İŞTE 8.5 MİLYON EMEKLİNİN BEKLEDİĞİ ZAMLAR

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zamm›n› hesapladı. Yüzde 4 tahminine göre; en düşük SSK aylığı 25, Bağ-Kur aylığı 30 lira artacak.

İŞTE 8.5 MİLYON EMEKLİNİN BEKLEDİĞİ ZAMLAR

Merkez Bankası'nın enflasyonun Haziran'a kadar yükseleceği öngörüsü, SSK ve Bağ-Kur emeklilerini Temmuz zammı konusunda merak içerisine soktu. Maaşzamlarını Ocak ve Temmuz aylarında, bir önceki 6 ayın enflasyonuna göre alan yaklaşık 8.5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, Haziran enflasyonuna kilitlendi. 2014 bütçe programında, bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki enflasyonunun yüzde 2.36 olması bekleniyor. Merkez'in beklentisine göre ise bu rakam daha da yukarıyı görebilir.TAKVİM, Temmuz zammını merak eden emekliler için hesaplama yaptı. Uzmanlar, ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 4civarında olmasını beklerken; bu da bin lira alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşının Temmuz'da bin 40 liraolacağı anlamına geliyor. Böylece, Ocak ayında maaşıyüzde 3.27 artan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yılın ikinci yarısında alacağı zam daha yüksek olacak.

 

KİM, NE KADAR ALACAK?


Ocak'ta en düşük işçi emeklisi maaşı 20 liralık artış ile630 liraya yükselmişti. Yüzde 4'lük artış ile en düşük işçi emeklisinin maaşı Temmuz'da 25 lira yükselerek 655 liraya çıkacak. 769 lira olan en düşük Bağ-Kur emeklisi maaşı da yüzde 4'lük enflasyon zammı ile 30 lira artarak799 liraya ulaşacak. Tüm emekliler arasında en düşük maaşı alan Tarım Bağ-Kur'lularının zammı da 23 liraolacak. Tüketici Fiyat Endeksi'nde Ocak'ta yüzde 1.98, Şubat'ta yüzde 0.43 artış oldu. Ardından Merkez Bankası, Haziran'a kadar enflasyonun yükselmeye devam edeceğini beklediğini duyurdu.

 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞLARI


Ocak Temmuz (TL) İşçi 630 655


Bağ-Kur 769 799


Tarım Bağ-Kur 569 592


Not: Rakamlar 2014 yılı ilk 6 aylık enflasyonunun yüzde 4 çıkması öngörüsüne göre hesaplanmıştı.

 

KESiNTi KALKSIN


Emekli olduktan sonra çalışmayan devam edenlerin derdi, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi... Bu konuda TAKVİM'e çok sayıda telefon geliyor. TAKVİM'i arayan çalışan emekliler, "Emekli maaşımız yetmediği için çalışıyoruz" diyerek, bu kesintinin kalkması için çağrıda bulunuyor. Emekli olduktan sonra bir işyerinde çalışanlar, "Hem bizden hem işverenden SGDP alınıyor. İşverenler daha maliyetli olduğu için emeklileri çalıştırmak istemiyor" derken; Bağ-Kur'lu olarak çalışanlar da emekli maaşlarından yapılan kesintinin kendilerini zorladığını ifade ediyor. Konuyla ilgili Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'ndan (TESK) da bir açıklama geldi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Kendi nam ve hesabına çalışanlara bağlanan ortalama yaşlılık aylığının, geçinme endekslerine göre yetersiz olması nedeniyle, emekli esnaf ve sanatkarların yaşlılık aylıklarından yapılanyüzde 15'lik SGDP kesintisi kaldırılmalıdır" dedi. Söz konusu primin kesilmesindeki amacın işgücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması olduğunun altını çizen Palandöken, "Oysa esnaf ve sanatkarlar işçi değil, tersine işverendir" diye konuştu. Palandöken, emekli maaşlarında yaşanan farklılıkların giderilmesi gerektiğine de söyledi.

 

takvim

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER