1300 LİRALIK ASGARİ ÜCRET İÇİN FORMÜL BULUNDU

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret yeni zam formülüyle birlikte yürürlüğe girecek. 1 Ocak'ta bin 300 liraya yükseltilecek asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmayacak. Böylece asgari ücret 6'şar aylık dönem için değil; 2016 yılının tamamı için 'yıllık' belirlenecek.

1300 LİRALIK ASGARİ ÜCRET İÇİN FORMÜL BULUNDU
Asgari ücretin 1 Ocak 2016'dan itibaren 1300 liraya çıkarılması vaadi işverenler arasında tartışma yarattı. Ankara'da sorunun çözümü için 'formül' arayışı başladı. Ekonomi bürokrasi formülü 4857 sayılı İş Kanunu'nun 39. maddesinde  buldu. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre bürokrasinin konuştuğu formüle göre asgari ücret, 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere 1300 liraya çıkarılacak ancak Temmuz ayında artış yapılmayacak. Böylece 1999'da başlayan asgari ücreti yılda iki kez artırma uygulamasından vazgeçilerek, yıllık belirlemeye dönülmüş olacak. Hatta hükümet isterse bu süreyi iki yıla kadar uzatmak da mümkün olacak.
 
İKİ YIL HİÇ TOPLANMAYABİLİR
4857 sayılı İş Yasasının 'asgari ücreti' düzenleyen 39.maddesi "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenir" diyor. Bürokrasi, İş Yasası'nın söz konusu hükmünün asgari ücreti iki yıl süreyle belirleme yetkisi verdiğini vurgularken, "Bu durumda Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere 2016 yılının tamamı için belirler. Temmuz ayında artış olmaz. Böylece işverene yılın ikinci yarısında ilave bir yük gelmemiş olur" yorumunu yapıyor. Kaldı ki yasanın 'iki yılda bir' belirleme olanağı verdiğinin altı çiziliyor.
 
ÜLKENİN SOSYAL VE EKONOMİK DURUMU
Asgari Ücret Yönetmeliğinin "Ücretin Belirlenmesindeki Esaslar" başlıklı 7.maddesinde de ücretin en geç iki yılda bir belirleneceğinin yanı sıra Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ücretin belirlenmesinde; ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulunduracağı hükmü yer alıyor
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER