Memurların emeklilik ikramiyesi kaldırılıyor mu?

2008 Ekim sonrası memur olanların sosyal güvenliğinin düzenlendiği 5510 Sayılı kanunda yer alan ifadeler, bu tarihten sonra göreve başlayanların emeklilik ikramiyesinin kaldırılacağı şüphesini uyandırıyor.

Memurların emeklilik ikramiyesi kaldırılıyor mu?

Ekim 2008'de yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformuyla, eski memur-yeni memur ayrımı başladı. Kanunda yapılan değişiklik, bu tarihten sonra göreve başlayan memurların, emekli olurken alacakları "her yıl için bir aylık maaş tutarı ikramiyeden" mahrum kalacakları şüphesini uyandırıyor.

Bugün gazetesi yazarı Sadettin Orhan'ın bugünkü köşesine taşıdığı değişikliğe göre, 2008/Ekim öncesi göreve başlayan ve sosyal güvenlikte 5434 Sayılı Kanun'da tabi olanlara eski memur, bu tarihten sonra göreve başlayan ve 5510 Sayılı Kanun'a tabi olanlara ise yeni memur deniliyor. Sadetttin Orhan yazısında şu ifadeleri kullanıyor:

Mevcut kamu çalışanlarının yaklaşık %85’ini oluşturan eski memurlara, çalıştıkları her yıl için (30 yıl üst sınır) bir aylık maaş tutarı kadar ikramiye ödeniyor. Bu ödemenin yasal dayanağını 5434 sayılı Kanunun 89. ve 90. Maddeleri oluşturuyor. Yeni memurlara ikramiye ödenmesini düzenleyen hüküm ise yine 5434 sayılı Kanunun Ek 82. Maddesinde yer alıyor. Düzenlemeyi özetleyecek olursak;

- İlk defa 2008/Ekim itibariyle memur olanlara, bu kapsamdaki görevleri toplamı üzerinden ikramiye ödenecek.

- Çalışma hayatı boyunca SSK (4/a) veya Bağ-Kur (4/b) kapsamında da çalışmış olanlara, son olarak memuriyetten emekli olmak şartıyla ikramiye ödenecek.

- İkramiye hesabı, aynen eski memurlarda olduğu gibi yapılacak ve en fazla 30 yıl üzerinden ikramiye ödenecek.

Yeni memurlara ikramiye ödenmesini sağlayacak düzenlemenin, 2008 Ekim sonrası memur olanların sosyal güvenliğinin düzenlendiği 5510 Sayılı kanunda değilde, 5434 sayılı Kanunun Ek 82. Maddesinde yer alması, yeni düzenlemede geçen "İkramiye hesabı, aynen eski memurlarda olduğu gibi yapılacak" ifadesine rağmen, hükümetin yeni memurlara ikramiye ödememek için yasal düzenleme yaptığı şüphesini uyandırıyor. Vatan Gazetesi'nin konuyla ilgili haberinde ise "Toplu ikramiye yerine, yeni kurulacak kıdem tazminatı fonundan tıpkı işçiler gibi kıdem tazminatı ödeneceği" iddia ediliyor




Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER