POLİSE SENDİKA YOLU KAPANDI

Anayasa Mahkemesi polislerin sendika üyesi olamayacaklarına dair yasal düzenlemenin iptal edilmesini içeren talebi reddederken, Emniyetteki sivil memurlar için ise sendikaya üye olma yolunu açtı.

POLİSE SENDİKA YOLU KAPANDI

Anayasa Mahkemesi Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanunu'ndaki polislerin sendikaya üye olmasını engelleyen “Emniyet hizmetleri sınıfı” ibaresi ile Emniyet'te çalışan sivil memurların yine sendikaya üye olmasını engelleyen “…ve emniyet teşkilatındaki çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personel” ibarelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla kaldırılmasını talep eden Ankara 9. İş Mahkemesi'nin başvurusunu sonuçlandırdı.

Anayasa Mahkemesi'nin oy çokluğu ile verdiği karar da, polislerin sendikaya üye olmasın engelleyen “Emniyet hizmetleri sınıfı” ibaresini Anayasa'ya aykırı bulmayarak talebi red etti. Aynı karar da Emniyetteki sivil memurların sendikaya üye olmasın engelleyen “…ve emniyet teşkilatındaki çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personel” ibaresini ise Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesi'nin kararının gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “İç güvenlik, sıkı bir hiyerarşik disiplin gerektiren ve icabında şiddet kullanma yetkisi veren, kamu düzeninin tesisi bakımından hayati öneme sahip bir kamu hizmetidir. Bu hizmetin aksaması, kamu düzeni yönünden telafisi güç ve imkansız zararların doğmasına yol açabilir. Toplumun huzur ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olan emniyet hizmetleri sınıfı mensupları arasındaki hiyerarşi ve disiplinin aşınması, iç güvenlik hizmetinin aksamasına neden olabilecek temel etkenlerden biridir. Demokratik toplum düzeninin varlığını sürdürebilmesinin önkoşulu olan iç güvenlik hizmetlerinin aksamadan ve sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesinin temini bakımından bu hizmetin asli unsuru olan emniyet hizmetleri sınıfı mensuplarının sendika kurmasının yasaklanması, kanun koyucunun takdir yetkisi kapsamından başvurabileceği tedbirler arasındadır”.

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER