REFAKAT İZNİ KULLANIRKEN HASTALANAN MEMURUN İZİN DURUMU

REFAKAT İZNİ KULLANIRKEN HASTALANAN MEMURUN İZİN DURUMU
Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanun kapsamında refakat izni kullanırken, hastalıklarından dolayı kısa ya da uzun süreli hastalık raporu da alabilmektedirler.
 
Refakat izni kullanmakta olan memurun, hakkında düzenlenen rapora istinaden hastalık izni kullanması durumunda, görevine ne zaman başlayacağı ile hastalık izni nedeniyle kullanamadığı refakat izni sürelerinin sonradan kullanılıp kullanılmayacağı konusunda tereddüt yaşanabilmektedir.
 
 
 
Refakat izni
 
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre; memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur tarafından refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, talep eden memura aylık ve özlük hakları korunarak üç aya kadar izin verilebilmekte ve gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılabilmektedir.
 
Refakat izni kullanırken hastalanma
 
Refakat izni kullanmakta olan memura, hakkında düzenlenen rapora istinaden hastalık izni verilmesi durumunda, memurun göreve başlayacağı tarih ve izin kullanımına ilişkin çeşitli durumlar söz konusu olabilmektedir.
 
**Refakat izninin kalan süresinden daha kısa süreli hastalık izni kullanılması:
 
Hastalık izni bitiminde memurun hemen görevine başlaması gerekmez.
 
Hastalık izni kullanmaya başladığı tarihte kalan refakat izni süresinden hastalık izni düşüldükten sonra kalan refakat izni süresini kullanıp göreve başlayabilir.
 
Örneğin; 90 gün gün refakat izni alan ve bu sürenin 70 gününü kullandıktan sonra 10 gün hastalık izni alan memur, hastalık izni bitiminden itibaren 10 gün daha refakat iznini kullanmaya devam edebilir.
 
**Refakat izninin kalan süresi kadar hastalık izni kullanılması:
 
Hastalık izni bitiminde memurun hemen görevine başlaması gerekir.
 
Hastalık izni kullanmaya başladığı tarihte kalan refakat izni süresi ile hastalık izni süresinin aynı olması durumunda, memur hastalık izni bitiminde görevine başlar.
 
Örneğin; 90 gün gün refakat izni alan ve bu sürenin 80 gününü kullandıktan sonra 10 gün hastalık izni alan memur, hastalık izni bitiminde görevine başlayacaktır.
 
**Refakat izninin kalan süresinden daha uzun süre hastalık izni kullanılması:
 
Memur hastalık izni bitiminde hemen görevine başlar.
 
Hastalık izni kullanmaya başladığı tarihte kalan refakat izni süresinin hastalık izni süresinden daha az olması durumunda, memur hastalık izni bitiminde görevine başlar.
 
Örneğin; 90 gün gün refakat izni alan ve bu sürenin 85 gününü kullandıktan sonra 10 gün hastalık izni alan memur, hastalık izni bitiminde görevine başlayacaktır.
 
Hastalık nedeniyle kullanılamayan refakat izni süreleri
 
Refakat izni kullanılan dönemde hastalık nedeniyle refakat izni süresinin bir kısmı kullanılamadığında, kullanılamayan refakat izinlerinin daha sonra kullanılamayacağı, ancak usulüne uygun şekilde yeniden refakat izni alınmasına da engel oluşturmayacağı değerlendirilmektedir.
Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2018, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER