İstifalar Tam Gaz

14 Mayıs seçimlerinde milletvekili adayı olmak isteyen bürokratlar için istifa süreci tamamlandı. Çok sayıda bürokrat adaylık için görevinden istifa etti.

İstifalar Tam Gaz

Çok sayıda kamu görevlisi, kritik görevlerini bırakarak milletvekilliği adaylığı için partilerin kapılarını çaldı. Özellikle AKP'ye çok sayıda bürokrat aday adaylığı başvurusunda bulundu.

Deprem felaketinin yıktığı Hatay’da iki bürokrat AKP milletvekili aday adaylığı için istifa etti. Sivas'tan milletvekili adayı olmak isteyen Hatay Valisi Rahmi Doğan'ın yanı sıra Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat’ın da istifa ettiği ifade edildi.


Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Kemal Şamlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Müşaviri Zeki Korkutata, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Ayhan Cerebal, Hopa Kaymakamı Gürkan Üçüncü, MKE Genel Müdür Yardımcısı Ali Keskinkılıç, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Selçuk Çebi, RTÜK Daire Başkan Yardımcısı Ali Sarı da AKP’den milletvekili adaylığı için istifa eden isimler arasında yer aldı.

Eyyübiye Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aslıhan ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık da istifa eden isimler arasında yer aldı. Ayrıca rüşvet ve dolandırıcılık suçlamasına muhatap olan Doğan Çelik de milletvekili adayı olmak için AKP'ye başvurdu.

BAKAN KARARI

Üç dönem sınırlamasının bazı isimler için uygulanmaması beklenen AKP'de, Genel Başkan Erdoğan'ın, bakanların büyük bölümünü büyükşehirlerden aday göstermeyi planladığı bildiriliyor. Erdoğan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gibi isimleri depremden en çok etkilenen illerden aday gösterebileceği ifade edildi. AKP'de çok sayıda bürokratın yanı sıra bakanların da milletvekili adayı gösterileceği haberleri "yargılanmamak için yasama dokunulmazlığı arayışı" olarak yorumlandı.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy da İYİ Parti milletvekili adaylığı için başvuruda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Taylan Yıldız da milletvekili aday adaylığı için meclis üyeliği görevinden istifa etti.

CHP’YE BAŞVURULAR

CHP'de de adaylık başvuruları sürüyor. Bir suikast sonucu öldürülen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin adaylığına kesin gözle bakılıyor. CHP'nin ‘AKP dönemi mağdurları’ndan bazı sürpriz isimleri aday göstermek için girişimlerini sürdürdüğü de öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Orhan Çakır, istifa kararını ilk açıklayan isimler arasında yer aldı.

Belediye başkanlarının görevlerine devam etmesini isteyen parti yönetiminin, kapısını çalan başkanları büyük oranda geri çevirdiği öğrenildi. Yalova Belediyesi'ndeki soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nca görevinden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Vefa Salman ise CHP'den milletvekili adaylığı başvurusunda bulundu.

YOĞUN BAŞVURU

Son seçimlerde yaklaşık bin 800 aday adaylığı başvurusunun yapıldığı CHP’de bu dönem sayının çok daha yüksek olacağı kaydedildi. Parti kaynakları, 20 Mart’ta son bulacak başvurularla sayının 2 binin üzerinde olmasını bekliyor.

İki dönem kuralının işletileceği HDP’de ise siyasi yasak istenen milletvekillerinin yoğunluğu nedeniyle listelerin yenilenmesi bekleniyor. İttifakla liste görüşmelerinin sürdüğü HDP’ye bölge illerinden çok sayıda baro yöneticisinin adaylık başvurusunda bulunduğu öğrenildi. AYM’nin kapatma davasını seçim sonrasına bırakması durumunda HDP ile seçimlere katılmayı düşünen parti yönetimi, aksi durumda ise başvuruları Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne yönlendirecek.

BirGün Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER