10 MİLYON EMEKLİYE HEM ZAM HEM FARK

Yapılacak hesaplamayla bu ay sonunda ortaya çıkacak 6 aylık enflasyon farkı, memur ve işçi emeklilerinin Temmuz maaşına yansıyacak

10 MİLYON EMEKLİYE HEM ZAM HEM FARK
Emekliler Temmuz ayını bekliyor. Memurlarla birlikte Temmuz'da zam alacak olan memur emeklileri ve işçi emeklileri ayrıca enflasyon farkı da alacak.
 
Bu durum yaklaşık 10 milyon emekli için önümüzdeki Temmuz'u zam ayı haline getirdi. Memur emeklileri için çifte zam olurken işçi emeklileri için de fark imkanı doğdu.
 
YILIN İKİNCİ ARTIŞI OLUYOR
 
Yapılan toplu sözleşme sonunda memur emeklilerine yılın ikinci 6 ayı için yüzde 3 zam öngörülmüştü. Bu oran memur emeklileri için de uygulanacak. Bu rutin zammın dışında işçi emeklileriyle birlikte toplam 10 milyon emekli için ayrıca enflasyon farkı umudu da bulunuyor.
 
AY SONUNDA BELLİ OLACAK
 
Takvim'in haberine göre, bu ay sonunda hesaplanacak olan yılın ilk 6 ayı ile ilgili enflasyon oranı emeklilerin ne kadar fark alacaklarını da belli edecek. Enflasyon oranı yapılacak zamdan daha yüksek çıktığı zaman, emekliler aradaki farkı maaşlarına zam olarak görüyor. Bu yüzden ay sonunda ortaya çıkacak olan 6 aylık enflasyon büyük önem kazanıyor. Emekliler şimdi bu oranın ne kadar çıkacağını beklemeye başladı. Bu orana göre Temmuz maaşları farklı yatacak.
 
HESABA YATACAK
 
Emekliler, hesaplanacak enflasyon farkını ve yapılacak rutin zam miktarını Temmuz ayında hesaplarına yatacak maaşlarıyla birlikte görebilecek.
 
SAYISI GİDEREK ARTIYOR
 
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'deki emekli sayısı toplam 10 milyon 403 bin. Bunların 5 milyon 966 bini SSK emeklisi, 2 milyon 454 bini esnaf ve çiftçi emeklisi (Bağ-Kur), 1 milyon 878 bini ise memur emeklisi.
 
BİR KİŞİNİN YOKSULLUK SINIRI BİN 787 TL
 
Türkiye Kamu-Sen, Mayıs ayında çalışan tek kişinin yoksulluk sınırını bin 787.4 TL, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddini ise 3 bin 583.6 TL olarak belirledi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0.36 oranında arttığını ortaya koydu. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0.32 oranında artarak bin 377.3 TL olarak hesaplandı.



kaynak: milliyet.com.tr
Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER