MEMURLARA ENFLASYON ZAMMI VERİLECEK Mİ?

Maaşlara Enflasyon Farkı Zammı Verilecek mi?

MEMURLARA ENFLASYON ZAMMI VERİLECEK Mİ?
Son dönemde yaşanan olumsuz ekonomik gelişmeler ve artan döviz fiyatları nedeniyle, yetersiz kalan maaşlara enflasyon farkı zammı verilip verilmeyeceği Maliye Bakanına soruldu.
 
Konuyu gündeme getiren Milletvekili Mehmet Ali EDİBOĞLU, verdiği soru önergesinde;
 
-Son günlerde artan döviz fiyatlarının, ülkemiz ekonomisi üzerindeki etkisi henüz tam olarak ortaya çıkmasa da, maaşlara ve alım gücüne olan etkisinin memur, emekli ve işçiler üzerinde hissedilmeye başlandığını,
 
-Avrupa Birliği ile müzakerelerin yeniden gündeme geldiği bugünlerde özellikle Sosyal Politika ve İstihdam başlıklı 19. müzakere faslının açılabilmesi için, Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki maaş uçurumunun da kapatılması gerektiğini,
 
-Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan araştırmada, memur ve emekli maaşlarının son bir yıl içinde dolar karşısında %15; EURO karşısında ise %16 eridiğinin ortaya konularak, Avrupa ile Türkiye'de memur maaşları arasındaki farkın 2,5'tan 3 kata çıktığından söz edildiğini belirterek, maaşlara enflasyon farkı zammı verilip verilmeyeceğine ilişkin olarak Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK'e şu soruları sordu:
 
1- Geçtiğimiz yıl Avrupa ile Türkiye'deki memur maaşları arasında 2,5 kat fark varken, 2014 Ocak itibarı ile bu fark reel olarak 3 kata, ulusal para birimi bakımından ise 4,4 kata yükseldi. Buna göre döviz kurlarında son aylarda yaşanan gelişmeler, Avrupa ile Türkiye arasındaki makasın daha da açılmasına ve Türk memurunun, işçisinin ve emeklisinin biraz daha fakirleşmesine neden oldu. Son alman ekonomik kararlarla enflasyon karşısında günden güne eriyen işçi, memur, emekli ve asgari ücretli maaşlarında bu kaybı karşılama adına zam yapmayı düşünüyor musunuz?
 
2- Türkiye'de yaşanan olumsuz ekonomik olaylar nedeniyle en büyük sıkıntıyı çeken memur, işçi, emekli, asgari ücretli, dul ve yetimi, kısacası dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın yetersiz maaşlarına enflasyon farkı kadar miktarı yansıtılmayı ve bu kaybı telafi etmeyi düşünüyor musunuz?
 
3- Memurun ve emeklinin önünde aldıkları maaşın enflasyon önünde erimesi ile zorlu bir dönem bulunmakta iken dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın bu zorlu süreçten yara almadan çıkması için yeni tedbirler almayı, enflasyon farkını yeniden uygulamayı ve ek zam vermeyi düşünüyor musunuz? (memurunyeri.com)
Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER