AFLA DÖNEN ÖĞRENCİLERE MEMUR OLMA YOLU AÇILDI

Öğrenci aflarıyla üniversite okuyan ancak memurluk için yaş sınırına takılanlara Meclis’ten sevindirici haber geldi.

AFLA DÖNEN ÖĞRENCİLERE MEMUR OLMA YOLU AÇILDI
 Hemen her öğrenci affıyla gündeme gelen memurluk yaş sınırı sorununa Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasayla çözüm bulundu. Afla üniversite okuyan öğrencilerde artık yaş sınırı aranmayacak. Bu kişilere memurluk başvurusu için 2 yıl süre verilecek. Önlisans veya lisans öğrenimini tamamlayanlar için süre, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlayacak. Halen okuyan ve 31 Aralık 2015’e kadar üniversiteden mezun olacaklar için ise 2 yıllık süre, öğrenimlerini bitirdikleri tarihten itibaren geçerli olacak. Genel Kurul’da kabul edilen maddeden, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre üniversitelerden ilişiği kesilen öğrencilerden, afla okula dönenler yararlanacak.
 
Memurluğa başvuru için bazı kurumlar yaş sınırı uygulamazken bazıları 30 veya 35, öğretmenlik gibi bazı mesleklerde ise sınır 40 olarak belirleniyor. Öğrenci affından yararlananların, sınav gibi gerekli olan diğer tüm şartlardan geçmesi gerekecek sadece yaş sınırı kendileri için engel olmayacak. Halen öğrenci affıyla üniversitelerde okuyanlar, “Biz mezun olmak üzereyiz ama üniversiteye ara verdiğimiz için yaşımız ilerledi. Bu yaşta hiçbir kurum bizi almıyor.” diye talepte bulunmuştu.
 
Aday memurlara dönüş yolu
 
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasaya eklenen bir madde ile kılık-kıyafet nedeniyle aday memurluktan çıkarılanlara da dönüş yolu açıldı. Aday memurken 1 Ocak 1990 ile teklifin yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarih arasında ‘kılık-kıyafet hükümlerine aykırı davrandıkları’ gerekçesiyle uyarma cezası alıp memurlukla ilişiği kesilenlere, yeniden memur olma imkânı getirildi. Bu durumdaki aday memurlar, teklifin yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde eski kurumlarına başvurabilecek. Daha önce görev yaptıkları kurumlarındaki aynı yere veya benzer unvanlı kadrolara iki ay içinde atanacaklar. (zaman)

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER