Samsun OMÜ'de kişiye özel ilan iddiası

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Fen Edebiyat Fakültesi'nin Gelişim Psikoloji programı için yayımlanan akademik kadro ilanı, 'kişiye özel' şüphesi uyandırdı. Türk Psikologlar Derneği üniversite hakkında yasal yollara başvuracağını açıkladı.

Samsun OMÜ'de kişiye özel ilan iddiası

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü, Resmi Gazete’nin 30 Aralık 2021 tarihli sayısında, farklı bölüm ve programlarda istihdam edilmek üzere birtakım akademik personel ilanı yayımladı.

Dijital Gaste'nin haberine göre Rektörlüğün, Fen Edebiyat Fakültesi’nin ‘Gelişim Psikoloji’ ana bilim dalı için yayımladığı akademik kadro ilanı ‘kişiye özel ilan’ şüphesi uyandırdı.

Samsun OMÜ'de kişiye özel ilan iddiası

İlanda, söz konusu program için bir ‘Dr. Öğretim Üyesi’ne ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, başvuru yapmak isteyen adayların “Gelişimsel bozukluklardan otizm ile bağımlılık ve özel gereksinimi olan bireyler üzerine çalışmalar yapmış olmak” şartını karşılaması gerektiği bildirildi.

YÖK’ÜN YÖNETMELİĞİ İHLAL EDİLDİ, SOSYAL MEDYADA TEPKİ YAĞDI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), akademide sık sık gündeme gelen ‘adrese teslim ilan’ iddiaları nedeniyle, 2021 yılının mart ayında “Akademik kadro ilanlarında kişiyi tanımlayabilecek özel şartlara yer verilemez” ifadesiyle üniversite rektörlüklerini uyarmıştı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, söz konusu ilana “Gelişimsel bozukluklardan otizm ile bağımlılık ve özel gereksinimi olan bireyler üzerine çalışmalar yapmış olmak” kriterini ekleyerek YÖK’ün uyarısını ihlal etti.

Bu durum, sosyal medyada tepkilere neden oldu. Söz konusu şartın “kişiye özel” olduğunu savunan birçok öğretim üyesi adayı, “#AdreseGelisimOMU” etiketiyle paylaşım yapıp, ilanın iptal edilmesi için üniversite yönetimine çağrı yaptı.

Sosyal medyadaki paylaşımlardan bazıları şöyle:

Samsun OMÜ'de kişiye özel ilan iddiası
Samsun OMÜ'de kişiye özel ilan iddiası

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ: YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIZ

Tepkiler üzerine dün akşam saatlerinde açıklama yapan Türk Psikologlar Derneği (TPD) de söz konusu ilanın “kişiye özel” şüphesi barındırdığını belirterek, rektörlük hakkında yasal yollara başvuracaklarını duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Resmi Gazetede 2021/95 numaralı ilan ile yayımlanan; Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin "Dr. Öğretim Üyesi" ilanında Gelişim Psikolojisi alanında istihdam edilecek öğretim üyesi için istenen özel şartlar, kişiye özel açılmış kadro izlenimi vermektedir. Türk Psikologlar Derneği olarak ilgili konunun takipçisi olup yasal süreci başlatacağımızı bildiriyoruz. Tüm meslektaşlarımıza kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Samsun OMÜ'de kişiye özel ilan iddiası

ÜNİVERSİTE SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Tepkilerin çığ gibi büyüdüğü Ondokuz Mayıs Üniversitesi ise konuyla ilgili sessizliğini koruyor. Rektörlük, üniversitenin sosyal medya hesaplarında veya internet sitesinde söz konusu ilana ilişkin henüz bir açıklama yayımlamadı.

Kaynak: Samsunsonhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER