YILBAŞI TATİLİNDE ÖĞRETMENLERE EK DERS ÜCRETİ ÖDENECEK Mİ ?

1 Ocak 2013 Yılbaşı Tatilinde Öğretmenlere Ek Ders Ödenecek Mi ? 1 Ocak 2013 Salı Günü Yılbaşı Tatilidir. Öğretmenlere Yılbaşı tatilinde ek ders ödenecek mi sorusunun cevabını bulacaksınız

YILBAŞI TATİLİNDE ÖĞRETMENLERE EK DERS ÜCRETİ ÖDENECEK Mİ ?

Soru1; Yılbaşı tatilinde ek ders ücreti ödenir mi?

Cevap1; 1 Ocak Salı günü 2429 sayılı yasaya göre resmi tatil günüdür. Milli Bayram tatili ya da genel idari izinli günlerden değildir. 
Bu konuda toplu sözleşmede;

“Madde 24- (1) 1/9/2012 tarihinden geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.”

Toplu sözleşme görüşmelerinde yalnızca kar tatili gibi idari izinli olduğu günlerde öğretmen ve yöneticilere ek ders ücreti ödeneceği kazanımı elde edilmiştir.
Milli ve Mahalli Bayramlarda ek ders ücretleri ile ilgili yönetmelik maddesi;

b) (Değişik :13/7/2007-2007/12399 B.K.K.) İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.”

İki hüküme baktığımızda yılbaşı tatilini kapsamadığını görmekteyiz.

Soru 2: 1 Ocak 2013 günü üzerlerinde ders dışı egzersiz çalışması bulunan öğretmenlere bu ücret ödenir mi?1


Cevap 2: Resmi tatil günlerinde ders dışı egzersiz çalışmaları için ücret ödenmesi mümkün değildir.

Soru 3: 31 Aralık- 4 Ocak 2013 haftası ek ders ücreti nasıl hesaplanacak?

2006 yılı sonunda yapılan düzenleme ile ek ders ücretleri haftalık değerlendirilmektedir. Mesela bir sınıf öğretmeni 30 saat derse girerek 15 saat ücret alırken, yılbaşı tatili olduğu hafta 24 saat derse girerek sadece 8 saat ek ders ücreti alabilecektir. 6 saat derse girmeyen öğretmenden 7 saat ek ders ücreti kesilecektir. Bu mağduriyetin tek nedeni ise ek ders ücretlerinin haftalık hesaplanmasıdır.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
halil türkmen
halil türkmen - 11 yıl Önce

çok saçma buluyorum. sınıf öğretmenleri açısından baktığımda o gün çalışırsan 3 saat ekders veriliyor resmi tatil olduğunda ya da hasta olupta okula gidemediğinde 7 saat kesiliyor.bu mu adalet. adaletten bahsedenlere havale ediyorum.

SIRADAKİ HABER