KARİYER GELİR UZMANLARI SORUNLARINA ÇÖZÜM ARIYOR

KARİYER GELİR UZMANLARI SORUNLARINA ÇÖZÜM ARIYOR
Maliye Bakanlığında mesleğe özel yarışma sınavıyla “Gelir Uzman Yardımcısı” olarak girerek belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda “Gelir Uzmanı” olarak atanan kariyer meslek personeli, çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi için seslerini duyurmaya çalışıyor.
 
Söz konusu kariyer meslek mensupları adına Sitemize gönderilen bir elektronik postada, yaşanan sorunlardan söz edilerek sıkıntılarının aracılığımızla da dile getirilmesini istemektedirler. Mesajda yer alan hususlar şöyle:
 
Yeterliliğe tabi Gelir Uzmanlığı, Devlet Memurları Kanununun 36/A/11 maddesinde düzenlenmiş olan Kaymakamlık, Müfettişlik, Kontrolörlük kadroları gibi yarışma sınavıyla girilen ve yardımcılık döneminde özel bir yetişme sonrasında yeterlilik sınavı verilerek uzman unvanının alındığı bir meslektir.
 
1996 yılında ihdas edilmiş olmasına rağmen Gelir uzmanlığı mesleğine 2003 yılına kadar alım yapılmamış ve ilk alımlar 2003 yılında başlamıştır. Gelir Uzmanları, Maliye Bakanlığı bağlı kuruluşu olan Gelir İdaresi Başkanlığında çalışmakta olup; yoklama, denetim, duruma göre inceleme gibi işlemlerle vergilendirme sürecinin her aşamasında görev yapmaktadırlar.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde, yeterliliğe tabi 6.000 Gelir Uzmanı ve Gelir Uzman Yardımcısı görev yapmaktadır. Kariyer kadroda görev yapan Gelir Uzmanları uzmanlık unvanını alana kadar zorlu bir süreç yaşarken, Maliye Bakanlığı bürokrasisi Gelir İdaresi Başkanlığında 3 yılını doldurmuş olan personele başka hiçbir kriter aramadan sadece bir test sınavı ile Gelir Uzmanlığı unvanı vererek mesleği sıradanlaştırmış ve böylece her durumda herkesin uzman olduğu bahane edilerek kariyer gelir uzmanları da her işte çalıştırılmıştır.
 
Ayrıca, Gelir Uzmanları özlük hakları ile alakalı bir talepte bulunduğunda, Kurum bürokrasisi her seferinde kurumda herkesin uzman olduğunu sayının 20.000’e çıktığını böyle büyük bir sayı için özlük düzenlemesi yapılamayacağını öne sürmüşlerdir.
 
2003–2004 ve 2006 yıllarında Gelir Uzmanlığı, Vergi Denetmenleri ve Devlet Gelir Uzmanları ile mesleğe ortak sınavla atanan muadil mesleklerken 2011 yılında yayınlanan 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Vergi Denetmenleri Vergi Müfettişi yapılmış Devlet Gelir Uzmanları da Merkez Uzmanı yapılmışlardır. Gelir Uzman ve Yardımcıları ise düşük ek göstergeye tabi tutuluş, şeflere bağlanmış ve idare tarafından çıkarılan yönetmeliklerle her geçen gün memurlaştırılmış, kurumda yükselmede kariyer kadroların görevde yükselme sınavına tabi olmadıklarına dair Bakanlar Kurulu Kararına rağmen sınavla Müdür yardımcılığı ve Müdürlük hakkı ise ancak verilebilmiştir.
 
Bütün bunların yanı sıra hepsinden tuhafı, Gelir Politikası Genel Müdürlüğünde çalışmakta olan 40 kadar Gelir Uzman ve Yardımcısının da 646 sayılı KHK ile Devlet Gelir Politikası Uzmanı yapılması ve daha sonra da 659 sayılı KHK ile Maliye Uzmanı yapılmasıdır. Meseleye son zamanlarda çıkarılan KHK’lar açısından da bakacak olursak, 666 sayılı KHK ile tüm uzman unvanlılar aynı mali haklara kavuşurken memleketin en zor mevzuatı ile çalışan ve tüm kamu kurumlarının finansal kaynağı olan verginin, toplanması işini yapan Gelir Uzman ve Yardımcıları “Siz taşrasınız” denilerek KHK dışında bırakılmışlardır. Tüm bu sıkıntılardan dolayı 2003 yılından günümüze mesleğe atanan Gelir Uzman ve Yardımcılarının yaklaşık %60’ı farklı kurumlara geçmek zorunda kalmışlardır. Yetişmiş insan kaynakları açısından değerlendirildiğinde, bu durumun ne kadar bir büyük kaynak israfına neden olunduğu düşünülmelidir.
 
Talebimiz, bizlerin öncelikle unvanımızın değiştirilerek kurum içi sınavla uzman yapılanlardan ayrılmamızdır. Ayrıca, Gelir Politikası Genel Müdürlüğünde görevlendirilerek 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Maliye Uzmanı yapılan ve bizler gibi Gelir Uzmanı olan meslektaşlarımıza yapıldığı gibi, bizim de özlük haklarımızın iyileştirilerek tüm kariyer mesleklerle aynı çalışma şartlarına kavuşturulmamızdır.
Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER