AYRILDIĞI KURUMA KARŞI GÖREV ALMA YASAĞINA UYMAYANLAR VAR MI?

2002 yılından bu yana görevinden ayrılmış olan kamu görevlilerinden, 2531 sayılı “Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun”a aykırı hareket edenlerin olup olmadığı ile bu konuda yapılan işlemlerin neler olduğu konusunda soru önergesi verildi.

AYRILDIĞI KURUMA KARŞI GÖREV ALMA YASAĞINA UYMAYANLAR VAR MI?
 
 
2531 saylı “Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun”, görevlerinden ayrılan (istifa, emeklilik, görev son verme gibi) kamu görevlilerinin, kurumlarından ayrıldıktan sonra, önceki 2 yıl içerisinde yapmış oldukları görevlere ilişkin konularda, ayrıldığı kurum ile doğrudan ya da dolaylı olarak iş ilişkisine girmesini 3 yıl süre ile yasaklamaktadır. Kanun, söz konusu yasağa uymayanların altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağına da hükmetmektedir.
 
Ayrıldığı kuruma karşı görev alma yasağı şeklinde de adlandırılan bu düzenlemenin, 2002 yılından bu yana görevlerinden ayrılmış olanlar bakımından nasıl işlediğiyle ilgili olarak soru önergesi veren Milletvekili Mahmut TANAL, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK tarafından cevaplandırılmak üzere şu soruları sordu:
 
1-2002 senesinden işbu önerge tarihine kadar kaç kamu personeli muhtelif sebeplerden işten ayrılmıştır?      
 
2- İşten ayrılan kamu personellerinin işten ayrılmadan önceki pozisyonları nelerdir? İşten ayrıldıktan sonra kaç tanesi özel şirkette çalışmaya başlamıştır? Bu kişiler kimlerdir? Hangi özel şirketlerin hangi pozisyonlarında çalışmaya başlamışlardır? Bu şirketlerin faaliyet ve amaçları nelerdir? Bu kişiler hangi tarihte kamu personeli oldukları işten ayrılıp hangi tarihte bu özel şirketlerde çalışmaya başlamışlardır?
 
3- İşten ayrılan kamu personellerinden kaç tanesi serbest olarak çalışmaya başlamıştır? Bu kişiler kimlerdir? Bu kişiler hangi tarihte kamu personeli oldukları işten ayrılıp hangi tarihte kendi işlerinde çalışmaya başlamışlardır?
 
4- 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’a aykırı olarak çalışan eski personel mevcut mudur? Bu kişiler kimlerdir? Hangi tarihlerde, hangi kurumlardan ve görevlerden ayrılıp, hangi tarihlerde hangi firmaların hangi pozisyonlarında görev almışlardır? Veya hangi işleri kurmuşlardır?
 
5- Bu kişiler hakkında herhangi bir cezai işlem yapılmış mıdır? Bu işlemler nelerdir?
 
6- 2531 sayılı yasaya aykırı işlem yaptığı için bugüne kadar kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır? Bu kişiler kimlerdir? Kamuda hangi pozisyonlardan ayrılıp nerelerde çalışmaya başlamışlardır?
 
7- 2531 sayılı yasaya aykırı faaliyetlerde bulunan kişiler hakkında, yasal işlem yapılmamasının sebepleri nelerdir?
Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER