Milyonların hayali 'devlette' çalışmak ama... Kamu istihdamında da sonlardayız

Türkiye'de milyonlarca kişi her yıl girdiği KPSS'den kamu kurumlarına yerleşme hayalini kuruyor. Kamunun sağladığı güven, hayalin temelini oluştururken liyakat ve kamu çalışan sayısı tartışılan konuların başında geliyor. Türkiye'de kamuda çalışanların oranı yüzde 13,4 olarak kaydedildi, bu oran ise OECD'nin hayli gerisinde kaldı. OECD ortalaması yüzde 18,6 iken Türkiye 36 ülke içinde 31. sırada yer aldı. Türkiye, Avrupa’da ise kamu istihdam oranının en düşük olduğu dördüncü ülke konumunda.

Milyonların hayali 'devlette' çalışmak ama... Kamu istihdamında da sonlardayız

Türkiye'de milyonlarca vatandaş 'devlette' çalışma umuduyla her yıl KPSS'de ter döküyor. Kamunun sağladığı güven ve özel sektöre nazaran daha konforlu çalışma şartları altına girmek isteyen milyonların sorunu sadece sınavdan yüksek puan almak değil, sık sık tartışılan liyakat unsuru da... Bu nedenle sıklıkla kamuda liyakat mesajları gündeme geliyor.

euornews'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) verilerine göre 2023 yılının eylül ayı itibariyle Türkiye’de kamu sektöründe istihdam edilen kişi sayısı 5 milyon 101 bin 689. Bunların 3 milyon 467 bini kadrolu personel, 277 bini sözleşmeli personel, 1 milyon 205 bini sürekli işçi ve 49 bini geçici işçi statüsünde çalışıyor.

2007'de yılında kamu personeli sayısı 2,9 milyon iken 2015'te 3,4 milyona yükseldi.

AVRUPA VE OECD ÜLKELERİNDE DURUM NE?

OECD’nin 2021 yılı verilerine göre Türkiye’de toplam istihdam içinde kamu istihdamı oranı yüzde 13,4. OECD ortalaması ise yüzde 18,6. Türkiye 36 ülke içinde 31. sırada.

Toplam istihdam içinde kamu çalışanı oranının en yüksek olduğu ülkelerin İskandinav ülkeleri olması dikkat çekiyor. Norveç (yüzde 30,9), İsveç (yüzde 29,3), Danimarka (yüzde 28) ve Finlandiya (yüzde 25,4) bu alanda zirveyi oluşturuyor.

Kamuda istihdam oranının en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 4,6 ile Japonya ve yüzde 8,8 ile Güney Kore.

AVRUPA’DA EN DÜŞÜK ÜLKE ALMANYA

Listede yer alan 28 Avrupa ülkesi içinde kamu çalışanı oranının en düşük olduğu ülke ise Almanya (yüzde 11,1). Almanya’yı az farkla İsviçre (yüzde 11,2) ve Hollanda (yüzde 12,1) takip ediyor.Türkiye ise bu ülkelerden sonra Avrupa’da kamu istihdam oranının en düşük olduğu dördüncü ülke konumunda.

Toplam istihdam içinde kamu sektörü istihdam oranı diğer bazı ülkeler ise şöyle: Fransa yüzde 21,1; Kanada yüzde 20,7; Belçika yüzde 18,4; Birleşik Krallık yüzde 16,9; Yunanistan yüzde 16,1 ve ABD yüzde 15.

Akla gelen sorulardan birisi de Türkiye’de kamu istihdam oranının artıp artmadığı. OECD verilerine göre son 15 yılda kamu çalışanı oranında kayda değer bir artış yok. 2007 yılında bu oran yüzde 13,1 idi. 2017’de kamu istihdamı oranı yüzde 10,8’e kadar düştü. 2019 yılında yeniden yüzde 13,1’e yükseldi.

2.jpg

ÜLKELER ARASI FARKIN SEBEPLERİ NELER?

OECD’nin “Bir Bakışta Hükümet 2023” raporuna hükümetler hangi hizmetlerin doğrudan kamu kuruluşları aracılığıyla, hangilerinin ise özel sektör veya kâr amacı gütmeyen sektörlerle çeşitli ortaklıklar yoluyla sunulması gerektiğine karar veriyor. Bu nedenle kamu sektörünün diğer sektörlere göre rol ve işlevleri OECD ülkeleri arasında farklılık göstermekte ve kamu istihdamının göreceli büyüklüğünü etkiliyor.

Örneğin, bazı ülkelerde sağlık hizmeti sağlayıcılarının, öğretmenlerin ve acil durum çalışanlarının büyük çoğunluğu doğrudan hükümet tarafından istihdam edilmekte. Diğerlerinde ise bu çalışanlar çoğunlukla özel veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından istihdam ediliyor.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER