Tablo netleşiyor: Emekli ve memur ne kadar zam alacak?

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla milyonlarca emeklinin alacağı zamlar da netleşmeye başladı. 4 aylık verilere göre, İşçi emeklileri mayıs ve haziran ayında enflasyon hiç artmasa bile yüzde 15,21 zam alacak. Memur ve memur emeklisi de yüzde 8'lik toplu sözleşme zammı çıkarılarak yüzde 7,21 enflasyon farkı alacak.

Tablo netleşiyor: Emekli ve memur ne kadar zam alacak?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı nisan ayı enflasyon verileri ile emekli ve memurun zam oranı da netleşiyor.

Bloomberght'nin aktardığına göre, işçi emeklileri sonraki iki ayda enflasyon hiç artmasa bile yüzde 15,21 zam alacak. Memur emeklisi de yüzde 8'lik toplu sözleşme zammı çıkarılarak yüzde 7,21 enflasyon farkı alacak.

TÜİK verilerine göre tüketici fiyat endeksi nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 arttı.

İşçi emeklisi temmuz ayında, ilk altı ayda gerçekleşen enflasyon kadar kadar zam alacak. TÜİK verilerine göre nisan ayında dört aylık enflasyon 15,21 olarak gerçekleşti. Yani işçi emeklisi mayıs ve haziran olmak üzere sonraki iki ayda enflasyon hiç artmazsa yüzde 15,21 zam alacak.

Memur ve memur emeklileri de 2023 yılı için toplu iş sözleşmesine göre ilk altı ay için yüzde 8 ikinci altı ay için yüzde 6 zam ve enflasyon farkını alacak. Böylece memur ve memur emeklisi için son iki ay hesaba katılmazsa alacakları zam yüzde 7,21 enflasyon farkı olacak.

6 AYLIK ENFLASYON FARKI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarının enflasyon oranları ile ilk 6 aylık enflasyon farklı belirlenecek. Böylece memur ve emeklilerin zam oranı netleşecek.

 Haziran ayı enflasyonu temmuzun ilk haftasında açıklanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER