TSK TERFİ VE ATAMA YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİYOR. TERFİ SÜRESİ KISALIYOR

Komutan sıkıntısına erken terfi çözümü

TSK TERFİ VE ATAMA YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİYOR. TERFİ SÜRESİ KISALIYOR

Balyoz ve Ergenekon gibi davalardan tutuklanan muvazzaf askerler nedeniyle yaşanan komutan sorununa çözüm bulundu. General ve amirallerin 4 yıl olan rütbe bekleme süreleri 3’e, 5 yıl olan albayların ise 4 yıla indirildi. Böylece general/amiral kadrosu hem genişleyecek hem de gençleşecek

Genelkurmay Başkanlığı, TSK’daki terfi ve atama zincirinde ezber bozacak bir taslak kanun hazırladı. General ve amirallerin 4 yıl olan rütbe bekleme süreleri 3’e, 5 yıl olan albay bekleme süresi de 4 yıla indirildi. Kanun, 30 Ağustos’tan önce yürürlüğe girerse, bu yıl 2010 yılında bir üst rütbeye yükselen general/amiraller de terfi sırasına girebilecek.

Böylece terfi sırasında olan ancak Balyoz veya Ergenekon gibi davalardaki tutuklulukları nedeniyle üst rütbeye yükselemeyen generallerin durumundan kaynaklanan kadro sıkıntısı da aşılmış olacak.

Hedef 5 yıl gençleşme

Taslakta, tutuklu askerlerin durumunu ilgilendiren TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesinin de genişletildiği öğrenildi. Ayrıca daha genç subaylar, yaş haddi engeline takılmayarak, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve kuvvet komutanlığı makamlarına ulaşabilecek. Taslakta, ‘Rütbe bekleme sürelerinin düşürülmesiyle 5 yıl gençleşme hedeflenmektedir’ deniliyor. 246 sayfalık taslağın, ast komutanlıklara görüş alınmak için gönderildiği de öğrenildi. Taslak, son halini aldıktan sonra ilgili kurumlara yasalaşma süreci için gönderilecek. Taslakta komuta kademesi kadrosunu oluşturan Harp Okullarına giriş koşullarının yumuşatıldığı da öğrenildi.

Yaş haddi engeli kalktı

1978 Harp Okulu mezunları halen TSK’da korgeneral rütbesinde bulunuyor. Generallerin rütbe bekleme süresinin 4 yıl olması, bu kişilerin yaş haddine takılmasına ve kuvvet komutanı ve genelkurmay başkanı olamamasına neden oluyor.

Rütbe bekleme süresinin 3 yıla düşmesiyle, bu sorunun aşılacağı belirtildi. Böylece yaş haddi nedeniyle kuvvet komutanı ve Jandarma Genel Komutanı olamayan terfi sırasındaki general ve amiraller daha erken terfi alarak yaş haddine takılmamış olacak. Mevcut Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve kuvvet komutanları, iki yıllık lisans mezunu olduğu için yaş haddine takılmıyordu.

NASIL ETKİLEYECEK?

34 general, 240 subay tutuklu

2013 yılı başı itibariyle 34 muvazzaf general/amiral ile 240 muvazzaf subay/astsubay tutuklu. Taslak kanunlaşırsa, öncelikle tutuklu komutanlar nedeniyle kilitlenen terfi ve atama zinciri aşılmış olacak. Ayrıca bu tutukluluklar nedeniyle kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı’nda kriz yaşanıyor. 28 Şubat’ta “şüpheli” sıfatıyla soruşturması süren 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, teamüllere göre 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak YAŞ toplantısında Jandarma Genel Komutanı olacak. Ancak hükümetin bu atamaya karşı çıkabileceği dile getiriliyor. Deniz ve Hava’da da komutan sıkıntısı var. Donanma Komutanı Ora. Nusret Güner’in istifa etmesiyle yeni Deniz Kuvvetleri Komutanı için en güçlü aday Donanma Komutanlığı’na getirilen Kora. Bülent Bostanoğlu kaldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda da yine bu yıl görevi bırakacak olan Org. Mehmet Erten’den sonra en güçlü aday Korgeneral Abidin Ünal kaldı. Yaşanan bu kadro sıkıntısı, 5 yıllık gençleşme hedefiyle genç subaylarla doldurulacak.

65. madde ne diyor?

TSK’da “tutuklananlar” veya “açığa alınanlar” terfi şansını yasal olarak yitiriyor. Personel Kanunu’nun 65. maddesinde, “Terfi sırasına girenlerden; tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz” hükmü bulunuyor.

Subayların bekleme süreleri

Asteğmen: 8 Ay

Teğmen: 3 Yıl

Üsteğmen: 6 Yıl

Yüzbaşı: 6 Yıl

Binbaşı: 5 Yıl

Yarbay : 3 Yıl

Albay : 5 Yıl

Tuğgeneral-Tuğamiral: 4 Yıl

Tümgeneral-Tümamiral: 4 Yıl

Korgeneral-Koramiral: 4 Yıl

Orgeneral - Oramiral: 4 Yıl



KAYNAK: VATAN GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER