Göreve iade edilenlerin haklarının ödenmesi için yeni bir düzenlemeye gerek var mı?

Anayasanın "Yargı yolu" başlıklı 125. maddesinin 7. fıkrasındaki; "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür."

Göreve iade edilenlerin haklarının ödenmesi için yeni bir düzenlemeye gerek var mı?

Devlet Personel Başkanlığı 14.05.2018 tarih 3284 sayılı görüş yazısında; " Kamu görevine iade edilen ilgililerin, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihler ile kamu görevine iade edildikleri tarihler arasındaki mali ve sosyal haklarının ödeneceğine dair hukuki bir düzenleme yapılması halinde söz konusu mali ve haklarının geriye dönük olarak ödenebileceği mütalaa edilmektedir.” açıklamasına yer vermiştir.

Devlet Personel Başkanlığı 14.05.2018 tarih 3284 sayılı görüş yazısı için TIKLAYINIZ.

Peki; açığa alınmış iken görevine geri döndürülen veya ihraç edilmiş iken görevine geri iade edilen kamu görevlisine kendilerinden kaynaklanmayan sebepler nedeniyle görevde olamadıkları süre içerinde yoksun kaldığı tüm özlük, mali ve sosyal haklarının ödenmesi için hukuki bir düzenlemeye gerek var mıdır?

Hayır Yoktur. Çünkü ülkemizdeki en büyük hukuki düzenleme olan Anayasa vardır.

Anayasanın "Yargı yolu" başlıklı 125. maddesinin 7. fıkrasındaki; "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür." hükmü ile idare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü kılınmıştır.

Kısacası açığa alınmış iken görevine geri döndürülen veya ilgili KHK'lar ile göreve iade edilen kamu görevlilerine, kendilerinden kaynaklanmayan sebepler nedeniyle görevde olamadıkları süre içerinde yoksun kaldığı tüm, özlük, mali ve sosyal haklarının verilmesi Anayasanın emridir. Başka bir hukuki düzenlemeye gerek bulunmamaktadır.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2018, 00:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER