HSYK'DA SEÇİM SAVAŞLARI

Yaklaşan HSYK seçimleri öncesi yargıdaki hareketlilik arttı

HSYK'DA SEÇİM SAVAŞLARI

Seçimlerde cemaatle ortak hareket ettikleri eleştirilerini reddeden YARSAV Başkanı Aslan, YBP'nin MİT ile ortak hareket ettiğini iddia eti. Bu iddiaya sert yanıt veren YBP Sözcüsü Özden, 'Cemaat YARSAV'ı kuşattı. 700 üyeden 450'sinin paralel yapıdan olduğunu bana kendisi söyledi' dedi

HSYK seçimleri öncesi yargı kulisleri hiç olmadığı kadar hareketlendi. Yargıçlar Savcılar Birliği (YARSAV) HSYK seçimlerine Yargıçlar Sendikası ile ortak girecek. Adaylarını 20 Temmuz'da açıklayan YARSAV, seçimlerde 'cemaat' ile üzeri örtülü bir anlaşmaya varmakla suçlanıyor. Cemaat ile işbirliği suçlamalarına cevap veren YARSAV Başkanı Murat Aslan, 'Cemaatle en ufak temasımız olmadı. Zaten böyle bir temas olsa vereceğimiz cevap baştan belidir' dedi. Bu iddiayı ortaya atan isimlerden biri HSYK seçimlerine hazırlanan Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin'di.

MANİPÜLE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Bunların dedikodudan ibaret olduğunu savunan Aslan, 'Adaylarımız ortada. Adaylarımızdan birinin cemaatle bağlantısı varsa listemizi geri çekmeye hazırız. Bu noktada çok netiz. Cemaatle işbirliğimiz yok. Cemaatin en çok darbesini yiyen bizim arkadaşlarımız. Dolayısıyla zaten cemaatle ortak hareket etme imkanımız yok' ifadelerini kullandı. Süreç itibariyle cemaatin YARSAV üzerinde manipülasyon çalışması olduğunu belirten Aslan, 'Platform üzerinde de var, Demokrat Yargı üzerinde de var. Çünkü bu cemaat için ölüm-kalım mücadelesi. Ama biz kendimizden eminiz her türlü manipülasyonu geri püskürtebiliriz' şeklinde konuştu.

SİCİL AFFINI DESTEKLİYORUZ

Maaş zammı ve sicil affı meselelerine değinen Aslan, 'Hakim ve savcılar büyük bir özveriyle çalışmaktadır, yapılan görevin niteliği kesinlikle çok daha fazlasını hak etiklerini göstermektedir. Mutlaka maaş zammı yapılmalıdır ancak maaş zammı HSYK seçim sonuçlarını büyük oranda etkilemeyecek. Sicil affı konusunu ise özellikle son 4 yıldaki HSYK'daki paralel gücün yaptığı haksızlıkları hukuksuzlukları telafi etmeye yönelikse kesinlikle destekliyoruz.'

SAYILARI KAZANMAYA YETMEZ

Yargıdaki cemaat mensuplarının sayısına yönelik net bir rakam söylemenin mümkün olmadığını söyleyen Aslan şöyle konuştu: 'Bu yönde YBP bir sayı ileri sürüyor. Bu konuda onlar daha çok çalışıyor. MİT'ten de destek alıyorlar. Ancak bizim tahminimiz, yargıdaki gözlemimiz, şu ana kadar yaşananlara baktığımızda bu sayının 3 bin civarında olduğunu sanıyorum. 3 bin sayısı kazanmaya yetmez. Cemaatin desteklediği bağımsız adaylara bakıldığında cemaat desteğinin yanında bireysel oyları olan isimler'

CEMAATLE İTTİFAK KURDULAR

HSYK seçimlerine hazırlanan Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, Yargıçlar Savcılar Birliği'nin (YARSAV) HSYK seçimlerine Yargıçlar Sendikası ile ortak gireceğini söylemişti. Adaylarını 20 Temmuz'da açıklayan YARSAV, seçimlerde 'cemaat' ile üzeri örtülü bir anlaşmaya varmakla suçlanıyor.

Vereceğimiz cevap belli

Cemaat ile işbirliği iddialarını reddeden YARSAV Başkanı Murat Aslan, 'Cemaatle en ufak temasımız olmadı. Zaten böyle bir temas olsa vereceğimiz cevap baştan bellidir' dedi.

700 kişinin 450'si paralel

YARSAV Başkanı Aslan'ın MİT ile ortak hareket etiği suçlamalarına sert yanıt veren Yargıda Birlik Platformu Sözcüsü Abbas Özden, YARSAV'ın cemaati kuşattığını belirtti. Aynı zamanda Yarsav kurucu üyesi de olan Özden, '700 üyenin 450'sinin paralel yapıdan oluştuğunu bana YARSAV Başkanı Murat Aslan kendisi söyledi' diyen Özden, 'Cemaat isterse YARSAV yönetimini tamamını alabilir ama yapmak istemiyor. Bu haliyle YARSAV cemaatin daha çok işine yarıyor. YARSAV'da geriye 250 sosyal demokrat arkadaşımız kalıyor. Bunlar arasında pırıl pırıl, samimi arkadaşlar çoğunlukta. Ancak bu durumu göremiyorlar. Biz kimseyi kırmamaya çalıştıkça daha çok üzerimize geliyorlar. Tehditlerle, şantajlarla yargıyı yeniden ele geçirmeye çalışıyorlar' dedi.

HER GÖRÜŞTEN YARGIÇ VAR

YBP'nin gönüllü bir meslek kuruluşu olduğunu ve ikbal peşinde koşmadığını söyleyen Özden, 'birey' olan herkese hangi siyasi mensubiyete sahip olursa olsun kapımız açık. Ancak birey olmayanın, mensubiyet adına hareket edenin zaten yanımızda yeri yok. Platformumuzda herkes var. Sosyal demokrat, muhafazakar, ülkücü tüm görüşlerden yargıç arkadaşlar yanımızda. 30-40 yılını mesleğe veren meslektaşlarımız burada' ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

HEDEF GÜVEN SAĞLAMAK

'Bir yargı mensubu olarak yargıya güvenimi kaybettim. İnsanların yargıya yeniden güvenmelerini sağlamaya çalışacağız. Yargıçlar birbirine selam vermemeye başladı. Bir atama olunca hemen 'Bu Milli Görüşçü' veya 'kesin sosyal demokrat' demeye başladık. Bu durumun ortadan kalkması gerekiyor.' YBP'nin hükümet destekli olduğu eleştirilerine cevap veren Özden, bizim yürütmeyle yolumuz mecburen kesişiyor. Yasa gereği Adalet Bakanı kurulun doğal başkanı. Yargı sorunlarını nasıl çözebilir. Yargımızın buğdayı, ekini mi var? Adalet Bakanı Yunanistan'ın bakanı değil ki. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bakanı. Tabii ki onunla istişare edeceğiz. 30 yılını bu mesleğe vermiş insanlar platformun içinde. Yargımızın daha güzel günlere gelmesi için el ele çalışacağız.'

YARSAV'ın aday listesi tamam

12 Ekim'de yapılacak HSYK üyeliği seçiminde yarışacak hakim ve savcıların adaylık başvuruları sona erdi. YSK'ya 48 adli hakim ve savcı, 16 idari hakim ve savcı başvuru yaptı. Seçimlerde, Yargıda Birlik Platformu, YARSAV-Yargıçlar Sendikası ve paralel yapının bağımsızlardan oluşan listesi yarışacak. Kritik HSYK üyeliği seçiminde yarışacak hakim ve savcılar, adaylık başvurusunu yaptı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği seçim takvimine göre, adaylık başvuruları dün saat 17.00'de sona erdi. YSK'ya, 48 adli hakim ve cumhuriyet savcısı ile 16 idari hakim ve cumhuriyet savcısı HSYK üyeliği için adaylık başvurusunda bulundu. Müracatların sona ermesiyle seçim süreci de başlamış oldu.

Kaynak: YeniŞafak

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER