İŞKENCE YAPAN MEMURA ZAMANAŞIMI OLMAYACAK

Adalet Bakanı Ergin daha hızlı ve etkili bir yargı için hazırladıkları 4. yargı paketiyle yargıçların terfi sistemini değiştireceklerini, işkence suçunda da zamanaşımı uygulanmayacağını söyledi.

İŞKENCE YAPAN MEMURA ZAMANAŞIMI OLMAYACAK


Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu milletvekilleri konusunda takdirin mahkemelerde olduğunu ancak tutukluluğa etkin itiraz yolu için düzenleme yapıldığını söyledi. Bakan Ergin, işkence suçlarında zamanaşımını işlememesi için yargı paketinde düzenleme yaptıklarını belirterek, memurların adam öldürme, yaralama gibi ağır fiilleri için izin şartını kaldıracaklarını da anlattı. Ergin, sivil yargıda olan yeniden yargılama imkanının askeri davalar için de getirileceğini kaydetti.
 
‘Sayın’ kararı AİHM içtihatına uygun
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 24 Televizyonu Ankara Temsilcisi Taşkın Koç’un sorularını yanıtladı. Bakan Ergin, Yargıtay’ın “Sayın Öcalan” kararını ifade özgürlüğü kapsamında gören kararı için, “Tabi burada şahsa özgü bir içtihat değildir” dedi. Türkiye’nin AİHS taraf olduğunu hatırlatan Ergin, “Burada suç işlemeyi teşvik eden şiddeti öven bir tespit yok ise düşüncelerin ifade edilmesinden ötürü cezalandırmanın doğru olmayacağı yaklaşımı var” dedi.
 
Cinayet işleyen için izne gerek yok
 
Bakan Ergin kamu personelinin yargılama ve soruşturulmalarına ilişkin bir takım düzenlemeler yapacaklarını belirterek şunları anlattı: “Genelde işkence fiilinin zaman aşımına uğramaması için işkence fiillerinin zaman aşımının dışarısında olacağına dair bir öngörümüz var. Yerel kamu görevlilerinin adam öldürme, kasten yaralama gibi ağır fiillerden dolayı yargılanabilmesi için yada bunlara sebebiyet verme fiillerinden yargılanabilmeleri için izin sistemi işliyor şu anda mevzuatımızda. Bu tip suçlarda izin isteme olmasın doğrudan soruşturma yapılabilsin gibi bir takım eleştiriler var..”
 
Tutuklu vekiller konusunda ortaya konulan çözüm önerilerinin bir takım başka komplikasyonlara neden olabaliceğini belirten Ergin, “AK Parti MYK’sının yaklaşımı elbette ki siyasi partimizin tercihidir ama genel itibariyle bizim üçüncü yargıyı hızlandırma paketi ve dördüncü paketle beraber gündemdeki birçok genel anlamda yargılamalardan kaynaklı sorunları küçültmeye, çözmeye dönük tedbirler var. Biz yargı makamlarının imkan ve kabiliyetlerini genişletiyoruz. Bunun daha tabi ve sağlıklı bir yol olduğu yönünde bir kanaatimiz var” dedi.
 
Uludere konusu çok siyasallaştırıldı
 
Uludere’de 34 vatandaşın savaş uçakları tarafından PKK’lı sanılarak öldürülmesi olayının çok siyasallaştırıldığını belirten Ergin şunları söyledi: “Şöyle söyleyeyim, burada çokça siyasallaştırılmaya çalışılan bir süreç yaşanıyor. Şimdi askerin terörle mücadelesi kanunlarla verilmiş yetkilere ve meclisin vermiş olduğu yetkiye, sınır ötesi için yetkiye dayanarak yapılıyor. Kasıtlı bir hareket midir? Bütün bunlar soruşturma sonucunda ortaya çıkacaktır. Bize düşen bu süreci yönlendirmeye dönük tavırlardan kaçınmaktır. Yani ortada bir son derece vahim, üzücü bir hadise vardır. Gerçekten bölgede çalışmanın olağanüstü zor olduğu bir coğrafya var ve orada önceki dönemleri bir hatırlayınız. Bazı karakollarımıza baskınlar yapıldı, çok sayıda gencecik askerimiz şehit oldu. O zaman da aynı kamuoyu şunu sormuştu.Bu kadar elini, kolunu sallayarak gelip, ta şu kadar kilometre öteden bu karakola baskın düzenleyip gittiler, siz neredeydiniz, görmediniz mi bunları? Ha bu gelen kişilerin kim olduklarını tespit edebilmek öyle çok da kolay bir hadise değil. Gecenin karanlığında, zor şartlarda adeta ölümle dans ediyorsunuz.”
 
Yargıçların terfi sistemi değişecek
 
Yargı mensuplarının terfi sisteminde de bir takım çalışmalara gittiklerini anlatan Ergin, “HSYK, AİHM’in içtihatlarına ne kadar uygun davranıyor hakim savcılar bunun bir kriter haline getiren bir çalışma yapmıştık. Şimdi bunu biraz daha detaylandıran bir süreç olacak” diye konuştu

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER