GÖZLER TALİM TERBİYE KURULUNDA

GÖZLER TALİM TERBİYE KURULUNDA
BÖTE Öğretmenleri, Talim ve Terbiye Kurulundan gelecek iyi haberi bekliyor. Talim ve Terbiye kurulu 80 Sayılı karara göre ortaokula BT Öğretmeni olarak atanabilecek 12 bölüm bulunmakta ve 80 sayılı kararın BÖTE için öğretmen atamaları gerçekleşmeden değişmesi gerekiyor.
 
Tıp Fakültesini bitiren de doktor, Veterinerlik Fakültesini bitiren de doktor hatta Diş Hekimliği Fakültesini bitiren de doktor ama hepsinin faaliyet alanları farklı.
 
Eğitimde de böyle; Eğitim Fakültesi ve Teknik Eğitim Fakültesi ikisi de öğretmen yetiştiriyor ama öğretmenlerin faaliyet alanları farklı. Eğitim Fakültesi ilkokul ve ortaokula öğretmen yetiştirirken; Teknik Eğitim Fakültesi meslek liselerine teknik öğretmen yetiştiriyor. Fakat MEB 80 Sayılı kararında bir uygulaması ile çok büyük bir hata yapıyor ve ortaokula Bilişim Teknolojileri alanına, Eğitim Fakültesi BÖTE mezunu alanın kendi öğretmenleri varken; diğer tam 11 bölümden teknik öğretmen ve mühendis ataması yapıyor. 
 
Pedagojik Eğitim Göz Önünde Bulundurulmalı
Eğitimi etkili yapan, aynı zamanda öğrencilerin konuyu kavramasını sağlayan derste öğretmeninin kullandığı öğretim yöntem ve tekniklerdir. Bu yüzden okullarımız, dershanelerimiz vardır yoksa gerek olmasa öğrenciler okula, dershaneye gitmeden videodan izleyerek konuyu öğrenirlerdi. İşte bu bağlamda fakültelerde pedagojik eğitim çok önemlidir bazı bölümlerde alan eğitiminden daha çok pedagojik eğitime önem verildiği görülmektedir. Eğitim Fakültelerinin ve Teknik Eğitim Fakültelerinin ayrılması da esasında buradan gelmektedir. Pedagojik olarak; yaş gruplarına anlatılacak dersler ile konuların üzerinde durulacak öğretim yöntemleri öğretmen adaylarına fakültelerine göre ayrıntılı şekillerde anlatılır.
 
80 Sayılı Kararın Değiştirilmesi
Talim ve Terbiye Kurulu 80 Sayılı karara göre ortaokullara BT Öğretmeni olarak atanma hakkına sahip 12 bölüm bulunmaktadır. Mevcut çizelgedeki bölümlerden biri Eğitim Fakültesinden diğer tam 11 tanesi Teknik Eğitim Fakültesi ve Mühendislik fakültelerindeki bölümlerden oluşmaktadır. Öğretmen atamalarındaki kadro daha eğitim fakültesindeki BÖTE bölümüne yetmezken diğer 11 bölümün BÖTE Öğretmenleri ile eşit şartlarda kadroları doldurması büyük bir haksızlıktır. Bugün BÖTE yani Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 75 üniversitede eğitime devam etmektedir. Türkiye’nin en isim yapmış özel üniversitelerinde de yer almakta, öğrenci yetiştirmektedir. Yazımızda bahsettiğimiz gibi Eğitim Fakülteleri ile Teknik Eğitim Fakülteleri arasında pedagojik eğitim olarak büyük fark vardır, pedagojiye göre konuların üzerinde durulması, konularda kullanılacak öğretim yöntem ve tekniklerinin gösterilmesi farklıdır. Bu durumda BÖTE Bölümünün öğretmenlerinin haklarını korumak ve eğitim için gereğini yapmak Milli Eğitim Bakanlığı'na düşmektedir.
 
Sadece BÖTE Bölümü Öğretmenlerinin ortaokula BT Öğretmeni olarak atanması için Talim ve Terbiye Kurulunun 80 Sayılı Kararda öğretmen atamaları gerçekleşmeden değişiklik yapması gerekir. Sayın Prof. Dr. Nabi Avcı büyük bir ihtimalle bu konuyu irdeleyecek ve BÖTE öğretmenlerinin haklarına sahip çıkacaktır.

Ali HEKİMOĞLU
Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Meslekci
Meslekci - 11 yıl Önce

Bu durumda BOTE mezunlarının da mesleki ve teknik liselere atanmamasinin dogru oldugu anlamına mı geliyor bu?

Ebru Akça
Ebru Akça - 11 yıl Önce

Arksdaslar ttk bugun icin bu yazıda belirtildiği sekilde 80 sayılı karari degistirse bile mevcut haliyle 80 sayili kararda listelenen bolumlerden mezun olmus ve formasyon almis olanlar atanir. Hem de yargi kararıyla. Ancak bundan sonra formasyon alamazlar ya da bundan sonra mezun olanlar atanamaz. Onun içinde atama donemi oncesi karar bir isimize yaramaz. Bizleri yanlis bilgi ile anlamsiz bir beklentiye sokmayin lutfen.

Mehmet  Tunay
Mehmet Tunay - 11 yıl Önce

Bakanlık bu işi mutlaka düzeltecektir 11 bölüm kendi alanında atanmalıdır yani açıkçası herkes kendi köyüne kendi hakkına.

Cüneyt
Cüneyt - 11 yıl Önce

BÖTE Öğretmenleri dava açmalı bence ne bu 12 bölüm

murat
murat - 11 yıl Önce

Matematik öğretmenliği ve ilköğretim matematik öğretmenliğinde olduğu gibi olsun biz böteciler nasıl meslek liselerine atanamıyorsak başka bölümler de bizim işimize burnunu sokmasın kırarız o burnu ...

SIRADAKİ HABER