197 üniversite kapatılacak mı?
EĞİTİM
28 Kez Görüntülendi.
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
İstanbul'da bir benzeri daha yok! Oy kullanacak kişi sayısı 359 ilçeden fazla
SENDİKA
33 Kez Görüntülendi.
Kuruoğlu, "Neden Hür-Sen?" Sorusuna Cevap Verdi
EĞİTİM
27 Kez Görüntülendi.
1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi