Anlaşılan o ki kendini İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün bile üstünde gören il/ilçe Milli Eğitim Müdürü Vekilleri var. Vekil diyoruz çünkü Milli Eğitim Müdürlerinin %95 belki de daha fazlası görevlendirme olarak çalışıyor. Aslına bakarsanız özellikle bu kadar bariz yanlış yapan, kendini bakanın yada genel müdürün üstünde gören kişilerin iyi ki görevlendirme olarak çalıştığını söyleyeceğiz ama bu kişilerin özgeçmişlerini incelediğimizde bu kişilerin yıllardır ülkemizin çeşitli yerlerinde görevlendirme müdür olarak çalıştıklarını maalesef diyerek görmekteyiz. Sayın Bakan Nabi AVCI imzalıyor kimse okumuyor, uygulamıyor. İnsan Kaynakları Genel Müdürü imzalıyor onu da kimse okumuyor, uygulamıyor. Böyle olunca da ne uygulamada birlik nede uygulamalarda dirlik kalıyor.
Okul/kurum müdürlükleri için son aşama olan "ilk defa ve yeniden görevlendirme" başvuruları bitiyor. 02/10/2011 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen Müdürlük Seçme Sınavı puanları bu görevlendirmede işe yarayacak mı? Yarasa bile faydası olacak mı? Birlikte inceleyelim:
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik
2011 yılı Eğitim kurumları müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı ile müdürlük seçme sınavı
GEÇİCİ MADDE 2 - (1) 2011 yılı Ekim ayında yapılan eğitim kurumu müdürlüğü seçme sınavında başarılı olanlardan sınav sonucuna göre müdürlüğe görevlendirilmesi yapılmamış olup müdürlüğe görevlendirmek üzere başvuruda bulunanlar, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk görevlendirme ile sınırlı olmak üzere, başka bir şart aranmaksızın ve değerlendirmeye tabi tutulmaksızın doğrudan sözlü sınava alınır. Bunlardan sözlü sınavda başarılı olanların görevlendirmeye esas puanları, Ek-2'de yer alan Form üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda alacakları puan da dikkate alınarak 22 nci maddeye göre belirlenir.
Görüldüğü gibi Müdürlük Seçme Sınavına göre başarılı olanlar Müdür görevlendirmesi için yapılacak olan mülakatlara doğrudan katılabilecektir. Başvurularda alan ayrımına dikkat edilecek ve atama alanlarına göre ayrı listeler oluşturulacak(geçen sene yapıldığı gibi), mülakata katılacakların isimleri atama alanlarına göre ayrı ayrı belirlenecektir. Örnekleyecek olursak müdürlüğü boş olan 100 kurum var bu kurumlardan 50'sinin müdürlüğüne; Sınıf Öğretmenleri, İngilizce Öğretmenleri, Rehber Öğretmenler ve Din K. Öğretmenleri başvurabilecek olsun. Bu 50 kurumun müdürlük mülakatı için 50*3=150 aday mülakata alınacaktır. Müdürlük Seçme Sınavını kazanan ve atama alanı tutan aday sayısı 200 olsa bile bu 200 kişi mülakatlara katılabilecektir. Müdürlük Seçme Sınavını kazanan aday sayısı 50*3=150 den fazla ise Ek-2 formuna göre kimse mülakata katılamayacaktır. 150 kişinin eksiği Ek-2 ye göre yapılacak değerlendirme sonucuna göre mülakata katılabilecektir. Görüldüğü gibi sınav puanı mülakata koşulsuz katılmanıza yetiyor. Fakat bu puanın faydası olmuyor. Çünkü görevlendirme için değerlendirmede; "mülakatın %50 si + Ek-2'nin %50 si" kullanılıyor. İşte sorunda burada başlıyor. Açıklamaya çalışalım:
Hukuken atamaları iptal edilen MEB Şube Müdürlüğü kadrolarında yaşanan kaos hala zihinlerde tazeliğini koruyor. İdare her ne kadar şuana kadar yapılan bu atamaları iptal etmese de hukuk kararları er yada geç uygulanacak ve bu atamalar iptal edilecektir. Bunun aksi bile bugünkü küresel dünyada, hukuk devletleri içinde ve evrensel hukuk normlarında düşünülemez. Danıştay'ın ayrı ayrı iki dairesi ve Ankara 7. İdare Mahkemesi verdiği kararlarda yazılı sınav sonucunun değerlendirmeye katılmamasını hukuka aykırı bulmuştur. Bu yüzden yapılacak olan müdür görevlendirmelerinde yazılı sınav sonuçlarının da değerlendirmeye katkısı sağlanmalıdır. Bu görevlendirmeler tabiri caizse bir köşe kapmacaya dönüşmüş/dönüştürülmüştür. Bakanlık çok iyi bilse de biz bir defa daha belirtelim. Yazılı sınav değerlendirmeye alınmazsa ilerde bazı sendikalar ve mağdur edildiğini düşünen kişiler yargıya başvuracaktır. Bu durum idarelerin önünü kapayacak, sıkıntılı bir sürecin yaşanmasına neden olacaktır. Görevlendirilen kişilerde mağdur olabilecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı değerlendirme işlemleri başlamadan "ilk defa ve yeniden yapılacak müdür görevlendirmelerinde" Müdürlük Seçme Sınavı puanının etkisinin olmasını sağlanmalıdır. Bu hem idari hem vicdani açıdan bir gerekliliktir. Bizden dostça uyarması.
kaynak:Kamuajans.com
Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2014, 00:00