KİMLER YOLLUK DAVASI AÇABİLİR?

KİMLER YOLLUK DAVASI AÇABİLİR?
Sözleşmeli statüde çalışan öğretmenlerin sürekli görev yolluğuna ilişkin hazırladığım haber dosyalarından sonra e-posta hesabıma yolluk soruları gelmeye başladı. Hepsini yanıtladım. Sorular yoğunlukla yolluk davası açıp açılamayacağı noktasında olunca kamuoyunu aydınlatmak için sıkça sorulan ’’Yolluk davası açabilir miyim?’’ sorusuna cevap vermek istiyorum:
 
1-)İlk atama yoluyla kamu görevine yeni başlayan memur arkadaşlarımız, yolluk talep edemezler. Çünkü ilk ataması yapıldıktan sonra görevine başlayıncaya kadar devlet memuru değildir. 657 sayılı DMK’ ye göre ilk atama yoluyla atanan kişi, kamu görevine başladığı gün memur sayılır. Kamu hizmeti ve 657 sayılı DMK’ ye taraf olmayanlara yolluk ödenmesi zaten doğru değil. Anayasa Mahkemesi 2006/44 sayılı kararıyla açıktan ilk ataması yapılan personele yolluk ödenmemesinin anayasaya aykırı olmadığı görüşüne vardı. Kamu görevlisi olmayana yolluk ödenmez. Zaten burada bir ihtilâf yok, hemfikiriz.
 
İlk atama devlet memurları, ikametlerinden yeni görev yerlerine gittikleri mesafe için yine de yolluk davası açmak isterlerse açabilirler, sorun yok. Buna benzer davalarda mahkemelerden müştekî devlet memurları lehinde ve aleyhinde kararlar çıkmış olup bu tür davalar biraz absürt olmakla birlikte 6245 sayılı Harcırah Kanunu’ nda gerekli düzenlemeler yapılmadığı müddetçe olumlu sonuç elde etmek zordur.
 
2-)Danıştay’ ın 28.09.2012 , 12.08.2013 ve 1 Haziran’ da Resmî Gazete’ de yayınlanan kararları doğrultusunda yolluk talep etmek için itiraz süreniz düşmüş değil. Ancak zamanaşımı sorunu Danıştay kararlarında yer almıyor. Çünkü zamanaşımı anayasanın temel ilkelerinden… 2014’ teyiz; 2009’ dan önce herhangi bir nedene bağlı yer değişikliği yapmış sözleşmeli öğretmenlerin yolluk taleplerine ilişkin itiraz hakları, 5 yıllık itiraz süresi dolduğu için düştü. Şu an sadece 2009 yaz dönemi ve sonrasından 632 sayılı KHK yayınlanıncaya kadar yer değişikliği yapmış 4-B’ li öğretmenler, yolluk talebiyle dava açabilirler. Bunun haricindeki öğretmen arkadaşlarımızın yolluk taleplerine ilişkin davaları yoruma açık olduğu için ilgili mahkeme ve hâkimin takdir yetkisine kalmış olup sürpriz sonuçlar da çıkabilir.
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
hüseyin
hüseyin - 10 yıl Önce

teşekkür ederz bilgi için.

öğretmen
öğretmen - 10 yıl Önce

iyi güzelde hak varsa herkese adil verilmeli.(hak verilmez alınır mantığı bana ters geliyor!) Yani MEB in bir genelgeyle gegçmişe dönük olarak sözleşmeli iken kadroya atanan öğretmenlerin ödemesi yapılacaktır demesi daha mantıklı olmazmıydı. herkes dava açacak, meb ceza ödeyecek, ne gerek var bunlara.

SIRADAKİ HABER