Hâkim, hekimi gözaltına aldırdı

İstanbul’daki bir hastanede Dr. Suna Dilbaz, hâkim olan bir hasta yakınıyla tartıştıktan sonra polis ekiplerinin zoruyla ifadeye götürüldü. Sağlık çalışanları yaptığı açıklamada, hukuksuz uygulamalara tepki gösterdi.

Hâkim, hekimi gözaltına aldırdı

Haber Merkezi

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sonu gelmiyor. İstanbul'da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Dr. Suna Dilbaz’ın, hâkim olan bir hasta yakınıyla yaşadığı diyalog sonrası polis zoruyla ifadeye götürülmesine sağlık çalışanları tepki gösterdi. Hastane önünde yapılan protesto eyleminde sağlıkta şiddet kınandı.

HEDEF GÖSTERİLİYORUZ

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Ne yazık ki sağlıkta şiddet nedenli kaybettiğimiz meslektaşlarımızın biri dışında hepsini son 20 sene içinde kaybettik. Toplumsal şiddetteki artışın ve ayrışmanın sağlık kurumlarına da yansımasının yanında, sağlık sistemindeki değişiklikler, hekim-hasta ilişkilerinde yaşanan dönüşüm ve elbette sağlık çalışanlarının siyasiler tarafından her fırsatta hedef gösterilmesi de bu ciddi artıştan sorumludur. ‘Artık hastanelerde sıra beklemeyeceksiniz; artık siz doktoru değil, doktor sizi bekleyecek’ seklinde propagandaların yanında, sağlık kurumlarında idarenin baskısı ve performansa dayalı ek ödeme sistemi gibi uygulamaların tümü ile birlikte sağlığın ticarileşmesi hızlanırken sağlıkta şiddetin kapıları da sonuna kadar açılmış̧ oldu. Hayatımızı kaybetmemize kadar giden ve gündelik yaşamımızın bir parçası haline gelen şiddeti uygulayanları ve buna kayıtsız kalanları asla affetmiyoruz.”

İŞLEM BAŞLATILMALI 

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu üyeleri de Suna Dilbaz’ın yaşadığı şiddete karşı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Dilbaz’ın hukuka ve insan haklarına aykırı muamele gördüğü söylenerek özetle şu ifadelere yer verildi: “Taburculuk viziti esnasında hâkim olduğu daha sonra öğrenilen, refakatçi ile aralarında geçen konuşmadan sonra poliklinik hizmeti vermekte iken polis zoru ile ifadesi alınması amacıyla emniyete götürülmüştür. CMK 145. maddesine göre ifadeye çağırılmak davetiye ile gerçekleşir. Gerçekleşen olayda Dr. Suna Dilbaz’ın ifadeye çağırılıp gitmemesi şeklinde bir durum olmamasına rağmen polis marifetiyle iş yerinden alınmıştır. Randevulu hastaların mağdur olduğunu beyan etmesine, görevli kamu çalışanı olduğunu belirtmesine ve ifadesinin alınmasını istemesine rağmen 2,5 saat süreyle bilgi verilmeksizin bekletilmiştir. CMK 147. maddesine göre ‘şüpheli veya sanığın kendisine yüklenen suç anlatılır’ ifadesinden yola çıkarak isnadın ne olduğunu bilmek şüpheli için bir haktır. Dr. Dilbaz’a şikâyetçinin kimliği, bilgileri, suçunun ne olduğu anlatılmamış ve yasal haklarını kullanılması engellenmiştir. Yetkili mercilerin bu ve benzeri utanç verici olayların tekrarlanmaması için gerekli işlemleri başlatacağına inanıyoruz.” Üyeler, sürecin takipçisi olacaklarını da söyledi. 

YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ

Sağlıkçılar, Konya Şehir Hastanesi’nde görevli Dr. Ekrem Karakaya’nın geçen sene hasta yakını tarafından görevi başında katledilmesinin birinci yılında ülkenin dört bir yanında anma töreni düzenledi. Basın açıklaması yapan sağlık çalışanları, sağlık alanında şiddetin önlenmediği ve sağlık emekçilerinin taleplerinin karşılanmadığı vurgulandı. 

BirGün Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER