İL DIŞI İPTAL ETME HAKKI VERİLMELİ VE İKİNCİSİ YAPILMALI

MEB, 2014 Yılı İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme atama sonuçlarını iptal etme hakkı verip norm güncellemeleri yapıldıktan sonra il içi atamalarını ikinci defa yaptığı gibi il dışı atamalarını da yapmalıdır

İL DIŞI İPTAL ETME HAKKI VERİLMELİ VE İKİNCİSİ YAPILMALI

Aşağıda il dışı atama sonuçlarını iptal ettirme hakkının ve ikinci defa il dışı atamalarının olması için gerekçeleri sıralayacağım.Bu sebelere dayanarak MEB yer değiştirme dönemini hatasız tamamlamak için bu hak ve atamayı öğretmenlere vermelidir.



1) 18 haziran 2014 Çarşamba günü 29034 sayılı resmi gazete de çıkan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği yer değiştirme döneminde önce yayınlanması gerekirken İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme döneminin ortasında yayınlandı.



2) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği ile birçok branş alanında norm kadro belirleme esasları da değiştiği için norm güncelleme işlemlerinde okullardaki bazı alanlarda öğretmen ihtiyacı aratacak bazılarında ise azalacak.


3) MEB 11/06/2014 tarihinde valiliklere gönderdiği  il içi yer değiştirmeler konulu yazısında, değişen norm kadro yönetmeliğine göre okullarda güncelleme yapılmadan açılan il içi isteğe bağlı yer değiştirme atama sonuçlarını görev yerlerinden ayrılmamış olmak kaydıyla iptal ettirme hakkını verdi.



4) Okul dönüşüm süreci ile aynı binada faaliyet gösteren farklı tür ve derecedeki  eğitim kurumlarından bile çoğu farklı binalara geçemedi ve bu süreç devam ediyor .Süreç kapsamında birbirinden ayrılabilen okullarda ise boş dersliklere ve okulda oluşacak mevcut öğrencilere göre öğretmen norm ihtiyaçları da değişmektedir.En önemlisi Genel lise ve diğer liselerin birleştirilme işlemlerinde Anadolu lisesi olması,Okullarda ders yüklerine bağlı olarak öğretmen ihtiyaçları değişti.Bu oraya çıkan ders yükleri ve öğretmen normları 18 temmuz dan önce belirlenmediği için 18 temmuz öncesinde yapılan yer değiştirmelerde açılan okul veya kurumlar gerçekleri tam yansıtmadığı için Milli Eğitim Bakanlığında yer değiştirme işlemlerinde hatalara sebebiyet verecektir.

 
5) Norm güncellemeleri olmadan yapılan, 2014 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme başvurularında ataması yapılan öğretmenler daha şimdiden norm fazlası olma tehlikesi ile karşı karşıyalar.



6) Geçen sene hak olarak verilen ;2013 Yılı İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyurusunun 1. Maddesinin ç fıkrasında “Dördüncü, beşinci ve altıncı hizmet alanlarında görevli zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden bulunduğu ilde 31/12/2013 tarihi itibarıyla 3 (üç) yılını dolduranlar, il içinde veya iller arasında zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. “ denilerek 31 aralık tarihi itibarı ile 3 yıllık görev süresini tamamlayanlara verilen il dışı atamalara başvurma hakkı bu sene verilmedi ve birçok öğretmen mağdur edildi.



7) Yine evli olan öğretmenlerden birinin tayini çıkıp diğeri çıkmayan öğretmen aileler bu durumda haklı olarak il dışı atama sonucunu iptal ettirmek istiyorlar.İçlerinden özellikle sınıf öğretmeni olanlar eş özründen bile atanamayacaklarını düşündükleri için atama sonuçlarını iptal ettirmek istiyorlar.



8) Evli öğretmenlerden il dışına ataması çıkıp diğer öğretmenin eş özrü atamaları ile beraber gidememesinde de il dışı atamalara iptal ettirme hakkı getirilmeli.

 
9) 18 Temmuz'dan sonra norm güncellemelerinin bitmesiyle oluşmuş gerçek öğretmen ihtiyacına göre ikinci il içi yer değiştirme başvuruları alınacak.İkinci il içi atamalarının yapılması için oluşan sebepler iller arası yer değiştirme başvuruları içinde geçerli.Bu yüzden ikinci il içi atamaları yapıp ikinci il dışı atamaları yapmamak öğretmenler arasında haksızlığa neden olur ve MEB'in itibarını zedeler.

 
10) Zorunlu hizmet yükümlüsü olup,bulunduğu illerce yanlış yönlendirilen ve il dışı atamaya başvurmakta zorlanan öğretmenler var ve bunlardan çoğunluğunun atamaları çıkmış durumda.Bu arkadaşlar bu sonuçlardan pişmanlar.Zorunlu hizmet yükümlülerine resen atanacaksınız eğer il dışı tercih yapmasanız da aynı gün resen atamanız yapılacak denilip korkutulan öğretmenler  sonuçların açıklandığı gün büyük hüsrana uğradı ve mağdur oldular.Ayrıca Gerçek norm açıklarını tam yansıtmayan açılan okullara göre tercih yapıp pişman olan öğretmenler var.

 
Yukarıda belirttiğim sebeplerden ötürü2014 iller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme atamalarında öğretmenlere;



A) Atama sonuçlarını iptal ettirebilme hakkı



B) Norm güncellemeden yapılan iller arası yer değiştirme başvurularının ikince defa yapılması,



C) İkinci İller arası yer değiştirme işlemlerine ,birinci iller arası yer değiştirme başvurularına başvuran veya atananlarında başvurma hakkı tanınması gerekmektedir.

 
Saygılarımla


Sedat DEĞER / Eğitimci Yazar

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
gunry
gunry - 10 yıl Önce

Il icine verilen iptal hakki mutlaka il disinada verilmeli yoksa cok magduriyetler olacak

mehmet durmaz
mehmet durmaz - 10 yıl Önce

Insallah burdaki hakli sebeplerden oturu iptal ve yenileme olur. Eger olursa hizli olmasi lazim cunku ilisik kesenler var.

songul
songul - 10 yıl Önce

Cok dogru seyler en kisa surede istege bagli iptal hakki verilmeli

serdar
serdar - 10 yıl Önce

Il icine verilen iptal hakki il disinada verilmeli yoksa cok magduriyetler olacak

ali atılle
ali atılle - 10 yıl Önce

il dışı iptalini bekliyoruz yetkililre duyurulur

ilhan
ilhan - 10 yıl Önce

il dışı tayinler yenilenmelidir. bu konuda haber sitelerine yorum yazmak yerine bi̇mer ve akim 'e mesaj atsak daha faydalı olur.

hakan aslan
hakan aslan - 10 yıl Önce

Hocam kesinkle katılıyorum..Bir an önce meb bu sorunu çözmeli il dışı atamasını iptal etirmek isteyenlerin iptalini kabul etmeli

ebru
ebru - 10 yıl Önce

147yi arayıp bimer ve akime başvuruda bulunalım.bu şekilde sonuç alabiliriz işl


SIRADAKİ HABER