ÖĞRETMENİN ASKERLİĞİ DERECE/KADEME OLARAK SAYILIR MI ?

Öğretmenin Askerde Geçirdiği Süre Derece/kademe Olarak Hesaplanır mı?

ÖĞRETMENİN ASKERLİĞİ DERECE/KADEME OLARAK SAYILIR MI ?
Öğretmen olarak özlük haklarımızı bilmemizde fayda var.Özlük haklarımızdan bir tanesi de Asker öğretmen olarak geçirilen sürelerin Kademe/Derece olarak sayılıp sayılmadığıdır.Bazı zamanlar Milli Eğitim Müdürlüklerinde ya şef veya memurların yada sistemsel hatalardan kaynaklı özlük hakların işlenmesinde sıkıntılar çıkabilmektedir.Eğer öğretmenler haklarından bihaber ise özlük haklarının yerine getirilmediğinin farkına bile varamadığı için düzelttirme olanağı bile bulamayabiliyor ya da bunu fark edene kadar epey bir zaman geçebiliyor.
     Asker öğretmenlerin geçirdikleri sürenin derece kademe olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine bakmak için öncelikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 83. Maddesine bakmak gerekir.
    23/7/1965 Tarih ve 12056 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan   657 Sayılı DEVLET MEMURLARI KANUNU ‘nun  Yer Değiştirmeler   bölümü başlığı altındaki  83. Maddesinde  (Değişik: 12/5/1982 - 2670/26 md.) “Muvazzaf askerliğe ayrılan memurların terhislerinde göreve başlatılmaları ile muvazzaf askerlikte geçen sürelerin kademe ve derece intibaklarında değerlendirilmesi;    
   Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.      
   Bunların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir. Bu gibilerin muvazzaf askerliğe ayrılmadan önce işgal ettikleri kadroda kazandıkları kademe ilerlemeleri ayrıca göz önünde bulundurulur.Askerlik öncesi kademe ilerlemeleri ile askerlikte geçen süre toplamının 3 yılı aşan kısmı usulü dairesinde üst dereceye terfi ettikleri zaman bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir. hükmü bulunmaktadır.
   Yukarıdaki DMK’nın 83 maddesinin son paragrafı gereği Devlet Memuru iken yani öğretmen iken vatani görevi için askere gidenlerin muvazzaf askerlik süreleri derece ve kademe süresi olarak sayılmaktadır. Yani askere gitmeden önceki görev süreleri ile birlikte değerlendirilerek derece ve kademe süresi olarak hesaplanmaktadır.Askere gitmeden önce olduğu derece ve kademeler ilave edilir .
   Bilindiği üzere çalışılan her yıl için  devlet memuruna 1 kademe, her 3 yıl için ise  bir derece verilmektedir. Bu hükümden yola çıkarak muvazzaf askerlikte geçen süre ve önceki kademe sürelerinin toplamı 3 yıl olduğunda da memura/öğretmene 1 derece verilir.            
   Özetle muvazzaf askerlikte geçen sürelerin kademe ve derece  ilerlemeye esas süresi olarak hesabından sayılmaktadır. Eğer askerlik süresinin hesabında derece ve kademe ilerlemesinde bir yanlışlık yapılırsa kurumunuza dilekçe vererek düzeltilmesini talep edebilirsiniz.
 
Saygılar
 
Sedat DEGER
Eğitimci Yazar
 
Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER