Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı Hakkındaki Değişiklik Çalışması Sürüyor

Memurların toplu sözleşme hakkını kullanabilmeleri için yapılacak yasal düzenlemelerin ele alındığı toplantılara Cuma günü devam edilecek.

Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı Hakkındaki Değişiklik Çalışması Sürüyor

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan toplantıda, daha önce üzerinde mutabakata varılan konular ele alındı.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul ile Memur-Sen Genel Merkez Hukuk Müşavirleri ve danışmanlarının yanı sıra, diğer memur sendikaları konfederasyonlarının başkanları katıldı.

 

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, diğer toplantılara göre bu toplantıda biraz daha mesafe kat ettiklerini söyledi. Örgütlülüğün önündeki engellerin kaldırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını anlatan Gündoğdu, Genelkurmay Başkanlığı ve emniyetteki sivil memurların sendikalı olmasına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sıcak baktığını, “konuyu ilgili bakanlarla görüşeceğini” söylediğini bildirdi.

 

Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında sivil memurların örgütlenmesinin önünde bir yasak olmadığını belirten Gündoğdu, bu konuyu önemsediklerini ifade etti.

 

Toplantıda, “yetki” konusunun da gündeme geldiğini dile getiren Gündoğdu, “Bütçeyi Meclis yapar. Orada iktidar partisi de vardır, ana muhalefet de vardır, yavru muhalefet de vardır. Ama toplu sözleşme hükümetlerle imzalanır. Hükümet, toplu sözleşmede yetkisini muhalefetle paylaşmıyorsa, yetkili konfederasyonun da paylaşması ILO’nun taraf sendika ilkesine aykırıdır” dedi.

 

Hizmet kolu toplu sözleşmesi konusunda Bakan Çelik ile uzlaştıklarını kaydeden Gündoğdu, toplu sözleşmede hizmet kolunun da olacağını söyledi. Gündoğdu, 10 hizmet kolunda yetkili sendikanın, belediye ve il özel idare çalışanlarında ise yetkili sendikanın toplu sözleşme imzalayacağını ifade etti.

 

Güvenlik görevlilerinin sendikalı olmasının yolunun açıldığını bildiren Gündoğdu, sendikaların kendi genel kurullarını yapması konusunda, işçi sendikaları ile memur sendikaları arasında bir eşitleme geldiğini belirtti. Gündoğdu, sendikaların tüzüğünde belirtmek üzere maksimum 4 yıla kadar kendi genel kurullarını yapabileceklerini anlattı.

 

Ahmet Gündoğdu, geriye kalan 7-8 maddenin görüşülmesi için Cuma günü tekrar bir araya geleceklerini dile getirdi.




Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER