MEMURLAR NE KADAR GECİKME ZAMMI ALACAK ?

4.3 milyon memur ve emekli, toplu sözleşme görüşmelerinin gecikmesi nedeniyle 5.5 aylık da gecikme zammı alacak. 4+4'lük zamla birlikte verilecek gecikme zammı, yıllık yüzde 9 faiz üzerinden hesaplanacak. Böylece en düşük memur maaşında 21 lira, ortalama memur maaşında 24 lira faiz verilecek

MEMURLAR NE KADAR GECİKME ZAMMI ALACAK ?

Memura yapılacak 2 yıllık zam oranı konusunda hükümet ve sendikalar anlaşamasa da toplu sözleşme masasında bazı konularda uzlaşma sağlandı. Bunlardan biri de memur ve emekli zammının 5.5 aylık gecikmesi karşılığında 'gecikme faizi' verilmesi oldu. Buna göre 5.5 aylık gecikme karşılığında memura yıllık yüzde 9 üzerinden faiz ödenecek.   

407 LİRA FARK          

En düşük dereceli devlet memurunun aldığı 1.633 liralık maaş, yüzde 4'lük ilk yarı zammıyla 65 lira artacak. Gecikme zammı olarak da 21 lira ilave edilecek. Böylece bu memurun eline 5.5 aylık maaş farkı olarak 325 lira; gecikme faizi olarak da 21 lirayla birlikte 378 lira geçecek.
1.894 lira olan ortalama memur maaşı ise yüzde 4'lük zam oranıyla 75.8 lira artacak. Gecikme faizi olarak 24 lira eklenecek. Böylece ortalama devlet memurunun eline 15 Haziran'da 407 lira fark geçecek.     
Kamu Hakem Kurulunda yüzdelik zammın yanısıra 4-c'li çalışanlara da fazla mesai verilmesi; il eğitim müfettişlerine avans ödenmesi, sosyal hizmetlerde çalışan öğretmenlere ek ders verilmesi gibi kararlar alındı.

 

 



 
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yüzde 4+4’lük zamma karar verdiği son toplantı öncesinde konfederasyonlar arasında yaşanan "toplantıya katılmama" tartışmasının memurların masada elde ettiği bazı kazanımları riske attığı  öne sürüldü.


Memur konfederasyonları zam kararının alındığı hakem heyetine son anda girmek istemedi. Bu nedenle öğretmenden sözleşmelilere, 4/C’lilerden imamlara kadar memurun zamla birlikte alacağı haklar adeta gitti-geldi.

 
Yetki hükümete geçecekti
 
Kamu-Sen ve KESK, önceki gün son toplantısına hazırlanan hakem heyetine katılmama yönünde eylem geliştirdi. İki örgüt, Memur-Sen’e de bu yönde çağrı yaptı. Sendikalar bu yolla, toplantı yeter sayısına ulaşamayan hakem heyetinin bir anlamda yetkisini sona erdirecek, böylece zam sorumluluğu Bakanlar Kurulu’na geçecekti.
 
Hakemin yetkisi geniş
 
Ancak, Memur-Sen katılma kararı aldı. Kamu-Sen ve KESK de toplantıda yer aldı. Bilgi veren sendikacılar, şunları söyledi: "Eğer eylem başarılı olsaydı, Bakanlar Kurulu sadece yüzdelik zammı açıklar, diğer sosyal hakların hiçbirini uygulayamazdı. Çünkü hakemin yetkisi Bakanlar Kurulu’nda yok. Hakemden çıkan kararlar, bütçede ödenek olsun ya da olmasın uygulanmak zorunda. Aksi durumdaysa her bir hak için yasa çıkarılması gerekecekti."
 
İtfaiyecilerin derecesi yükselecek
 
Hükümetle uzlaşılan hakların bazıları: Sözleşmeliye öğle yemeği, riskli işlerde çalışanlara gıda ve giyinme yardımı. Öğretmenin eğitime hazırlık ödeneğine zam. 18 bin sözleşmeliye kadro. 4/C personeline 11 ay 28 gün çalışma hakkı. Emeklilik tazminatına zam. 200 bin memura derece artışı. İmamlara iki bayramda fazla mesai ödemesi.
 
Hakemden çıkan haklar: KİT çalışanlarının kıdem aylığı düzeltmesi, 4/C’lilere de fazla mesai ödenmesi, eğitimdeki il müfettişlerine avans ödemesi, sosyal hizmetlerde çalışan öğretmenlere ek ders verilmesi ve itfaiyecilerin genel idari hizmetler sınıfına alınarak derece ve kademe yükselmesi.(Bugün)
 
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER