EŞ DURUMU NAKLİNDE,KESİNTİSİZ 3 YIL ŞARTINA DAVA

Eğitim Sen, Yer Değiştirme Yönetmeliği ile getirilen eş durumu özründe 3 yıl şartının iptali için dava açtı

EŞ DURUMU NAKLİNDE,KESİNTİSİZ 3 YIL ŞARTINA DAVA

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik, 16 Ağustos 2014 gün ve 29090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla değiştirildi.

Bu değişiklik sırasında, yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi personelin eş durumu nakillerinde önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre, yer değiştirme suretiyle atamaya tabi bir memur, eş durumundan nakil istediğinde eşinin kesintisiz 3 yıl çalışması ve primlerinin ödenmiş olması şartı aranacaktır.

Eğitim Sen, ayrıca değişiklik sırasında öğrenim özrüne yer verilmemesinin bir eksiklik olduğunu belirterek, yönetmeliğin bu yönüyle de değerlendirilmesini istedi.

Eğitim Sen, bu şart ve bunun yanı sıra 3 düzenlemenin daha iptali istemiyle dava açtı.

İŞTE EĞİTİM SEN'DEN YAPILAN AÇIKLAMA

16 Ağustos 2014 gün ve 29090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin;

a) 1. maddesinde yer alan "Hizmet gereği başka bir hizmet alanına veya bölgesine atanan memurlar, kurumların özel yönetmeliklerinde belirlenecek istisnalar dışında ayrıldığı hizmet alanına yeniden atanamaz" ibaresinin,

b) Öğrenim özrüne yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin,

c) Yönetmeliğin 4. maddesinde yer alan "kesintisiz son üç yıl" ibarelerinin,

d) Yönetmeliğin 5. maddesinde yer alan "görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde ise" ibarelerinin, yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar verilmesi istemiyle dav açtık.

Yapılan değişikliklere göre; hizmetin gereği (soruşturma sonucu) görev yeri değiştirilen kamu görevlileri bir daha eski hizmet alanlarına atanamayacaktır.

Anayasanın 'Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi' başlıklı 42/1. maddesinde yer alan; "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz." hükmüne rağmen yönetmelikte öğrenim özrüne yer verilmiştir.

Yine bu değişikliklere göre kamu görevlileri, eşleri atanmayı talep ettikleri yerde kesintisiz olarak son üç yılda sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle çalışıyor ise aile birliği özrüne bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. Kesintisiz son üç yıldır çalışmıyor ve sosyal güvenlik primleri ödenmemişse yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır. Örneğin kamu görevlisinin eşi 6 aydır sigorta primi ödüyor ise eş durumu özrüne dayalı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmek için 2,5 yıl daha bekleyecektir. Oysa kamu kurum ve kuruluşlarının özel yönetmeliklerinde bunun için çok daha makul süreler öngörülmüştür. Çünkü esas amaç, gerçekten sosyal güvenlik primi ödeyerek çalışanların aile birliğinin korunmasıdır. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliğinin 'Eş durumu özrü' başlıklı 37/5 maddesinde bu süre son iki yıl içinde en az 360 gün olarak belirlenmiştir.

Yapılan değişiklikler arasında (bazı kurumların özel yönetmelikleriyle daha önce bu haklar tanınmış olsa da) 'Can Güvenliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği' gibi yeni yer değiştirme hakları tanınması da vardır. Ancak yapılan bu düzenlemeye göre, can güvenliği olmayan kamu görevlisi, görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç yok ise bir başka hizmet bölgesine yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir.

memurlar.net

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
baris k.
baris k. - 9 yıl Önce

Mrb hocam ben Barış TSK da Sivil Memur olarak 3 yılı aşkın süredir Erzincan da görev yapmaktayım. 10 Şubat 2014 tarihinde evlendim. Eşim Malatya da kurumsal bir şirkette kesintisiz olarak yaklasik 3 yıldan daha fazla süredir çalışmaktadır. Eş Durumu Mazeretine dayanarak Tayin isteğinde bulundum ama isteğim reddedildi. Cevap olarak bulunduğum yerdeki personel yetersizliği gösterildi. Bu arada hiç bir mazereti olmayan başka memur arkadaşların bir şekilde tayin istekleri olumlu sonuçlandı. Psikolojim çok bozuk bana böyle bir cevap vermeye hakları var mı? Lutfen bana yardımcı olun ne yapmam gerekli... İlginiz için teşekkürler. Gmail [email protected]

SIRADAKİ HABER