İLKSAN YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ

İLKOKUL ÖĞRETMENLERİ SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM SANDIĞI AİDAT VE SOSYAL YARDIMLAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

İLKSAN YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ

İLKOKUL ÖĞRETMENLERİ SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM SANDIĞI AİDAT VE SOSYAL YARDIMLAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
 

MADDE 1- Aralık 2007 tarihli ve 2603 Sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Aidat ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin 4 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 

"(4) Evlenme Yardımının yapılabilmesi için form dilekçeye; hizmet cetveli ile evlenme tarihini gösterir, son altı aylık vukuatlı nüfus kayıt örneği, eklenir."
 

MADDE 2- Aynı yönetmeliğin 10 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin 3 üncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
 

"(1) Üyelik kapsamında Sandığa en az 120 ay aidat ödeyip emekli olanlara;"
 

MADDE 3- Aynı yönetmeliğin 11 inci maddesinin 4 üncü ve 5 inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 

"(4) Emekli olduğu tarihte 120 ay üyeliği bulunmayanlar, üyeliklerini devam ettiremezler. Bu durumda olanların aidatları yasal faizi ile iade edilir."
 

(5) Emekliye ayrıldığı halde, üyeliklerini devam ettirmek isteyenlerden Sandık aidatlarını peş peşe 2 ay ödemeyenlere, iadeli taahhütlü bir yazı ile ödenmeyen aidatlarını 30 gün içerisinde ödemeleri tebliğ edilir. Bu süre içerisinde aidatlarını ödemeyenlerin üyeliği sona erer. Bu durumda olanların emekli yardımı mevzuat hükümlerine göre hesaplanır."
 

MADDE 4- Aynı yönetmeliğin 20 inci maddesinin 4 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 

"(4) 90 günden az olmamak üzere, Yönetim Kurulunca belirlenen sürede birikmiş aidatlarını yatırmayanların evrakları arşiv dosyalarına kaldırılır. Bu üyelerin emekli, malüliyet veya ölüm yardımı talepleri sırasında eksik kalan aidatlar ve bu aidatlara karşılık gelen süreler dikkate alınmaz.
 

MADDE 5- Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 

MADDE 6- Bu yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.
 
İLKOKUL ÖĞRETMENLERİ SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM SANDIĞI İKRAZ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
 
MADDE 1- Aralık 2007 tarihli ve 2603 sayılı tebliğler dergisinde yayımlanan İlkokul öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı İkraz Yönetmeliğine aşağıdaki şekilde Geçici Madde eklenmiştir.
 
"GEÇİCİ MADDE 1- (1) Maaşında icra kesintisi bulunan üyelere; Sandığın finansman yapısı ve nakit durumu göz önünde bulundurularak, Sandık üyesi iki kişinin müşterek ve müteselsil borçlu gösterilmesi şartıyla bir defaya mahsus verilen ikrazdır. Bu ikraz borcu bitmeden üyeye yeni bir ikraz verilmez.
 
(2) İkraz talebinde bulunan üye, bu yönetmeliğin 5 inci maddesinin c bendi hükmünden muaf tutulur.
 
(3) İkraz talepleri, Genel Müdürlükçe değerlendirilir. Bu değerlendirmede; İkraz isteğinde bulunan üyelerde;
 
a) Müşterek ve müteselsil borçlu gösterilen üyelerin maaşında icra kesintisinin bulunmaması,
 
b) Müşterek ve müteselsil borçlunun, ikraz borcunda müşterek ve müteselsil borçlu olarak bulunmaması,
 
c) Eşlerin birbirine kefil olmaması,
 
ç) Borçlu ile müşterek ve müteselsil borçluların Sandığa üyelik sürelerinin en az 5 yıl olması,
 
şartları aranır.
 
(4) Üyenin varsa mevcut İkraz borcu ile icralık borçlarının toplamı ya da sadece icralık borçlarının toplamı ikraz limitini aşan üyeye ikraz verilmez.
 
(5) Talebi kabul edilen üyenin, ikraz borcu bulunması durumunda öncelikle ikraz borcunun kalan bakiyesi kullanacağı ikrazdan mahsup edilir. Bu durumdaki üyeden, daha önce kullandığı ikraz borcunun %25 ini ödemiş olması şartı aranır.
 
(6) İkraz alacak üyelerden;
 
a) Borçlu ile müşterek ve müteselsil borçlunun birlikte imzaladıkları ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden onaylı ikraz istek formu,
 
b) Borçlu ile müşterek ve müteselsil borçluların onaylı maaş bordroları,
 
c) Borçlu ile müşterek ve müteselsil borçluların nüfus cüzdan fotokopisi,
 
ç) Kredi Hayat Sigortaları bilgilendirme formu,
 
d) İmza sirküleri formu,
 
e) İkraz taksitlerinin emekli aylıklarından kesilebileceğine dair muvafakatname,
 
istenir.
 
(7) İkrazın vadesi 12, 24, 36 veya 48 ay olup; İkraz vadelerini kısaltmaya Yönetim Kurulu yetkilidir.
 
(8) İkraz miktarını, bu yönetmeliğin 13 üncü maddesinin 1 inci fıkrasındaki limitleri geçmeyecek şekilde belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.
 
(9) İkraz için uygulanacak faiz oranlarını belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.
 
(10) Bu madde, yönetmeliğin Tebliğler Dergisinde yayımlandığı tarihten itibaren
 
1 yıl süreyle uygulanır. Ancak; Sandığın finansman yapısı ve nakit durumu göz önünde bulundurularak, Genel Müdürlüğün teklifi üzerine ikrazı kısmen veya tamamen durdurmaya Yönetim Kurulu yetkilidir."
 
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.
Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
İstifa etmek istiyorummm
İstifa etmek istiyorummm - 10 yıl Önce

isteğe bağlı üyelik sistemini getiren İLKSAN acaba eski üyelerine yani zorla üye yapılanlara İLKSAN'dan ayrılma(eşitlik adına biri isteğe bağlıyken diğerlerine siz zorla üye kalacaksınız asla diyemez.)hakkını ne zaman vermeyi düşünüyor?Bu hakkı ne kadar sonra verirsem o kadar zorla topladığım aidatlar çoğalır mantığıyla mı hareket ediyor İLKSAN...İLKSAN başarılı mı bakarız üyelikten istifa hakkı verilince anlarız ...aslında İLKSAN başarılı olsa gönüllü üyelik sisteminden sonra öğrtmenlerin %90 ı İLKSAN'a üye olurdu, oysa sadece %10 u üye olmuş...öyle masa başında oturup bu işler olmaz gideceksin bir sigortacı gibi çalışacaksın,he aidatı biraz daha artırabilirsiniz ancak bütün bu işler gönüllü üyelikte olur isteyen herkesin önce ya da sonra atanmış farketmez İLKSAN'dan istifa hakkı derhal verilmelidir...

SPARTACUS
SPARTACUS - 10 yıl Önce

2014-2015 öğretim yılı artık zorbalığa dur demenin vaktidir! kalkın ayağa hakkari den, edirne'ye ....istanbul'dan ankara'ya ilksan'ın zorla kölelik sistemine başkaldıran tüm eğitim neferleri! 2014-2015 öğretim yılı ilksan'ın zorla üyeliği devam ettirmesine tepki olarak 1 günlük iş bırakma eylemi yapalım...tüm sendikalı arkadaşlar:.. köleliğe isyan eden spartacus...artıkk kölelik bitmeli diyen herkesi sendikalarını örgütlemeye kös kös oturup, boş eleştiri yapacaklarına eylem yapmaya davet ediyorum...umutluyuz ilksan' dan istifa hakkını alacağız...yeter ki laf değil eylem yapalım.... 2014-2015 öğretim yılı kesinlikle ilksan dan istifa hakkı verilecek, ayrılanların parasıda tıkır tıkır ödenecek niçin mi?çünkü haziran 2015 te genel seçimler var, yüz binlerce sınıf öğretmeninin oyu yabana atılamaz...yani ilksan bile seçim malzemesi yapılacak...ne yazık ki yine birileri bakın bizim sayemizde kazandınız bu hakkı diyecek...

ilksan çek ellerini cebimizden
ilksan çek ellerini cebimizden - 10 yıl Önce

yazıklar olsun!birde eğitim sendikaları var(ne yazık ki ben de üyeyim)siz ne iş yaparsınız...buyrun meydan sizin!neden ilksan a karşı ciddi bir eylem yapmıyorsunuz!her şeye 1 günlük iş bırakma eylemi yapanlar sorun ilksan olunca neden sessiz tepki veriyorsunuz?cebimizden zorla paramızın alınmasına tepkisiz kalan sendikaları kınıyorum!zorla köleliğe devam diyen zihniyetide, ilksanda kalan kalsız, ayrılmak isteyenlere de bu özgürlük derhal verilmelidir...

İstifa etmek istiyoruz...
İstifa etmek istiyoruz... - 9 yıl Önce

sendikalar umarız 2015 te yapılacak toplu sözleşmeye yüzbinlerce öğretmenin merakla beklediği ilksandan istifa konusunu da gündeme aldırırsınız...artık ilksan kabak tadı vermeye başladı...artık isteyen üye ilksandan ayrılabilmelidir!Sendikaları İLKSAN konusunda daha aktif rol oynamaya davet ediyorum...Bu iş 2015 te çözümlenmelidir!!gerekirse mayıs-haziran (2015) aylarında 1 günlük iş bırakma eylemi yapalım...ve diyelim ki YETER ARTIK!!!

2015 ilksan
2015 ilksan - 9 yıl Önce

Ey eğitim sendikaları,,,bu ilksan sorununu 2015 te toplu sözleşme madasında çözmek görevinizdir!!!Hiçkimse ilksan dan ayrılma özgürlüğü vermeme nedeni olarak, üyelerin parasını ödeyemeyiz YALANına sığınmasın,,,nasıl kestiyseniz zorla aidatlarımıza İLKSAN ya da kanunlarla İLKSAN a bu hakkı veren DEVLETİMİZİN yetkili organları bu paraları faiziyle geri ödemeye mecburdur!!!ayrıca İlksan başarılı bir yardım sandığı ise niçin üyelerin çoğu istifa etsin!!ne yazık ki İlksan kul hakkı yiyen,faizle...vb.yöntemlerle dönen,zorbalıkla aidat toplayıp çok başarılıymış(eskiye göre olabilir)imajı ile kamu oyunu yanıltan bir çarktırr!!isteyen kalsın ,,,istemeyeni zorla tutamazsınız...

2015 ilksan köleliğe son
2015 ilksan köleliğe son - 9 yıl Önce

Bekliyoruz bakalım, acaba sendikalar 2015 toplu sözleşmesinde bu sorunu çözebilecekler mi?Bir sorunu çözmek için ne yazık ki önce dillendirmek ve tepki koymak gerekir...Ne yazık ki eğitim sendikaları İLKSAN dan ayrılma konusunda yeterince tepki vermemektedir! Bir kere bunun nedenini anlayamıyorum...İLKSAN a zorla üye yapılmış yüz binlerce sınıf öğretmeni var, belki birçoğuda istifa etmeyi düşünüyor...Sendikalar 2015 toplu görüşmelerinde İLKSAN dan istifa hakkını kazanmak istiyorsa en azından 2015 genel seçimlerinden önce İLKSAN a artık dur demelidir... 1 günlük iş bırakma eylemi yapılmalıdır!!!Bu yılki toplu sözleşme görüşmelerinde istifa hakkı alınamazsa yüzbinlerce sınıf öğretmeni 2 yıl daha zorla aidat ödemeye devam eder!!Kimse İLKSAN ı masum , istifa edecek belki on binlerce sınıf öğretmeninin parasını ödeyemeyecek güçsüz bir kurummuş gibi gösteremez...Senelerce İLKSAN istifa edecek üyelerinin paralarının ödeyecek güçte değil vb. yalanlarla İSTİFA HAKKI verilmiyor! Bugüne kadar kimler zorla üye yaptığı yüz binlerce sınıf öğretmeninin aidatını kesmeyi biliyorsa geri ödemeyi de bilecek! Aksi halde İLKSAN a yasal olarak kanunlarla bu hakkı veren DEVLET öğretmenlerin parasını ödemeye mecburdur!!!

Sendikalar İLKSAN ı görmüyor
Sendikalar İLKSAN ı görmüyor - 9 yıl Önce

Bizleri zorla-önümüze hiçbir sözleşme maddesi sunmadan, imzalatmadan-zorbalıkla üye yapan İLKSAN!!ve yasal HIRSIZLARI...ARTIK YETER! inşallah SENDİKALAR bu toplu sözleşmede İLKSAN dan ayrılmayla ilgili pozitif bir karar çıkarırlar!!!her ay 35 TL mi vermek zorunda değilim! İlksan da kalmak isteyenler kalabilir ancak İlksan dan ayrılmak isteyenlere kimsenin karışmaya zerre hakkı yoktur!!

İLKSAN MİLKSAN
İLKSAN MİLKSAN - 9 yıl Önce

bu toplu sözleşmede umarız SENDİKALAR öğretmenlerin İLKSAN dan istifa edebilmelerin önündeki engeli kaldırırlar!!!Binlerce öğretmen İLKSAN dan istifa etmek istiyor...bunların çoğu sendikalı (üyesi olduğum sendikadan İLKSAN a tepki koymadığı için istifa ettim)) olmasına rağmen hala öğretmenler İLKSAN dan ayrılamamaktadır!YApılacak yeni toplu sözleşmede umarız ARTIK İLKSAN dan AYRILMANIN ÖNÜ AÇILIR!! inanın 1 sn dahi düşünmeden istifa dilekçesini dolduracağım...Tek bir sebep hiç kimse zorla beni bir sandığa üye yapamaz; ve de hiçbir sözleşme koymadan sen üyemsin deyip ayda yaklaşık maaşımın %2 sini kesip sonra da ayrılırsan pişman olursun tehditleri savuramaz ....Üye yaparken bana sormayan siz İLKSAN ! artık yeter...Kanunların arkasına saklanarak KUL HAKKI yemeyin, madem böyle bir sistem kurulması gerekiyorsa onlarca hayat sigortası firması var, onlarla ortak ya da bağımsız şekilde gönüllü üyeliğin esas olduğu daha kapsamlı bir sigorta benzeri sistem kurulabilir...


SIRADAKİ HABER