Emeklilik yaşı ve prim günü düşüyor!

Emeklilik sisteminde köklü bir değişim geliyor. TBMM'nin açılışıyla birlikte emeklilik sistemi için iki devasa yenilikler görüşülecek. Emeklilik yaşını ve prim günü düşürme çalışması yapılacak Yeni düzenlemede SSK, Bağ-Kur prim eşitliği sağlanması bekleniyor

Emeklilik yaşı ve prim günü düşüyor!

Türkiye'nin emeklilik sisteminde önemli değişiklik için geri sayım başladı.Milyonları ilgilendiren bu düzenleme ile Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) primleri arasındaki fark kapatılarak emeklilik hakkına ulaşmak isteyenlere daha erken bir çözüm yolu sunulacak.

SSK, Bağ-Kur prim eşitliği ve emeklilik sisteminde kadınlara pozitif ayrımcılık sağlayacak düzenlemelerin 2. torba yasa ile Meclis'in açılmasıyla gündeme gelmesi bekleniyor.

2023 Genel Seçimleri sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik sisteminde hareketli günler yaşanıyor. Asgari ücrete Temmuz zammı ve ardından 1. torba yasa ile emekli ve memur zammı düzenlemeleri sonrası sıra yeni emeklilik için yapılacak reform çalışmalarına geldi.

Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan biri Bağ-Kur'lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim şartını 9.000 günden 7.200 güne çekecek çalışmayı tamamlayacak.

SGK'lı çalışanlar Bağ-Kur'lu çalışan arasında 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek. Prim düzenlemesiyle erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün hale gelecek.

Giriş tarihine göre değişecek

2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) süreyleydi.

Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.

Türkiye'de Bağ-Kur'a bağlı küçük esnaf 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabiliyordu. Yapılacak düzenlemenin ardından SGK'lılar gibi 7 bin 200 prim gün ödemesi yapacak.

Emeklilik sisteminde gerçekleşecek 2. reform ise ev kadınları ve anneler için olacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devletin karşılayacağı modelin de Meclis'e sunulacak torba tasarı ile hayata geçirilmesi bekleniyor.

samsunsonhaber

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2023, 13:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER