İŞ-KUR sitesinde falcı arıyor!

Kuruluş iznini Türkiye İş Kurumu’nun (İş-Kur) verdiği Özel İstihdam Büroları için hazırlanan ve İş-Kur web sitesinde yayınlanan meslek grupları listesindeki "falcılık ve astrologluk", "sokak satıcılığı" gibi tanımlamalar da yer aldı.

İŞ-KUR sitesinde falcı arıyor!

İş-Kur internet sitesinde bulunan Özel İstihdam Büroları faaliyetlerine ilişkin veri ve ayrıntılar şaşırttı.

İş ve işçi bulma hizmetini özel olarak yürüten Özel İstihdam Büroları’nın sitede yer alan faaliyet raporunda 2004 yılı Haziran ayından 2010 yılı Eylül ayına kadar 143 bin 28’i erkek, 62 bin 787’si kadın olmak üzere 205 bin 815 kişiye iş bulduğu tablolarla verilerek, ilgili meslek kategorileri de 114 başlık altında ayrıntılarla sunuldu.

EN ÇOK İŞ BULAN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER
Meslek grupları içinde 'falcılık, astrologluk vb. çalışanlar' maddesinin yer alması da dikkat çekerken bu alanda herhangi bir başvuru görülmedi.
 

Diğer yandan ara eleman sıkıntısının had safhada olduğu Türkiye’de bu büroların 17 bin 839 kişi ile en çok 'üst düzey şirket yöneticileri' kategorisinde başarılı olması da genel tabloyla tezat oluşturdu. İstihdamı sırtlayan inşaat, tekstil, makine, gıda, kimya gibi sektörlerde ise işe yerleştirilenlerin sayısı bugüne kadar üç haneli rakamları geçmedi.

SGMD: MÜKELLEF OLUR, RUHSAT ALAMAZ
DHA'nın haberine göre; Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği (SGMD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu, daha önce herhangi bir listede 'falcılık ve astrologluk' gibi bir tanımlamaya rastlamadığını dile getirdi.

Tütüncüoğlu, falcılığın meslek olarak tanınıp tanınmadığı konusunda “Maalesef vergi dairesine her ne şart altında olursa olsun ’Ben şu mesleği yapıyorum’ diye müracaat edebilirler. Diğer yandan falcı vergi mükellefi olabilir ama ruhsatını alamaz” diye konuştu.

Kayıtdışı bir şekilde ekonomik hayatın içinde olan bu gibi mesleklerin denetimine dikkat çeken Tütüncüoğlu, “Bu bana göre güzel bir gelişme, ancak bu kişiler vergi mükellefi olsa da kayıt altına alınmalarını takiben ilgili birimlerce sıkı bir biçimde denetlenmelidir. Çünkü bu durum dolandırıcılığa ve suistimale kadar gidebilir” dedi.

EKONOMİST SÖNMEZ: ŞAŞIRDIM
Listede bu mesleklerin bulunmasına şaşırdığını dile getiren ekonomist Mustafa Sönmez, iş ve işçi bulmanın istismara uygun bir alan olduğunu hatırlatarak günümüzde ise kamu faaliyeti olmaktan çıkarılıp zamanla özel sektöre devredilmesinin geniş kesimlerde kaygı yarattığına işaret etti.

Dünyadaki diğer ülkelerde falcılık ve astrologluğun nasıl algılandığının da incelenmesi gerektiğini vurgulayan Sönmez, “Bu gibi meslek kolları genelde dışarıdan kopya ediliyor. Kendileri bulmuyor, büyük ihtimal çevirip aynen alıyorlar. Çok komik ama bu tasnif bir yerden şablon alınmış olabilir” dedi.

DİSK: BU OLAYIN ÇİVİSİ ÇIKMIŞTIR
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, özel istihdam bürolarını baştan beri doğru bulmadıklarını vurgulayarak “Bunun yanlış uygulanacağını, özellikle belirli siyasal anlayışların odağı haline gelerek kadrolaşmaya, taşeronlaştırmaya hizmet edeceğini söylemiştik. Gerekçelerini bilmiyoruz ama bu oranda kapanma yaşanması da bu büroların işsizliği azaltmak için son derece başarısız olduğunu ortaya koymuştur” diye konuştu.

Meslek grupları belirlenirken bile özen gösterilmediğine işaret eden Çelebi, “Şimdi ise bu olayın artık çivisi çıkmıştır. Kimin hangi koşullarda, hangi kaynaklarla bu süreci sürdürdüğünün bilinmemesi denetimsizlik sonucudur. Bu sistem daha ileri dönemlerde daha çok konuşulacak” dedi.


 

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER