HÜKÜMET MEMURA NE KADAR ZAM TEKLİF EDİLECEK

Anayasa reformuyla ilk kez toplu sözleşme görüşmeleri yürüten memur sendikaları, zam konusunda en büyük sınavı bugün verecek.

HÜKÜMET MEMURA NE KADAR ZAM TEKLİF EDİLECEK

 Hükümetin teklif ettiği yüzde 3 artı 3 zam ile Memur-Sen'in talebi olan yıllık yüzde 16'lık zam pazarlığı yapılacak

Memurla hükümet arasında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde bugüne kadar sıcak bir atmosfer oluştu. Olumlu hava sayesinde sosyal taleplerin önemli bir bölümünde uzlaşma sağlandı. Ancak, bugünkü masada oransal zam ile ek ödemeler pazarlık edileceği için her türlü sürpriz yaşanabilecek.

Masada 4 çetin madde var

Mevzuat gereği memur sendikalarıyla hükümet arasında devam eden görüşmeler bugün yapılacak 8'inci oturumla sona erecek.

Masada ya uzlaşma ya da uzlaşmazlık çıkacak. Masada görüşülecek konu başlıkları ise 4 maddeden oluşuyor. En önemli başlık yüzdelik zam. İkinci başlık ek ödeme, üçüncüsü taban aylığına yapılacak zam, son başlık ise üzerinde uzlaşılan sosyal ödemelere ilişkin rakamların netleştirilmesi olacak.

Çok sosyal ödeme az zam

Hükümetin bugün, daha önce sunduğu yüzde 3 artı 3'lük zam teklifini bir miktar yükseltmesi bekleniyor. Oranın hangi düzeye yükseltileceğini ise üzerinde uzlaşılan eş yardımı, toplu sözleşme primi, emekli ikramiyesi ya da gecikme zammı gibi maliyet oluşturan ödemelerin ne düzeyde arttırılacağı belirleyecek.

Sosyal ödemelerde düzeyin yüksek belirlenmesi halinde hükümet oransal zamda küçük bir artış teklifiyle masaya oturacak.

Her türlü alternatifimiz hazır

Memur-Sen de 2012 için yıllık yüzde 16'lık zam talebini bir miktar aşağı çekecek. Konuya ilişkin bilgi veren sendika yetkilileri, "Bizim elimizde her türlü alternatif mevcut. Yıllık zam talebimizi 6'şar aylık iki döneme bölebiliriz. Tek seferde yüzde 16'lık zam 8 artı 8 olabilir. Taleplerin, ödemelerin bir bölümü 2013'e sarkıtılabilir. Yeter ki çözüme açık olunsun" dedi.

Hakem heyeti daha yakın

Hizmet kollarında varılan uzlaşma iyimser beklentileri artırmakla birlikte, zam oranı konusunda taraflar arasında yaşanan uçurum, masadan uzlaşmayla kalkılma ihtimalini zayıflatıyor.

Hükümet ile Memur-Sen arasında uzlaşma sağlanamazsa, pazarlığa Kamu-Sen ile devam edilecek.

Buradan da uzlaşma çıkmazsa, anlaşma sağlanamayan başlıklar hakem heyetine havale edilecek. Hizmet kollarıyla üzerinde uzlaşılan maddeler ise mutabakat sağlandığı için hakem heyetine gönderilmeyecek.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER