DİNİ BAYRAMLAR KRİTERİ NASIL ÖLÇÜLECEK ?

Müdür atamalarında tartışmalar devam ediyor. Müdür değerlendirmelerinde 75 puanın altında kalarak görevden alınan müdürler dava açmış, birçok mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı gelmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yürütmeyi durdurma kararları göreve iade anlamına gelmiyor, müdürler yeniden değerlendirilecek. Türk Eğitim-Sen karara tepkili. Değerlendirmenin objektif olmayacağını savunan İstanbul Şube Başkanı Enver Demir, değerlendirme formundaki ‘dini bayram değerlendirme’ kriterini örnek gösterdi.

DİNİ BAYRAMLAR KRİTERİ NASIL ÖLÇÜLECEK ?
Görevde 4 yılını dolduran okul müdürlerinin değerlendirilmelerinde 75 puan barajını geçemeyen müdürler görevden alınmış, görevden alınan müdürler konuyu yargıya taşımıştı. Mahkemelerden gelen yürütmeyi durdurma kararlarının ardından müdürler göreve iadelerini beklediklerini söylemişti. Yürütmeyi durdurma kararlarının müdürlerinin görevlerine iade anlamına gelmediğini belirten Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, mahkeme kararların uygulanmadığına ilişkin yaratılmaya çalışılan algının yanlış olduğunu söyledi. AA’ya konuşan Aydoğan şu açıklamayı yaptı:
“Bakanlığın yönetmelikle yapmak istediği, bu görev süresi biten müdürler arasından, bazı müdür adaylarının görev süresini uzatmadır. Onun için yerel mahkemelerin verdiği kararlar, müdürlerin görevlerine iadesi şeklinde olamaz. Bu hukuken de olamaz, çünkü siz bir kanunla 4 yılını dolduran müdürlerin görev süresini sona erdiriyorsanız, yerel mahkemeler, kanunun aleyhinde bir karar veremez. Mahkemelerimizin verdiği karalar, yerlerine iade değil tekrar değerlendirmeye almak. Bu değerlendirmeler sonucunda, 75  ve üzeri puan alırlarsa tekrar yerlerinde kalmalarını sağlamak.”

Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Enver Demir ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘okul müdürleri yeniden değerlendirilecek’ kararına, “Bakanlığın yazısına göre mağduru, aynı yönetmelik ve aynı kriterle göre, aynı kişiler değerlendirecek. Değerlendirme formunda, yeniden değerlendirmelerde de, 7-8 madde halinde, öğretmen ve çalışanların performanslarına dair puanlanacak maddeler, performans değerlendirme kriterleri var. Ancak, bu konuda değerlendirmelerin nelere göre ve nasıl yapılacağıyla ilgili bir mevzuat veya açıklık yok” diyerek tepki gösterdi. Demir, şunları söyledi:
“Yargı, ‘Bu işte bir yanlışlık, haksızlık, hukuksuzluk var’ diyor. İdare de, ‘Evet, var. Öyleyse tekrar değerlendirelim’ diyor. Yani, ne değerlendirme kriterleri değişiyor ne de değerlendirmeyi yapan taraflar değişiyor. Aynı işi -yargının yanlış bulduğu uygulamayı- yeniden yapalım demek bu. İtiraz edilen, rahatsız olunan neydi? Kimler, hangi ölçülere göre, neleri, nasıl inceleyip, izleyip, hangi kıstaslara göre karar veriyor. Denetlenmiş, hesaplanmış, raporlanmış, değerlendirilmiş, ölçülmüş hangi verilere dayanarak başarı veya başarısızlık kararı veriliyor? Hiçbir ölçülebilir dayanak olmadığından, sadece belli kişilerin beğenisi, tarafgirliği, kanaatine göre seçim yapılması, bırakın hukuk veya yasaya uymamasını, insan aklının hiçbir şekline, vicdani ölçülere uymaz.”

Dini bayramlar nasıl puanlanacak?
Yeniden değerlendirme formlarında ise bir değişiklik yok. Müdürler aynı değerlendirme formlarıyla değerlendirilecek. Demir, değerlendirme formundaki ‘Milli ve dini bayramların anlam ve önemine yönelik etkinliklerin yapılmasını sağlar’ sorusuna anlam veremediğini belirterek şöyle devam etti:
“Yeniden değerlendirme formundaki bir soru da şöyle: ‘Milli ve dini bayramların anlam ve önemine yönelik etkinliklerin yapılmasını sağlar.’ Milli bayramların ne şekilde kutlanacağıyla ilgili yapılacak işlerle ilgili bir yönetmelik var. Her idarecinin ne yapması ve nasıl yapması gerektiği belli. Dini bayramlar için, okul müdürünün hangi etkinliğini olumlu puanlatacaksınız? Mesela, ramazanda oruç tutanla tutmayanı tespit edecek, ramazan bayramında mahallesine şeker mi dağıtacaktır? Ya da başta parti yetkililerinin, büyüklerinin bayramlarını kutlamak için canla başla koşturacak, her etkinliğin en başında duracak, kendisi ve personeli her türlü göreve hazır olarak mı bekleyecektir? Veya kurban kesip et dağıtan müdürler daha mı muteber olacaktır? Böyle kriterlerle müdürleri tekrar değerlendirip, mahkeme kararlarını yerine getirmiş mi olacağız? Akla her şey geliyor. Çünkü ortada belli, ölçülebilir, adil bir değerlendirme ölçüleri yok.”

7 bin müdürü etkileyen karar
Görevde 4 yılı dolduran 16 bini aşkın okul müdürü, 100 puan üzerinden değerlendirmeye tabi tutulmuştu. Puanlamada, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin etkisi yüzde 60, okuldaki diğer paydaşların (öğretmen, öğrenci ve veli) etkisi ise yüzde 40 oranındaydı. 75 puan barajını geçemeyen okul müdürleri görevden alınmıştı. Eğitim-Sen’e göre görevden alınan müdür sayısı 7 bini buldu. Birçok müdür karara itiraz ederek yargıya başvurdu. Mahkemelerden bu konuda açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararları gelmişti.

HÜRRİYET
Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet öğretmen
ahmet öğretmen - 9 yıl Önce

peki bir soru daha. Milli bayramları tam kutlamış belgeleri var. Dini bayramları mevzuatta olmadığı için tören yaparak kutlamamış evrakları yok. aynı soruda yer alan 2 soruya evet mi hayır mı verilecek????????

SIRADAKİ HABER