İŞTE MEMUR MAAŞLARINA ZAM PAZARLIĞI TAKVİMİ

Memurlar, maaşlar artışını belirleyecek ilk toplu sözleşme görüşmesi için pazarlık maratonu başladı.

İŞTE MEMUR MAAŞLARINA ZAM PAZARLIĞI  TAKVİMİ

Memurların Mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin takvimi belirlendi Memurların Mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin takvimi belirlendi.

Buna göre, görüşmeler 2-8 Mayıs arasında 11 hizmet kolu ile ilgili değerlendirmelerin yapılması ile başlayacak. 8 Mayıs'ta yapılan çalışmalar heyete gelecek ve 8-9 Mayıs'ta hizmet kollarına ilişkin yapılan değerlendirmeler ele alınacak.

9 Mayıs'ta aynı zamanda toplu sözleşmenin geneli ile ilgili de bir komisyon kurulacak ve komisyonun yaptığı çalışmalar 14 Mayıs'ta heyet tarafından ele alınacak. 16 ve 17 Mayıs'ta ise kamu çalışanlarının geneli ve hizmet kollarında ele alınan konu başlıkları çerçevesinde görüşmeler sürecek.

21 Mayıs'ta ise nihai olarak toplantı tutanağının imzalanması aşamasına gelinmişse, toplu sözleşme süreci uzlaşı ile tamamlanacak.

Bu tarihte uzlaşı sağlanmadıysa 21 Mayıs'tan başlayarak 29 Mayıs'a kadar hakem heyetinin toplu sözleşmeyi karara bağlaması gerekecek.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinin ilk gün çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda tamamlandı. Görüşmeler Kamu İşveren Heyeti Başkanı Faruk Çelik'in başkanlığında Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Bakanlık bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakanlık Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Konferans Salonu'nun çıkışında gazetecilere toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çelik, sabahki oturumun ardından ara verildiğinde, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ahmet Gündoğdu ile önümüzdeki 1 aylık veya 20 günlük çalışma takvimini görüştüklerini ve daha sonra heyete bunu takdim ettiklerini söyledi.

-GÖRÜŞMELER UZLAŞI HALİNDE 21 MAYIS'TA, UZLAŞMAZLIK HALİNDE İSE 29 MAYIS'TA TAMAMLANACAK-

Bakan Çelik tarafından açıklanan toplu sözleşme sürecine ilişkin takvime göre, 2-8 Mayıs tarihleri arasında 11 hizmet kolu ile ilgili olarak Kamu İşveren Sendikaları Alt Komisyonu ile hizmet kolları bir araya gelecekler ve bu 6 günlük süre içerisinde 11 hizmet kolunda değerlendirmeler yapacaklar. 8 Mayıs'ta Komisyonun sürdürmüş olduğu bu çalışmalar heyete gelecek. 8-9 Mayıs'ta hizmet kollarında yapılan değerlendirmeler ele alınacak. 9 Mayıs'ta aynı zamanda toplu sözleşmenin geneli ile ilgili de bir komisyon kurulacak ve bu komisyonun yaptığı çalışmalar ayın 14'ünde heyet tarafından ele alınacak. Ayrıca 16, 17 ve 21 Mayıs'ta da bu toplantılar sürecek. 16 ve 17 Mayıs'ta kamu çalışanlarının geneli ve hizmet kollarında hangi konular ele alındıysa o konu başlıkları çerçevesinde görüşmeler sürecek ve 21'inde nihai olarak toplantı tutanağının imzalanması aşamasına gelinmişse 21 Mayıs'ta toplantı tutanağı imzalanacak, aksi halde ise Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlamış olacak.

Bakan Çelik, takvimi açıklamasının ardından bir gazetecinin "En son toplu sözleşmenin tamamlanması için 29 Mayıs tarihini vermiştiniz" şeklindeki sorusuna ise, 21 Mayıs ile 29 Mayıs arasındaki sürecin Kamu Görevlileri Hakem Heyetine ayrılan bir süreç olduğunu söyledi.

-MEMUR-SEN BAŞKANI Gündoğdu: "BAŞLANGIÇ İYİ BAŞLADI"-

Bakan Çelik'in ardından söz alan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise konuşmasında, Memur-Sen olarak 2012 için yüzde 16 zam ile seyyanen 120 TL artış 2013 içinse yüzde 14 zam ile 80 TL seyyanen artış teklif ettiklerini söyledi.

Toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin "Başlangıç iyi başladı, inşallah sonu hayır olur" diyen Gündoğdu, "İnşallah büyüyen Türkiye'nin büyümesi memur maaşlarına yansır. İnşallah enflasyonu ezen bir sonuç alırız" dedi.

Gündoğdu, bir gazetenin "Bakanlık tarafından zam teklifi sunuldu mu?" sorusuna ise "Şu ana kadar bir teklif önerisi yok. Bundan sonraki genel toplu sözleşmenin görüşüleceği ilk gün de teklifle gelinmesi ısrarımızı yineledik. Biz bir hafta önce vermiştik teklifleri. Bundan sonraki masaya teklifle gelinirse müzakere ve pazarlık anlamlı olur. Toplu görüşme sürecinde olduğu gibi teklifin son güne kalması toplu pazarlık olmaz. ya da toplu pazarlık anlayışına uymaz" dedi. Gündoğdu, 9 Mayıs'ta masaya teklifle gelinmesini istediklerini belirtti.

-KAMU-SEN BAŞKANI KONCUK: "TOPLANTININ TAKVİMİ KAPALI KAPILAR ARDINDA BELİRLENDİ"-

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise konuşmasında ilk toplantının sağlıksız bir şekilde başladığını ve toplantı takvimi ile gündeminin Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Bakan Çelik arasında kapalı kapılar ardında kamuoyundan kaçırılarak belirlendiğini söyledi. Bundan önce yapılan 9 toplu görüşme döneminin tamamında toplantı gündeminin 3 konfederasyonun birlikte belirlediğine dikkat çeken Koncuk, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'nde 15 kişi bulunduğunu, ancak bu kişilerle konuşulmadan sadece Heyet Başkanı Ahmet Gündoğdu ile takvimin belirlenmesinin doğru olmadığını ifade etti. Koncuk, "Bu heyetin önüne konulmaya çalışılan her türlü kelimeyi munzır, doğru bulmuyoruz" dedi.

Koncuk ayrıca, toplu sözleşmenin akıbetinden endişe duyduklarını da sözlerine ekledi.

-KESK BAŞKANI ÖZGEN: "TOPLU SÖZLEŞME İLK GÜNDEN PREMATURE DOĞDU"-

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de konuşmasında, toplantı takvim ve gündeminin Bakan Çelik ile Memur-Sen Başkanı Gündoğdu arasında belirlenmiş olmasının kabul edilmez olduğunu söyleyerek, "Toplu sözleşme daha ilk günden premature doğdu" dedi. Özgen, KESK olarak "2 kişi arasında oynanan bir Oyunu asla kabul etmeyeceklerini" ifade ederek, "bu Oyunun kamu çalışanları adına toplu sözleşmeyi uzlaşmayla sonuçlandıramayacağını" dile getirdi.

-MEMUR-SEN BAŞKANI Gündoğdu'DAN ELEŞTİRİLERE YANIT-

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, KESK ve Kamu-Sen Başkanlarının kendisine yönelik eleştirilerinin ardından kürsüye yeniden geçerek eleştirilere yanıt verdi. Gündoğdu, yasaya göre konfederasyonların tekliflerini DPT'ye verdiklerini ifade ederek, "Aynı yasaya göre ben heyet başkanıyım. Heyet başkanı olarak konuşmamı Memur-Sen'in taleplerine hiç ayırmadım. Genel 4 milyon insan adına konuşma yaptım" dedi.

Heyet başkanlığının tartışmaya açılmak istenmesine yanıt veren Gündoğdu, "KESK burada yasa gereği 1 hizmet kolundan dolayı var. Kültür-Sanat hizmet kolu dolayısıyla, yetkili üye sayısı 3 bin 883. Kamu-Sen 3 hizmet kolundan dolayı burada. 3 hizmet kolunda 58 bin 685 üyesi var. Memur-Sen 7 hizmet kolundan dolayı burada ve 465 bin 675 yetkili sendika üyesi var. Yani KESK'in 120 katı, Kamu-Sen'in 8 katı. Hizmet koluna göre heyet oluşturuldu" dedi.

Dolayısıyla yasa ortadayken bu yasa adına yapılan görüşmeleri daha başlarken "değersizleştirmeyi" doğru bulmadığını söyleyen Gündoğdu, "Yasaya ya uyulur ya reddedilir. "masaya kuzu kuzu oturacağım ama yasaya hayır diyorum' demek olmaz. Doğrusu nedir. Doğrusu hizmet kolunda olduğu gibi sadece Konfederasyonlarda da yetkili konfederasyon olmalıydı. Bu yasanın eksik yanı budur. 11 hizmet kolunda koalisyonsuz yetki verilmişken, Resmi Gazete'de konfederasyondaki arkadaşların masada oturma özlemini karşılamak için onlara da teklif sunma imkanı verilmiştir. Ama imza yetkisi, sorumluluk yetkisi, itiraz yetkisi yasada beldir. Bunu da kamu çalışanları vermiştir. Kamu çalışanlarının verdiği yetkiyi kimseyle tartışmayız" diye konuştu

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER