Memurlara şok!

Memur referandumda neden ‘Evet’ dedi? 12 Eylül 2010’da referanduma giden paketin en önemli maddelerinden biri de memurlara toplu sözleşme hakkı getirecek maddeydi.

Memurlara şok!
Memurun zam oranını Hakem Heyeti belirleyecekti. Hükümet bağımsız hakem heyetini kabul etmedi.Memurların toplu sözleşme hakkını kullanabilmeleri için gereken yasayla ilgili zaman daralırken, memurların toplu sözleşme süreci Hükümetin “samimiyetine” kilitlendi. Anayasa değişikliğiyle memurlara “toplu sözleşme hakkı” getiren Hükümet, bu hakkın kullanılabilmesi için kritik önemdeki “hakem heyeti”nin bağımsız olmasını kabul etmiyor. Memur konfederasyonları, kararları bağlayıcı olacak olan Hakem Heyeti’nin, hükümet temsilcilerinden oluşmamasını, bağımsız bir heyet oluşturulmasını istedi. Aksi halde toplu sözleşme sürecinin hiçbir anlamı olmayacağını, görüşmelerin ardından yine Hükümet ne derse o olacağını savundu ve ‘Madem böyle olacaktı biz niye referanduma evet dedik” diye serzenişte bulundu.

Önceki günkü toplantıda Memur Sen, bağımsız Hakem Heyeti oluşturulması için, memur konfederasyonlarından 4, kamu bürokrasisinden 4 ve tarafsız 3 olmak üzere Hakem Kurulu’nun 11 üyeden oluşmasını istedi. Üniversitelerin İdare Hukuku ve İş Hukuku alanlarında çalışan akedemisyenler ile yargı temsilcilerinden bir adayın da yer alacağı bir yapı önerdi. Diğer konfederasyonlar da bağımsız “hakem heyeti” konusunda ısrar ettiler. Kamu Sen, Hakem Heyetinin tamamen bağımsız olması, kurulda her iki taraftan da hiç üye olmaması, kamu ve memur taraflarının kurula sadevce danışmanlık yapmasını önerdi. Hükümet ise kamu kesimi 5, memur konfederasyonlarından 4 olmak üzere 9 kişiden oluşması, kurula da ya Çalışma Bakanı’nın ya da Bakanlar Kurulu’nca seçilecek bir üyenin başkanlık yapmasını istiyor.

Ancak Hükümet “kararı verici” konumundan vazgeçmek istemedi. 2012 yılı memur maaş ve haklarını belirleyecek “toplu sözleşme” sürecinin bir an önce başlayabilmesi için sözkonusu yasanın Meclis’e gönderilmesi ve yasalaşarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu amaçla Çalışma Bakanı Faruk Çelik başkanlığında önceki gün kamu sendikaları konfederasyonları heyetleriyle yapılan toplantıdan sonuç çıkmadı. Toplantıya Cuma günü devam edilmesi kararlaştırıldı. Hakem Kurulu’nun şekli de aynı toplantıya bırakıldı.



Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER