Kategoriler

kamudan.com

4+4+4'TE ERKEN ÜNİVERSİTE AVANTAJI

Eğitimde 4+4+4 sistemindeki ‘esnek model’ sayesinde üstün yetenekli çocuklar okullarda daha çabuk keşfedilecek. Zeka testine alınacak öğrencilere erken üniversite yolu açılacak.


Üstün yetenekli çocuklara ‘Enderun modeliyle’ eğitim sisteminden esinlenen Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu öğrenciler için yol haritası belirledi. 4+4+4 sistemindeki ‘esnek eğitim modeli’ sayesinde üstün yetenekli çocuklar çabuk keşfedilecek ve bu çocukların eğitim niteliği yükseltilecek. MEB, ‘Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı’nı hayata geçiriyor. Şu anda yaklaşık 8 bin civarında üstün yetenekli çocuğa eğitim veren MEB ilk kez 1960’ta gündeme gelen Bilim ve Sanat Merkezleri’ni artıracak ve çoklu eğitim sistemi modeliyle üstün yeteneklilerin önündeki engelleri kaldıracak. Üstün yeteneklilere ayrıcalıklar tanınacak.
 
627 bin potansiyel var
 
Türkiye’de 0-24 yaş arası 627 bin 481 üstün zekalı kişi olduğu tahmin ediliyor. STAR’a konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 12 yıllık kademeli zorunlu eğitimin üstün zekalı ve yetenekli çocuklar için fırsat yaratacağını belirterek “Atatürk Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi bu çocuklarımız eğitimiyle ilgili çalışma yaptı” dedi.
 
Süper beyinlere zeka testi
 
Türkiye’deki süper beyinlerin ortaya çıkarılması için ilk kez zeka testi çalışmalarına başlandı. Türk akademisyenlerin geliştireceği zeka testi, öğrencilerin zekasının yüksek olduğu dalları ortaya çıkaracak. Üstün çocukların erken yaşta üniversite mezunu olması da sağlanacak. Yeni eğitim sistemindeki esnek yapı sayesinde üstün zekalı ve üstün yetenekli öğrenci istediği dersleri veya ilgi duyduğu alana geçiş yapabilecek. Bu kapsamda aynı sınıfın içinde özel bir uygulama ile kendi sınıfındaki öğrenciler bir üniteyi görürken üstün zekalı öğrenci o üniteyi çoktan bitirdiği için başka ünite görebilecek. Yetenekli çocuk okulu daha önce bitirecek.
 
2023’TE HEDEF NOBEL
 
Üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuklar için çoklu model sistemi geliştirilirken Osmanlı İmparatorluğu’nda devlet adamlarını yetiştiren Enderun sisteminden esinlenildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun ayakta kalmasında büyük katkısı olduğu bilinen ve sadece devlet adamı yetiştiren Enderun okullarından farklı olarak MEB, geleceğin hem dev-let hem de bilim adamlarını yetiştirecek. Yeni modelin 2023 hedeflerinin başında ise Nobel’e aday eser çıkartmak var.
 
Çoklu model eğitim sisteminin getirdiği yenilikler şöyle olacak:
 
Kişiye özel eğitim verilecek,
 
Üstün öğrenciler bir sonraki üniteye sınıf arkadaşlarından önce atlayabilecek,
 
Başarısını kanıtlamış öğrenci Ankara, İstanbul, İzmir’de yatılı okuyabilecek,
 
Örgün eğitim okulları kurulacak,
 
Tek sınavla seçim olmayacak
 
Okullara yetenekli öğrenciler arasından seçim yapılacak.Star

Yorumlar

Daha Fazla Haber
POLİTİKA
51 Kez Görüntülendi.
Türkiye sandık başına gitti: AKP'de büyük kan kaybı!
KÜLTÜR SANAT
24 Kez Görüntülendi.
Futbolun öykü on biri
HABERDE İNSAN
66 Kez Görüntülendi.
Türkiye'den ilginç seçim manzaraları
GENEL
29 Kez Görüntülendi.
Yerel seçimin 'en'leri belli oldu: En kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ta
POLİTİKA
35 Kez Görüntülendi.
Seçim yasakları başladı: Neleri kapsıyor?
EĞİTİM
80 Kez Görüntülendi.
Dünya sıralamasına giremeyen 197 üniversite kapatılacak mı?
EĞİTİM
28 Kez Görüntülendi.
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
İstanbul'da bir benzeri daha yok! Oy kullanacak kişi sayısı 359 ilçeden fazla
SENDİKA
33 Kez Görüntülendi.
Kuruoğlu, "Neden Hür-Sen?" Sorusuna Cevap Verdi
EĞİTİM
27 Kez Görüntülendi.
1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi