TÜM YABANCILARA MEMURİYETE GİRME İMKANI GELECEK Mİ?

Tüm yabancılara memuriyete girme imkanı gelecek mi?

TÜM YABANCILARA MEMURİYETE GİRME İMKANI GELECEK Mİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TBMM’ye sevk edilen “Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı” hakkındaki iddialara cevap verdi.
 
Bakanlık yaptığı açıklamada, kanun tasarısı ile sahte mühendislerin istihdam edileceği ve tüm memur kadrolarına yabancıların atanabilmesinin yolunun açıldığı iddiasının doğru olmadığını belirtti.
 
Yabancı mimar ve mühendislerin istihdamı
 
TMMOB tarafından dile getirilen iddialar konusunda yapılan açıklamada, yabancı mimar ve mühendislerin Türkiye'de çalışabilmesi koşullarında bir değişiklik olmadığı belirtilerek, “kanun tasarısı ile yabancı mimar ve mühendislere yeni bir hak verilmemekte sadece mevcut uygulamada karşılaşılan sorunların çözümüne ilişkin bazı düzenlemeler yapılmaktadır. Bununla birlikte kanun tasarısı yukarda sayılan ve yabancıların karşılamaları gereken şartlara ilişkin bir değişiklik içermemektedir. Buna ek olarak kanun tasarısında yabancı mimar ve mühendislere özelinde istisna haklar sağlayan herhangi bir düzenleme yer almamaktadır" denildi.
 
Ayrıca yabancı mimar ve mühendislerin istihdamı ile ilgili olarak “Yabancı mimar ve mühendislerin Türkiye’de çalışabilmesi için karşılamaları gereken şartlarda bir değişiklik yapılmadığı, bu kimselerin Türkiye’de çalışabilmek için YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınmış diplomalarının olması gerektiği, bu kimselere ödenecek en düşük ücretin brüt asgari ücretin dört katı ( 2015 yılının ilk altı ayı için 4806 TL ) olması gerektiği düşünüldüğünde; Kanun tasarısının getirdiği düzenlemeler sonucu denetimsizliğin ortaya çıkacağı, mühendislerin sahte belgelerle veya kaçak olarak çalışmasının mümkün kılınacağı, mimar ve mühendis olan bu yabancıların üçüncü dünya ülkelerinden geleceği, bu kimselerin nitelik düzeylerinin düşük olacağı ve düşük ücretle çalıştırılacağı iddiaları temelsiz kalmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
 
Tüm yabancılara memuriyete girme imkanı gelecek mi?
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, memur kadrolarının yabancılara açılacağı iddiasına ise, "Tasarı ile sadece ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Bakanlar Kuruluna, Kanunlarda yalnızca Türk vatandaşlarına hasredilen iş ve mesleklerin yabancılar tarafından, kamu görevlisi olunmaması kaydıyla, icrasına izin verilmesi konusunda yetki verilmektedir" açıklamasında bulunarak, “buradan anlaşılacağı üzere bütün memuriyetlerin yabancılara açılması kesinlikle söz konusu değildir.” şeklinde karşılık verildi.
Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER