DOĞUM YARDIMI MİKTARLARINDA ARTIŞ OLACAK MI?

15 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren “Doğum Yardımı” düzenlemesi kapsamında yapılan doğum yardımının miktarlarında 2016 yılı için güncelleme yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.

DOĞUM YARDIMI MİKTARLARINDA ARTIŞ OLACAK MI?
Doğum Yardımına ilişkin yasal düzenleme; Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL tutarında doğum yardımı yapılmasına hükmederken, bu tutarları artırma konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığına ortak yetki vermişti.
 
Düzenlemenin uygulanması konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da bu belirsizlikleri giderecek ifadeler yer almadı.
 
Doğum yardımı düzenlemesi
 
Daha önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre ve 2500 gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı tutarında ödenen doğum yardımı, 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye “Doğum yardımı” başlığı ile eklenen ve 15 Mayıs 2015 tarihinden geçerli olarak uygulanan düzenlemeyle çocuk sayısına göre değişen sabit tutarlarda ödenmeye başlandı.
 
Doğum yardımının miktarı
 
Mevcut düzenlemeye göre, 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren; Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılıyor.
 
Doğum yardımından hiçbir vergi ve kesinti yapılmıyor.
 
Kanunda belirtilen doğum yardımı tutarlarını artırmaya, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkilidir.
 
Doğum yardımının miktarında bu yıl artış olur mu?
 
14 Mayıs 2015 tarihine kadar olan dönemde, kendisi veya eşi doğum yapan memura, 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda doğum yardımı ödeneği veriliyordu. Maaş katsayısı arttığında ödenecek doğum yardımının miktarı da artıyordu.
 
15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren, Türk vatandaşlarından çocuğu olanlara birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL doğum yardımı yapılıyor. Bu tutarların artırılması için iki bakanlık tarafından her defasında (gerek görüldüğünde) birlikte yeniden belirleme yapılacak.
 
Doğum yardımına ilişkin yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra;
 
-1 Temmuz 2015 tarihinden geçerli olarak memur maaş katsayıları %4,76 oranında, brüt asgari ücret ise %6 oranında arttı.
 
-1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olarak memur maaş katsayıları %6,90 oranında, brüt asgari ücret ise %29,33 oranında arttı.
 
-1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak memur maaş katsayıları, enflasyon farkı olması hali hariç, %5 oranında artacak.
 
-1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olarak asgari ücret %30 oranında arttı.
 
Buna göre, 15 Mayıs tarihinden bugüne kadar olan dönemde, memur maaş katsayıları toplam %12 oranında ve brüt asgari ücretin ise %37 oranında artmış olduğu görülürken, aynı dönemde doğum yardımı tutarlarında herhangi bir artış olmadı.
 
Bu itibarla, Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, çalışanların maaş artış oranlarını da göz önünde bulundurarak, doğum yardımı miktarlarını yeniden belirlemesinin gerektiğini değerlendirmekteyiz. Memurunyeri.
Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER