FELSEFE BÖLÜMÜ MEZUNLARI KADERİNE TERK EDİLEMEZ

Ülkemizde sayıları gittikçe artan Felsefe Grubu mezunlarının istihdamını karşılayabilecek pek çok imkan olmasına rağmen onların kendi kaderlerine terk edilmeleri, öğretim elemanları olarak hepimizi derinden üzmekte ve entelektüel geleceğimiz açısından bizleri oldukça kaygılandırmaktadır. Nitekim öğrencilerimizin çok ağır bir şekilde hissettikleri bu gelecek kaygısı derslere yansımakta ve hem onların hem de bizlerin motivasyonu gittikçe azalmaktadır

FELSEFE BÖLÜMÜ MEZUNLARI KADERİNE TERK EDİLEMEZ
Zannedilenin aksine, hep ağırbaşlılığını koruyan, olumsuz durumun bir gün düzeltileceğini umarak sabır ve metanetle bekleyen Felsefe Grubu mezunlarının mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Bu vesile ile aşağıda imzaları olan Felsefe Grubu Programlarında ders veren öğretim elamanları olarak, halihazırdaki öğrencilerimiz ve mezunlarımız tarafından hazırlanan işbu bildiride dile getirilen talepleri canı gönülden desteklediğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. 
FELSEFE GRUBU MEZUNLARININ İSTİHDAMINA YÖNELİK NET TALEPLERİMİZ
1. Milli Eğitim Bakanlığının, üç kardeş branşın (Felsefe, Sosyoloji ve Psikoloji) ortak istihdam alanı olan Felsefe Grubu öğretmenliği kontenjanları arttırılmalıdır. Bunun için, daha önceleri olduğu gibi, 10,11 ve 12. sınıflarda Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık dersleri Felsefe gibi zorunlu ders kapsamına alınmalıdır. 
2. Bakanlık, kamu yararı adına okullarda rehberlik açığını gidermek için acil olarak bu yıl 2500-3000  arası Felsefe grubu öğretmenini geçmişte olduğu gibi bu alana atamalıdır.PDR (Psikolojik Danışma ve Rehberlik) hizmetini Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik adıyla iki ayrı branşa bölmeli, bunlardan uzmanlık gerektiren Psikolojik Danışmanlık kadrolarına PDR lisans mezunlarını, asıl amacı “bilgi vermek” olan Rehber Öğretmenliği kadrolarına ise -bir sertifika programı ya da tezsiz yüksek lisans eğitimiyle yetiştirilmek kaydıyla- Felsefe, Sosyoloji ve Psikoloji bölümü mezunlarını (Felsefe Grubu) atamalıdır. 
3. Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 Tarihli ve 80 Sayılı Kararı gereği ilköğretim seçmeli Düşünme Eğitimi Dersi, Felsefe bölümü mezunları tarafından yürütülmelidir. Şayet bu program başarılı bir şekilde sürdürülebilir ise Düşünme Eğitimi Dersi zorunlu hale getirilmelidir. Aynı şekilde, okullarda okutulmakta olan Hukuk ve Adalet, Medya Okur-Yazarlığı, İnsan Hakları ve Zihin Engelliler Öğretmenliği gibi derslerin verilmesi için de Felsefe Grubu öğretmenlerinin istihdam edilmesi sağlanmalıdır. 
4. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, 4 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren aile danışma merkezlerine ilişkin yönetmelikte Aile Danışmanlığı Sertifika Programlarına, sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi mezunları alınmaktadır. Bu listeye felsefe mezunlarının kasten değil de sehven eklenmediğini zannediyoruz. Bakanlığımızın bir değişiklikle yaparak aile danışmanlığı sertifika programlarına felsefe mezunlarını da almasını bekliyoruz. 
5. Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde olduğu gibi felsefe mezunları tarafından yürütülen Felsefi Danışmanlık mesleğinin ülkemizde de tanımının yapılarak, felsefe mezunlarının başta bazı bakanlıklar olmak üzere, kritik yönetim birimleri ile karar mekanizmalarında istihdam edilmeleri sağlanmalıdır. 
6. Felsefe Grubu Mezunlarının istihdamının sağlanması için üniversitelerdeki bölüm kontenjanları azaltılmalıdır. Bu vesile ile Fen Edebiyat fakülteleri, Felsefe Grubu programlarında sınıflar 50 kişinin altına indirilmeli ve zaman içinde gece bölümleri ile açık öğretim programları tamamen kaldırılmalıdır. 
7. Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunlarının her birinin bir diğerinin anabilim dallarında  mastır ve doktora yapmaları sağlanmalıdır
Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
FERHAT ÇALHAN
FERHAT ÇALHAN - 10 yıl Önce

FELSEFE GRUBU YILLARDIR ATAMA OLMAMASINDAN MAĞDURDUR. 20.000 MEZUN 150 MEB ATAMASI VARDIR. DÜNYADA HİÇBİR ÜLKE YOKTUR Kİ DÜŞÜNCE DERSLERİNE ÖNEM VERMEYEN. ACİLEN FELSEFE GRUBU DERSLERİ ZORUNLU OLMALI, DÜŞÜNCE DERSLERİ OLMALI VE 2003,2004 VE 2011 DE OLDUĞU GİBİ REHBER ÖĞRETMEN OLARAK ATANARAK ÖĞRENCİLERİNE KAVUŞMALIDIR...

Şeyma Altun
Şeyma Altun - 10 yıl Önce

Felsefe grubunun sesini duyun lütfen! Bir ülkenin vazgecilmezi olması gereken "düşünme kabiliyeti" önemsenmelidir...

sercan aydemir
sercan aydemir - 10 yıl Önce

felsefe grubu dersleri seçmeli olmaktan çıkıp zorunlu hale gelmelidir ve artık 150 gibi komik rakamlar yerine hakettiğimiz atama sayısını istiyoruz sesimizi duyun lütfen

neo
neo - 10 yıl Önce

Bu felseficilerin kiymetini bilmeli gereken degeri vermeliyiz

yasemen
yasemen - 10 yıl Önce

atanmak istiyoruz .neden mi?CUnku tam tamina 5yil okudum ve atanmak benim de hakkim oldugunu dusunuyorum.Biz felsee grubu ogretmenleri olarak sadece hakkimiz olani istiyoruz.magduriyetimiz buyuk ve gorulmesi gerekiyor binlerce onbinlerce kisi var bekleyen sesimizi duyun meslegimizi yapamamak icin mi gurbetlerde 5yil okuduk.EVET ATANMAK İSTİYORUZ BU BİZİM DE HAKKİMİZ

Hava
Hava - 10 yıl Önce

Öğretmen atamalarında FELSEFE kontenjanları artmalı. Felsefe dersleri zorunlu olmalı. Gerekirse gerektiği yerde Rehber Öğretmen olarak ataması yapılmalıdır. Zihin aktivitesi olan Felsefeye sahip çıkılmalıdır!

sümeyye
sümeyye - 10 yıl Önce

hiç değilse ne söylediğinin farkında olan ve söylenileni gerektiği gibi anlayacak kadar düşünen bir nesil yetişsin diye Felsefe grubu öğretmenlerine daha fazla fırsat verilmeli

sabahattin serdan
sabahattin serdan - 10 yıl Önce

Felsefe bölümü gelişmesi o ülkenin gelişmesi demektir görüyoruz ki Türkiye de felsefenin hak ettiği değer verilmiyor. Bu yüzden Avrupayı 50 yıl geriden takip ediyoruz. Bu kafa ile devam edecektir. Çünkü sosyal bilimlere geleceğe yönelik bilimlere yatırım yapılmıyor. Biz ancak Sosyalliği medya ile öğreniriz hadi hayırlısı diyelim.

SIRADAKİ HABER