MEB'DEN MÜDÜRLÜKLERE DANIŞMAN ÖĞRETMEN UYARISI

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü danışman öğretmen atamasıyla ilgili esasları bir yazıyla müdürlüklere bildirdi.

MEB'DEN MÜDÜRLÜKLERE DANIŞMAN ÖĞRETMEN UYARISI
Öğretmenlikte Yeni Dönem Milli Eğitim Bakanlığı Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapacak. Atanan öğretmenler bir eğitim-öğretim dönemi boyunca staj yapacak. Her stajyer öğretmene, bir danışman öğretmen verilecek. MEB, 30 Bin stajyer öğretmene 30 bin danışman seçecek.

2016 Şubat ayı Öğretmen atamasında hayata geçirilecek uygulama şöyle işleyecek: Ataması yapılan öğretmenler Mart ayından itibaren maaşlarını almaya başlayacaklar. Atandıkları ya da kendi tercihlerine bağlı olarak ya atandıkları ilde veya bulundukları ilde bir oryantasyon programına tabi tutulacaklar. Nedir bu oryantasyon programı? Bu öğretmenlerimiz branşları her ne olursa olsun bir defa bir danışman öğretmenle ilişkilendirilecekler. Danışman öğretmenlerde şu özellikler aranacak: Adaylık dahil en az 10 yıl hizmet süresine sahip, Ulusal veya uluslararası projelerde koordinatör, danışman veya katılımcı öğretmen olarak görev almış, Sosyal ve kültürel faaliyetlere (tiyatro gösterisi, şiir dinletisi, okul gazetesi, okul dergisi, okul gezileri, spor müsabakaları vb. etkinlikler) katılmış ve İletişim becerisi ve temsil yeteneği güçlü ve mesleğinde temayüz etmiş olan öğretmenlerden seçilecek. Danışman öğretmenin Görevleri: Danışman öğretmenler, yeni atanan öğretmenlere rehberlik edecekler. Yeni atanan öğretmenler danışman öğretmenlerle birlikte il Millî Eğitim müdürlükleri tarafından yapılan programlar çerçevesinde farklı okullarda farklı branştan derslere gözlemci olarak girecekler. Farklı okullarda, farklı branşlarda yine meslekte belli bir düzeye gelmiş öğretmenlerin derslerine girecekler, onları sınıf içinde dersi nasıl yönettiklerini, öğrencilerle, velilerle nasıl ilişki kurduklarını görecekler, veli toplantılarına katılacaklar, okul aile birliği toplantılarına katılacaklar ayrıca il müdürlerinin, ilçe müdürlerinin, marif müfettişlerinin şube müdürlerinin yanında da belli bir program dahilinde iki gün, üç gün, beş gün gözlemci olarak sürecin nasıl işlediğini il Millî Eğitim müdüründen sınıf içi organizasyona kadar bütün bu eğitim süreçlerinin nasıl işlediğini bizzat iş üzerinde gözleyecekler. Bununla ilgili notlarını tutacaklar. Danışman öğretmenlerde bu süreçlerle ilgili, bu yapılan işlerle ilgili raporlarını hazırlayacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı, bunları daha sonra hem stajyer öğretmenimin, hem danışmanlık yapan öğretmenlerin performans değerlendirmelerinde de, daha sonraki planlamalarda değerlendirilecek. 
 
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni atanacak öğretmenlere danışman öğretmen seçiminin nasıl yapılacağını resmi yazı ile duyurdu. 



DANIŞMAN ÖĞRETMENLİK İÇİN 10 YIL KRİTERİ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), aday öğretmenlerin atama ve yetiştirilme süreçlerine getirdiği yenilik kapsamında, danışmanlık yapacak öğretmenleri, en az 10 yıl hizmet süresine sahip ve projelerde koordinatör, danışman ve katılımcı olarak görev almış, iletişim becerisi yüksek olanlar arasından illerde oluşturulacak komisyonlar aracılığıyla seçecek.
Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Yılmaz, şubatta ataması yapılacak 30 bin öğretmene yönelik başlayacak uygulamada, öğretmenlerin görev yerlerine gönderilmeden önce mesleğe hazırlık eğitimleri alacaklarını hatırlatarak, bu eğitimleri gün gün planladıklarını bildirdi.
Aday öğretmenlerin, atanmalarının ardından birkaç gün sonra mesleğe hazırlık eğitimi için il tercihinde bulunacaklarını belirten Yılmaz, bu öğretmenlerin daha sonra yaptıkları tercihe göre belirlenecek ilde eğitim uygulamaları izleme ve değerlendirme ile çevre uygulamaları sürecine ve hizmet içi eğitim seminerlerine katılacaklarını belirtti.
Aday öğretmenlerin mesleki eğitim sürecinde haftanın 3 günü danışman öğretmenlerinin ders anlatımlarını izleyeceğini, ders verme etkinliklerine katılacağını ifade eden Yılmaz, bu sürede danışman öğretmen ile kendi branşlarındaki sınıflara gireceklerini söyledi.
Yılmaz, aday öğretmenlerin, süreç içinde ayrıca farklı branştaki öğretmenlerin ders anlatımlarını da izleme fırsatı bulacağını dile getirerek  "Bunun yanında, farklı türden okullardaki dersleri de izleyecekler. Örneğin, atanan aday öğretmen sınıf öğretmeni diyelim. Bu öğretmenimiz, o ildeki bir lisedeki fizik öğretmeninin, matematik öğretmeninin de dersini izleme şansını bulacak" dedi.
Aday öğretmenlerin, haftanın bir gününde de okulun idari faaliyetlerini izleyeceğini anlatan Yılmaz, bu kapsamda, okuldaki müdürün, müdür yardımcılarının, nöbetçi öğretmenlerin işlerini yakından takip edeceklerini, yazışma örnekleri ve mevzuat hakkında bilgilendirileceklerini bildirdi.
Yılmaz, bu öğretmenlerin haftanın bir gününde de il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerindeki iş ve işlemleri izlemelerinin sağlanacağını, ilerleyen dönemde bu süreçlere katkı vermelerine de imkan sağlanacağını söyledi.
Danışman öğretmenleri komisyonlar belirleyecek
MEB'in mesleki eğitimlere katılacak danışman öğretmenlerin kriterlerini içeren bir yazısını da illere gönderdiklerini vurgulayan Yılmaz, "Şubattaki 30 bin atama ile başlatılacak uygulama kapsamında, il milli eğitim müdürlüklerinde oluşturulacak komisyonların belirleyeceği danışman öğretmenler, kendileri ile ilişkilendirilmiş aday öğretmenlere danışmanlık hizmeti verecek" diye konuştu.
Yılmaz, danışman öğretmenlerin belirlenmesine ilişkin de şu bilgileri söyledi:
"Yazımızda, il milli eğitim müdürlüklerinde danışman öğretmenlerin belirlenmesi için komisyonların kurulmasını istedik. Danışman öğretmenler, adaylık süreci dahil en az 10 yıl hizmet süresine sahip öğretmenler arasından ulusal ve uluslararası projelerde koordinatör, danışman ve katılımcı olarak görev almış, sosyal ve kültürel faaliyetlere katkı sağlayan, iletişim becerileri ve temsil yeteneği güçlü, mesleğinde temayüz etmiş öğretmenler arasından bu komisyonlar marifetiyle seçilecek."     


 
Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2016, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
hakan
hakan - 8 yıl Önce

öğretmenlere yıpranma payı istiyoruz.yıpranma payı gelmelidir.

SIRADAKİ HABER