KANUNUN SATIR BAŞLARI

KANUNUN SATIR BAŞLARI

KANUNUN SATIR BAŞLARI

Yarım asırlık Gelir Vergisi Kanunu değişiyor. Yeni Kanunla,  vergiden istisna olan serbest mesleklerin sayısı azalacak.

Rant gelirlerinde şirketlerin sattığı arsa, arazi ve konutlardaki yüzde yüzlük vergi muafiyeti dönemi bitti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. Akşam'ın haberine göre; vergi oranlarını artırmayan, nereden buldun  şeklinde çapraz denetim  getirmeyen yeni Tasarı için Bakan Şimşek, “Makul, kabul edilebilir bir tasarı hazırladık. Anglosakson ülkelerindeki  gibi bir uygulamaya geçmiyoruz diye bu reform olmaktan çıkmaz. Türkiye’nin mevcut durumuna göre biz böyle bir düzenlemeye gitmedik” dedi.



SINIR ARTTI

Yeni düzenlemeye göre gelir vergisi vermek için beyanname sınırı 80 bin TL’den iki katına çıkarıldı. Birden fazla kaynaktan gelir elde eden ve bu gelirlerin toplamı yıllık 160 bin TL’yi geçenler artık gelir vergisi beyannamesi verecek.  Hükümete, beyanname alt sınırını 320 bin TL’ye çıkarma ve 80 bin TL’ye indirme yetkisi verildi.  Beyanname alt sınırının artmasından, yüz bin ücretli, on bin serbest meslek mensubu, 15 bin gayrimenkul sahibi ve diğer kazanç ve istisnalardan gelir elde eden  bin kişi etkilenecek.



%100 İSTİSNA BİTTİ

Şirketin üzerindeki gayrimenkulün 2 yıl sonra sattığında yüzde 75’lik vergi muafiyet olduğunu belirten Şimşek, şirket ve kişilerin gayrimenkul satışlarındaki vergi istisnalarını yeniden düzenlediklerini vurgulayarak, “Artık yüzde yüzlük istisna dönemi bitti. Buna göre şirketler için vergi istisna oranları 2 yıldan sonra yüzde 40; 3 yıldan sonraki satışlarda yüzde 50; 4 yıldan sonra yüzde 60; 5 yıldan sonra  yüzde 75 olarak değiştirildi” ifadelerini kullandı.



5 YIL BEKLİYORDU

Mevcut uygulamada satın aldığı evi 5 yıl sonra satan biri satış gelirinden vergi vermiyor. Düzenleme yasalaştığında, vatandaşlar evini satmak için 5 yıl beklemeyecek. Başka bir konut satın almak şartıyla, evini istediği zaman satan vatandaş, hiçbir zaman vergi vermeyecek. Ancak, ikinci konutunu satanlar, şirketlerle aynı vergi istisnasına tabi olacak.

HİSSE SENEDİNE VERGİ
Kurumlarda iki yıldan sonra yüzde 75, şahıslarda yüzde 100 olarak uygulanan şirket ve kişilerin iştirak hisselerindeki vergi istisnaları da değişti ve 2 yıldan sonra yüzde 40, 3 yıldan sonra yüzde 50, 4 yıldan sonra yüzde 60, 5 yıldan sonra yüzde 75 oldu. Şahısların elindeki hisse senetlerinin satışı vergiden yüzde yüz muaftı. Yeni düzenlemede, kote edilmiş hisse senetlerinin satışı 2 yıldan sonra yüzde 60’dan başlayıp 5 yılın sonunda yüzde 90 olarak yeniden düzenlendi.



KANUNUN SATIR BAŞLARI

● 1953’de yürürlüğe giren ve 76 kanunla değiştirilen 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 250 maddeden 95 maddeye indiriliyor

● Vergi oranlarında değişiklik yok

● Harcamalar ve servette çapraz denetim ve nereden buldun yok

● Esnafın vergisi artmıyor

● Veraset ve intikal vergisi devam edecek

● Basın yayın organlarında çalışanlar dahil, Türkiye’de üç yıldan fazla kalanlar vergi ödeyecek

● Birden fazla işyerinden geliri  olanlar basit usulden vergilendirilmeyecek

● 29 yaşını aşmamış girişimcilerin gelirlerinin asgari ücrete kadar olan bölümlerinden vergi alınmayacak

● Tarımdaki büyük işletmeler de çiftçi sayılacak

● Beyanname verme süresi bir ay öne çekilecek; geçici beyanname kalkacak

● Isı yalıtımı ve enerji tasarrufu yalıtımı kira gelirinden düşülecek

 

GÖTÜRÜ USULÜ VE GEÇİCİ BEYANNAME KALKIYOR
Kira gelirlerinin vergisinde yüzde 25’lik otomatik götürü gider ya da gerçek gider üzerinden vergi ödeme söz konusuydu. Bundan sonra işyerleri, arazi, arsalar ve 52 bin liranın üzerindeki konut geliri elden edenler için yüzde 25’lik götürü gider uygulamasına son verilecek.  26 bin ile 52 bin lira arasındaki kira gelirinin vergi oranı yüzde 15’e çekiliyor.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER