TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ ANLAŞMAZLIKLA SONUÇLANIRSA NE OLACAK ? İŞTE YOL HARİTASI!

Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma olmazsa ne olacak?

 TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ ANLAŞMAZLIKLA SONUÇLANIRSA NE OLACAK ? İŞTE YOL HARİTASI!

İşte  memur zammı için yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin yol haritası 

 
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 30. maddesine göre Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı olan Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, genel zam konusunda tek imza yetkilidir. Sunulan teklife imza atması halinde uzlaşmaya varılmış olacak, imza atmaması halinde uzlaşmazlık zaptı imzalanacak ve konu Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun karşısına gelecektir. Kamu görevlilerinin geneline yönelik zam için Kurula başvurma yetkisi yine Memur-Sen'dedir. Hizmet kolu bazındaki konularda ise yetkili sendikalar başvurma yetkisine haiz.
 
İŞTE HAKEM KURULU’NUN YAPISI
 
Hem genel hem de hizmet kolu bazındaki konulara bakacak olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun üye yapısı ise şu şekilde oluşacak.
 
HÜKÜMET TEMSİLCİLERİ
 
Bakanlar Kurulunca; Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından Başkan olarak seçilecek bir üye, Kamu İşveren Heyeti Başkanınca Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığından görevlendirilecek birer üye, Bakanlar Kurulunca Üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi, iktisat ve işletme bilim dallarından en az Doçent unvanını taşıyanlar arasından seçilecek bir üye.
 
SENDİKA TEMSİLCİLERİ
 
Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye, (YANİ Memur Sen'den 2, Kamu Sen'den 1 ve KESK'ten 1 üye) Bakanlar Kurulunca sendikaların önerdikleri arasından seçilecek bir üye

MEMURA ZAM KARARINI HANGİ KURUMUN BAŞKANI VERECEK ?

Bakanlar Kurulu, Hakem Kurulu başkanı olarak Sayıştay Başkanı Recai Akyel'de karar kıldı.

 Hükümetin memura yüzde 3+3 zam önermesi, gözleri Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na çevirdi. Kurulun başkanını da Bakanlar Kurulu tespit edecek. 5 hükümet, 5 sendika temsilcisi bulunacağı için eşitliği başkanın oyu bozacak.

Kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı verilmesiyle birlikte, Bakanlar Kurulu'nun zam konusunda son sözü söyleme yetkisi son buldu. Yeni dönemde son sözü, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu söyleyecek. Hakem Kurulu'nun başkanı, Sayıştay, Yargıtay ve Danıştay başkan, başkan yardımcısı ve daire başkanları arasından Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek. Bu ismin kim olacağı henüz ilan edilmezken Kurul'un üyeleri ve başkanını belirleyen yazının yazıldığı, üyelerin belli olduğu, başkanlığı ise Sayıştay Başkanı Akyel'in üstlendiği öğrenildi. Sendikalarla hükümetin masada anlaşamaması durumunda memurun gözü kulağı Akyel'in vereceği kararda olacak. Kurul'da 5'e 5 şeklindeki dengeyi Akyel'in kararı bozacak. 11 üyeden oluşacak Kurul, en az 8 üyenin katılımıyla toplanacak. Başvurunun ardından 5 gün içinde karar verecek. Kurul kararları bağlayıcı olacak.( Zaman)


Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER