MEMURLAR NE KADAR ZAM FARKI ALACAK ?

Memur, memur emeklileri, yaşlı ve özürlüler ile gazi, köy korucusu ve muhtarlardan oluşan yaklaşık 6 milyon kişinin gözü zam için kurulacak toplu sözleşme masasında. Hükümetin pazarlığa başlayacağı yüzde 5 oranında zam gelmesi halinde memurun eline 6,5 aylık farkın karşılığı olarak 530 ile 1.900 lira arasında para geçecek.

MEMURLAR NE KADAR ZAM FARKI ALACAK ?
5 milyon memur, 1,9 milyon emekli ile 1,4 milyon yaşlı ve özürlünün yanı sıra gazi, köy korucusu ve muhtarların aylardır beklediği zam için toplu sözleşme masası kuruluyor. Sendikalar ile hükümet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında bir araya gelerek maaş zammını belirleyecek.

Toplu sözleşme ile 2 yıl için geçerli olacak zam oranları belirlenecek. Zamlar 6 aylık dönemler için ayrı ayrı tespit edilecek. Yaklaşık 6 milyon kişi, maaş zammıyla birlikte ocak ayından itibaren biriken farklarını da toptan alacak. Buna göre maaşların 15 Haziran’da ödenmesi durumunda 6,5 aylık zam farkı oluşacak. Yüzde 5 zam gelmesi halinde memurun eline 530 ile 1.900 TL arasında zam farkı geçecek.

Memur maaş zammı geciktiği için 2,5 milyon kamu çalışanı ile zamları memur maaşına endeksli olan 1 milyon 900 bin memur emeklisi, 1 milyon 400 bin yaşlı ve özürlü, 105 bin gazi, şehit yakını ve köy korucusu ile 53 bin muhtar 2012′de zamlı maaş alamadı. Bu gecikmenin aşılabilmesi için önümüzdeki günlerde toplu sözleşme süreci başlayacak.

Görüşmelerin 30 Nisan’da başlaması bekleniyor. Zam alamayan 6 milyon kişi ise maaş farklarına odaklandı. Zamların 15 Haziran’a kalması durumunda 1 Ocak’tan itibaren zam farkı oluşacak. Her kişinin eline 6,5 aylık zam farkı geçecek. Halen en düşük memur maaşının 1.630 TL olduğu dikkate alındığında maaşlara yüzde 5 zam gelse bile en düşük memur maaşı 81 lira artacak. 6,5 aylık fark olarak ise hesabına 530 lira yatacak. 5 bin 882 lira maaş alan bir genel müdürün maaşı da yüzde 5 zamla birlikte 294 TL artacak. Maaş farkı olarak 1.900 lira alacak. 2 bin 434 lira alan polisin eline 791, 2 bin 72 maaş alan öğretmenin eline ise 673 lira zam farkı geçecek. Zam miktarının belirlenebilmesi için toplu sözleşme görüşmeleri en geç 30 Nisan’da başlayacak. Görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanması halinde toplu sözleşme süreci 10 günde tamamlanacak.

Bu durumda zamlı maaşlar 15 Mayıs’ta yatacak. Ancak sendikalar ile hükümetin anlaşma sağlayamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Bu durumda toplu sözleşme süreci üst sınır olan 1 aya kadar uzayabilecek. Böyle olursa zamlı maaşlar 15 Haziran’a kalacak. Öte yandan toplu sözleşme hazırlıklarının yanı sıra Kamu Görevlileri Hakem Ku-rulu’nun oluşturulmasına ilişkin çalışmalar sürüyor. Hakem Kurulu’nun başkanı ile 2 üyesi Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. Bakanlar Kurulu’nun bu kararı ne zaman vereceği henüz belirsiz. Hakem Kurulu’nun oluşturulma sürecinin gecikebilecek olması da zamların 15 Haziran’a kalma ihtimalini güçlendiriyor.
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
mustafa en
mustafa en - 12 yıl Önce

yazacak haber mi yok..her hafta aynı haberler.zam oranı belli değil afaki zamlar üzerinde afaki farklar konuşuluyor..önce zam oranı belli olmalıdır.

mustafa en
mustafa en - 12 yıl Önce

bu ne iş ya..kafanıza göre işinize gelen mesajları yayınlıyorsunuz..bu nasıl habercilik anlayışı..

SIRADAKİ HABER