MEMURLAR HANGİ İZİNLERİ KULLANIRKEN MAAŞLARI ETKİLENMİYOR?

Kendilerine tanınan izin haklarını kullanan Devlet memurlarının aylık maaşları izinli oldukları bazı hallerde kısmen ya da tamamen kesilirken, bazı hallerde ise etkilenmemektedir.

MEMURLAR HANGİ İZİNLERİ KULLANIRKEN MAAŞLARI ETKİLENMİYOR?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurlara; yıllık izin, hastalık izni, mazeret izni, refakat izni, süt izni, sağlık izni, aylıksız izin, aile birimini muhafaza etmek amacıyla izin, mehil müddeti içerisinde göreve başlamama durumunda izin, doğum sonrası yarım zamanlı çalışmak suretiyle yarım zamanlı izin gibi izin hakları tanımıştır.
 
 
 
Kendilerine tanınan izin haklarını kullanan memurlar, bu izinlerden bazılarını kullandıklarında (fiilen çalışmaya bağlı bazı ödemelerin yapılamadığı haller hariç) maaşları etkilenmemektedir.
 
Bu yazımızda, izin kullanırken maaşın etkilenmediği (ek ve ilave tazminat ödemeler hariç) durumların bazılarından söz edilecektir.
 
**Yıllık izinde: Yıllık izin kullanan memurun maaşında, yıllık izin kullanmadan kaynaklı herhangi bir azalma olmaz.
 
**Hastalık izninde: Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri ile uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri ve resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak görülen tedavi süreleri hariç olmak üzere, bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan günlere isabet eden zam ve tazminatlar %25 eksik ödenir. (Bazı kurumlara özel düzenlemeler hariç olmak üzere, maaş ödeme unsurları arasında zam ve tazminat unsuru olmayanlardan bu kesinti yapılmamaktadır. )
 
**Mazeret izninde: Kanunda belirtilen hallerde (evlilik, hamilelik, doğum, emzirme, çocuk, günlük çalışma süresinin yarısında çalışma, ölüm ) mazeret izni kullanan memurun maaşında, mazeret izni kullanmadan kaynaklı herhangi bir azalma olmaz.
 
**Refakat izninde: Memurların bakmakla yükümlü oldukları veya refakat etmemeleri halinde hayatları tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanmış olmaları hallerinde en fazla 6 aya kadar (her olay için, 3 ay ve zorunlu hallerde 3 ay daha olmak üzere) refakat izni kullanan memurun maaşında, refakat izni kullanmadan kaynaklı herhangi bir azalma olmaz.
 
**Sağlık izninde: Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalıştığı için yıllık izinlerine ilave olarak her yıl bir ay süreyle verilen sağlık iznini kullanan memurun maaşında, sağlık izni kullanmadan kaynaklı herhangi bir azalma olmaz.
 
**Mehil müddetinde: Aynı yerdeki bir göreve atananların tebliğ tarihini izleyen işgünü içerisinde, başka bir yerdeki göreve atananların ise 15 gün içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlaması gereken memurun maaşında, mehil müddetini kullanmadan kaynaklı herhangi bir azalma olmaz.
Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER