657 SAYLI MEMUR YASASI DEĞİŞİYOR, MEMURLARIN KORUMA ZIRHI KALDIRILIYOR

Hükümet, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu değiştirmek için kolları sıvadı. Kanun değişikliği ile işçi-memur ayrımı kalkacak, başarı karşılığını alacak, suç işleyen memur atılabilecek.

657 SAYLI MEMUR YASASI DEĞİŞİYOR, MEMURLARIN KORUMA ZIRHI KALDIRILIYOR
1965 yılında çıkarılan ve memurların çalışmalarını düzenleyen 657 saylı yasada yapılacak değişiklikle pek çok reform da gerçekleşecek. Memur-işçi ayrımı kalkacak, başarı ödüllendirilecek, suç işleyenlerin memurluktan çıkarılması kolaylaştırılacak. 
 Aynı işi yapana aynı haklar verilecek. Personel rejimi tek çatıda toplanacak.Memur-işçi ayrımı bitecek
 
Hükümet çalışma yaşamına yönelik dört yıllık bir eylem planı hazırlıyor. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, radikal önlem paketi devlette çalışan işçi ve memurların çalışma hayatını kökten değiştirecek. Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer kamu kurumu temsilcilerinden oluşturulan komisyonun üzerinde çalıştığı düzenlemelerle 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası'nda da değişikliğe gidilecek. İşte kamuda çağ atlatacak düzenlemeler şöyle:
 
HARF KARMAŞASINA SON VERİLECEK: Çalışanlar arasında "4a, 4b, 4c" şeklindeki harf karmaşası bitecek. Aynı işi yaptığı halde farklı maddi, sosyal haklara sebep olan bu uygulama kalkacak.
 
ÜCRETLERE İNCE AYAR GELİYOR: Kamuda yaklaşık 50 çeşit ödeme yapılıyor. Bu sayının 10'a düşürülmesi öngörülüyor. Bu da, temel ücret, hizmet farkı, performans, ek ödenek, ders ücreti ve vekalet ücreti şeklinde belli başlıklar halinde olacak.
 
ÖĞRETMENLERE YAZ PROGRAMI: Öğretmenlerde performans artırılması ön planda olacak. Kamuda uzman kadrosunda çalışan personelin özlük hakları iyileştirilecek, yurtdışı eğitimler artırılacak.
 
İŞÇİ-MEMUR AYRIMI BİTECEK: Kamuda memur-işçi ayrımı bitecek. Ücret farklılıklarının ortadan kaldırılmasına özen gösterilecek.
 
TEK ÇATI SİSTEMİ: Personel rejimi de sosyal güvenlikte olduğu gibi tek çatı altında toplanacak. Kamu çalışanlarının hak ve sorumlulukları 657 Sayılı yasa, TSK Personel Kanunu, Hâkim Savcılar Kanunu, YÖK Personel Kanunu, KİT Personel Kanunu ile düzenleniyor. Hepsinin tek yasada toplanması öngörülüyor.
 
İŞ GARANTİSİ BİTİYOR: Özel sektörde olduğu gibi işini yapmayanın meslek hayatı bitecek. İş garantisi olmayacak.
 
İŞ TANIMI YAPILACAK: İş tanımı yeniden yapılacak. Başarı ve başarısızlık da karşılık bulacak. AB ülkelerinde olduğu gibi serbest çalışma mekanizmasına ters düşen bütün maddeler ayıklanacak.
 
KIDEMLİ PERSONELLE KALKINMA: Kıdemli personelin az gelişmiş bölgelerde görev yapması sağlanacak. Bunun için personel teşvik edilecek.
 
HERKES KAMU ÇALIŞANI OLACAK: Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan sözleşmeli memur, işçi statüsündeki çalışanların hepsi 'kamu çalışanı' adı altında toplanacak.
 
ÜCRET VE TERFİ: Performans özlük haklarının belirlenmesi ve terfide daha etkili olacak. Daha çok çalışan, daha fazla katkı sağlayan memura yüksek ücret verilecek. Performans notu zam ve ücrette belirleyici olacak.
 
 
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
HAKAN HANEDAN
HAKAN HANEDAN - 8 yıl Önce

Olması gereken bu ancak; yöneticiler adaletli davranırlarsa yalakalık had safhada olacak

hakkı
hakkı - 8 yıl Önce

amaç belli değil mi?

SIRADAKİ HABER