DOĞUM YAPAN KİT SÖZLEŞMELİ PERSONELİNE TANINAN HAKLAR

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde sözleşmeli pozisyonlarda çalışan kadın personele, doğuma bağlı tanınan haklar

DOĞUM YAPAN KİT SÖZLEŞMELİ PERSONELİNE TANINAN HAKLAR
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sözleşmeli olarak istihdam edilen personelden doğum yapanlara, doğuma bağlı çeşitli haklar tanınmıştır. Bu haklardan bazıları doğum olayının gerçekleşmesine bağlıyken, bazı haklar ise hamilelik dönemine ilişkindir.
 
 
 
Mazeret izni
 
Kadın personelin; doğumdan önce ve sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni kullanma hakkı vardır. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık izni süresine 2 hafta daha eklenir.
 
Nöbet
 
Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan kadın personelin;
 
-Doktor raporuyla belirlenmesi durumunda, hamileliğin 24 üncü haftasından önceki sürelerde, gece nöbeti ve gece vardiyası görevi yapmama hakkı vardır.
 
-Hamileliğin 24 üncü haftasından itibaren, gece nöbeti ve gece vardiyası görevi yapmama hakkı vardır.
 
-Doğumdan sonraki iki yıl süre içerisinde, gece nöbeti ve gece vardiyası görevi yapmama hakkı vardır. 
 
Süt izni
 
Doğum yapan personelin, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izin süresinin bitiminden itibaren ilk 6 ay günde üç saat, ikinci 6 ay günde birbuçuk saat süt izni kullanma hakkı vardır. Bu iznin hangi saatler arasında ve günde kaç defada kullanılacağı ilgili personelin tercihine bağlıdır.
 
Aylıksız izin
 
Doğum yapan personelin, doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden itibaren, istemesi halinde 24  aya kadar aylıksız izin alma hakkı vardır. 
 
Doğum yardımı
 
Doğum yapan personelin, 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda doğum yardımı ödeneği alma hakkı vardır. (Personelin eşinin bu ödenekten yararlanabiliyor olması durumunda, ödenek eşine ödenir.)
 
Doğum yardımının miktarı, 2015 yılının ilk altı ayında; 198,27 TL’dir. 
 
Aile (çocuk) yardımı
 
Doğum yapan personelin, her bir çocuk için 250 gösterge rakamının (72 ay ve daha küçük çocukların her biri için 500 gösterge rakamının) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu bulunacak miktarda aile yardımı alma hakkı vardır.
 
Çocuk için ödenecek aile yardımının aylık miktarı, 2015 yılının ilk altı ayında; 72 ay ve daha  küçük her bir çocuk için 39,66 TL, diğer her bir çocuk için ise 19,83 TL’dir. 
Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER