4/C'Lİ PERSONELE MÜJDE: MAHKEME, 4/C'LİNİN ZORUNLU EMEKLİLİĞİNİN YÜRÜTMESİNİ DURDURDU

Bursa 1. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre anketör olarak çalışan personelin emekliliğe hak kazanması nedeniyle sözleşmesinin yenilenmemesinin yürütmesini durdurdu. Karar gereği, 4/C’li sözleşmeli personel istemediği sürece emekliliğe ayrılmaya zorlanamayacak.

4/C'Lİ PERSONELE MÜJDE: MAHKEME, 4/C'LİNİN ZORUNLU EMEKLİLİĞİNİN YÜRÜTMESİNİ DURDURDU
Bursa 1. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Yasanın 4/C bendi uyarınca geçici personel statüsünde anketör olarak çalışan personelin emekliliğe hak kazanması nedeniyle sözleşmesinin yenilenmemesinin yürütmesini durdurdu. Karar gereği, 4/C’li sözleşmeli personel istemediği sürece emekliliğe ayrılmaya zorlanamayacak.
ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bursa Bölge Müdürlüğü’nde 20 yıldan beri aralıksız 4/C’li olarak görev yapan Fatma Mirzaoğlu’nun emekliliğe hak ettiği gerekçesiyle 2011 yılında sözleşmesi yenilenmedi.
Büro Çalışanları Hak Sendikası (Büro Hak-Sen) söz konusu gerekçeye dayanarak yapılan işlemin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek, sendika üyesi adına Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dosyayı inceleyen Mahkeme kararında, “1990 yılından bu yana 20 yıldır görev yapan davacının, görevinde başarısızlığına veya hizmetine ihtiyaç duyulmadığına yönelik hukuken kabul edilebilir bir somut tespit bulunmadığı anlaşıldığından hizmet sözleşmesinin sona ermesi üzerine 5510 sayılı Kanuna göre yaşlılık aylığını hak etmesi sebebiyle sözleşmesinin yenilenmemesine ilişkin işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Oybirliği ile alınan kararda; “Hukuk Devleti olmanın gereği, idarelerin takdir yetkisine dayalı olarak tesis ettikleri bireysel ya da düzenleyici işlemlerin hukuken geçerli ve objektif bir sebebe dayanmasıdır. Takdir yetkisine dayalı işlemlerin, hukukun belirlediği sınırlar ve eşitlik kuralı gözetilerek kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun şekilde objektif, makul ve geçerli neden ve gerekçelere dayalı olarak tesis edilmesi gerektiği” ifadeleri kullanıldı.

-“YARGI BİR HAKSIZLIĞA DAHA DUR DEDİ”-

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, mahkeme kararıyla ilgili olarak ANKA’ya yaptığı açıklamada, “Bu karar TÜİK’te yıllardan beri uygulanan hukuk dışı anlayılşın tescilidir” dedi.
TÜİK’te 4/C’li olarak görev yapan personelin yıllardan beri hukuka aykırı bir şekilde sözleşmesinin yenilenmediğini, yüzlerce kişinin bu nedenle işten çıkarıldığını savunan Çivi, TÜİK’te keyfi ve hukuk dışı uygulamalarla 4/C’li personele 'köle' muamelesi yapıldığını söyledi.




Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
MİSAFİR
MİSAFİR - 13 yıl Önce

İNŞAALAH YARGI GERÇEK ADELETE DÖNER ,TARAF SIIZ VE ADİL BİR BİÇİMDE HAK HUKUKU İNSAN HAKLARINA YARAŞIR KARARLARI VERİR KAMU VİCDANINI RAHATLATIR 4/CMARUZ KALMIŞ TEMEL MAĞDURLARINIDA SAVUNUR BUNA İNANCIMIZ SONSUZDUR....GERÇAK ADALET TÜKENMEMUİŞTİR

 GİBİ GİBİ
GİBİ GİBİ - 13 yıl Önce

ADALET SAKIZ VE LASTİK GİBİ ÇİĞNENMEZ BİR OYANA BİR BU YANA ÇEKİLMEZ HERKES İÇİN ADİL BİRİLERİNEZ ÇIKAR OLMAZ 4/C 4/B 4/A TAŞARON AYIRIM GAYIRIM

SIRADAKİ HABER